Quantcast
Channel: Interviu – Astrele
Viewing all 34 articles
Browse latest View live

Astronom si Astrolog – interviu cu dr. matematician Irina Predeanu

$
0
0

de Mihaela Dicu

*

„In 10 aprilie 2007, s-a stins o stea a astronomiei si astrologiei romanesti – Dr. Irina Predeanu [...] Fie ca lumea sa isi aminteasca de cea ce si-a inchinat viata astronomiei si astrologiei deopotriva! Dumnezeu sa o odihneasca!” - Cristiana Dumitrache

„Plecarea Irinei din aceasta lume este o mare pierdere pentru toti cei care au cunoscut-o, dar si pentru astrologia romaneasca in general. Dumezeu s-o odihneasca in pace! Si fiindca Irina iubea tare mult limba franceza, redau un citat din Gustav Flaubert, care oglindeste intr-o oarecare masura ceea ce simt:

«Il y a toujours après la mort de quelqu’un, comme une stupéfaction qui se dégage, tant il est difficile de comprendre cette survenue du néant et de s’y résigner à y croire».

[...] va invit sa cititi (unii, sa recititi), interviul Irinei Predeanu publicat in revista Astrele nr. 12, din 19 februarie 2003. Ca sa intelegeti mai bine ce om deosebit am pierdut…” – Mihaela Dicu

 *

Irina Predeanu – scurta fisa astro-biografica

Sefa de promotie (1969) la sectia Astronomie a Facultatatii de Matematica-Mecanica, Universitatea Bucuresti.

Doctor in matematica.

Coautoare a inventiei “Dispozitiv pentru determinarea abaterilor de ovalitate ale turioanelor instrumentelor astronomice”.

Pana in 1974 a lucrat la Observatorul Astronomic Militar. Ulterior, a functionat ca cercetator stiintific la Institutul Astronomic al Academiei Romane, pana in1999, cand s-a pensionat.

A publicat peste 100 de comunicari stiintifice si lucrari.

Membra in Asociatia Oamenilor de Stiinta din Romania (1981-1996)

Membra in Uniunea Astronomica Internationala

Membra in Societatea Astronomica Europeana.

In plus, este si… Astrolog!

Mihaela Dicu:

Stimata doamna Irina Predeanu, sunteti printre putinii astronomi din lume care practica astrologia. Stim cu totii ca pana in urma cu cateva secole, cele doua stiinte se ingemanau intr-una singura. In cazul dvs., ce a fost la inceput, astronomia sau astrologia? Cum si cand s-a nascut pasiunea pentru astrologie?

Irina Predeanu:

In copilarie am avut la-ndemana atat publicatii de astronomie (de la cartile lui Camil Flammarion la scrierile lui I. M. Stefan) cat si publicatii de astrologie (o descriere amanuntita, de prin 1940, a zodiacului solar sau “Astre si glande” a lui Eratostene, plus horoscopul meu, facut de Armand Constantinescu, la cererea parintilor). Doar ca Mercur din Scorpion ma impiedica sa accept vreun adevar fara a-l verifica – iar deseori fara a-l investiga chiar eu. Asa se face ca m-a atras la-nceput aspectul rational, stiintific, al astronomiei. La 12 ani eram deja decisa sa ma fac astronom, spre disperarea mamei, care ma pregatea sa devin pianista! Astrologia a intrat serios in preocuparile mele dupa ce, in 1979, am avut ocazia sa cunosc testul psihologic Szondi si am ramas uimita de concordanta dintre descrierea astrologica si diagnosticul psihologic. De atunci, pentru mine astronomia si astrologia au mers impreuna.

Multe dintre lucrarile mele de astronomie, printre care si teza de doctorat (1982), se refera la efectele terestre ale activitatii solare, pe care le gandeam ca o directie initiala de cercetare, in incercarea de a descoperi mecanismul influentelor astrale.

Mihaela Dicu:

In anii comunismului, astrologia era prohibita in Romania, ca de altfel, stiintele ezoterice in general. Nu se gaseau carti, cei care erau pasionati de astfel de subiecte se temeau sa vorbeasca despre ele, etc. Dupa represiunea Meditatiei Transcedentale, totul a devenit si mai dificil. Cum au evoluat preocuparile dvs. astrologice in acea perioada?

Irina Predeanu:

Cu toata teroarea instaurata in urma fenomenului Meditatiei Transcedentale, anii `80 au fost deosebit de rodnici in aprofundarea astrologiei. Pe atunci faceam parte dintr-un grup de pasionati de stiinte oculte, incluzand si astrologia. Intalneam acolo oameni cu cele mai diverse specialitati, majoritatea cu studii superioare, multi cu doctorate. Ne intalneam cam odata pe saptamana, acasa la cate unul din noi, pentru a face schimb de carti (multe xeroxuri), experienta si idei. Pe parcurs, unii s-au stabilit in strainatate (ing. Al. Timoschenko, o vreme presedinte al Asociatiei Romane de Cercetari Psihotronice ARCEPS, lingvistul Mircea Munteanu). Altii au plecat de tot… (prof.univ.mat. Mircea Radulescu – in urma unui infarct, la scurt timp dupa ce Securitatea i-a “rechizitionat” toate  scrierile cu tenta oculta, inclusiv astrologica; compozitorul Corneliu Cezar, psihologul Mircea Piticaru). Cei ramasi, desi continua sa studieze si sa practice astrologia, pastreaza o anumita discretie.

Mihaela Dicu:

Ati lucrat multi ani la Institutul Astronomic al Academiei Romane. Care a fost obiectul ceresc (semnificativ in plan astrologic) care, observat cu mijloace tehnice specifice, v-a impresionat cel mai mult?

Irina Predeanu:

Prima impresie puternica a avut-o asupra mea Luna, (normal, odata ce am ascendentul in Rac!) adusa atat de aproape prin telescop, incat puteai intra cu ea in dialog…

Mihaela Dicu:

Orice institutie care se respecta are o sectiune de documentare bine pusa la punct. In biblioteca Institutului Astronomic s-au “ratacit”, cumva, si anumite lucrari cu continut astrologic?

Irina Predeanu:

Institutul Astronomic nu achizitioneaza lucrari de astrologie, pe motiv ca nu sunt serioase! Nici din achizitiile mai vechi nu am gasit ceva interesant in domeniul astrologiei. Si, fiindca tot a venit vorba, in prezent, pozitia oficiala a astronomilor nostri este ostila astrologiei. Pentru ilustrare, voi reproduce mai jos un scurt citat din Memoriul privind rolul disciplinei ASTRONOMIE in invatamantul preuniversitar. Memoriul este semnat de Dr. Magdalena Stavinschi, Presedintele Comitetului National Roman de Astronomie si Directorul Institutului Astronomic al Academiei Romane si a fost inaintat in 2001, doamnei Prof. Dr. Ecaterina Andronescu, Ministrul Invatamantului si Cercetarii. La punctul 4 din memoriu este scris:

“Eliminarea astronomiei din planul de invatamant coincide cu proliferarea astrologiei pe toate caile de mass-media, incurajand declinul moral si spiritual al tineretului intr-o tara civilizata, cum vrea sa fie Romania.” Cred ca se-ntelege cum sunt privita eu, “incurajand declinul moral si spiritual al tineretului” prin activitatea mea astrologica!

Mihaela Dicu:

Printre colegii dvs. de la Institut, tot astronomi, mai exista si altii interesati de astrologie, sau ati constituit un caz aparte?

Irina Predeanu:

Programe de astrologie au mai multi, in special astronomii de la Cluj si Timisoara. Practica in interpretari are insa d-na dr. Cristiana Dumitrache, cercetatoare la Institutul Astronomic din Bucuresti.

Mihaela Dicu:

In randul publicului larg sunteti cunoscuta ca semnatara a unor rubrici de previziuni astrologice aparute in anumite reviste. Putina lume stie insa ca dedicati ceasuri lungi muncii de cercetare astrologica si ca ati scris articole foarte valoroase, care sprijina stiintific astrologia. Unele au fost chiar publicate in strainatate. As dori sa ne povestiti cate ceva despre aceasta.

Irina Predeanu:

Asa cum am spus mai inainte, din 1980, odata cu aprofundarea teoretica si verificarea practica a astrologiei, cautam si explicatia influentelor astrale. Cercetarile mele astronomice au fost orientate treptat spre domeniul relatiilor solar-terestre si chiar al interdependentei dintre corpurile sistemul solar, in ideea de a gasi argumente stiintifice in sprijinul astrologiei. La care s-a adaugat o documentatie sustinuta in stiinte umane – pe probleme de biologie, medicina, psihologie, religie, etc. Astfel, am evidentiat corespondente intre variatia unor fenomene periodice astronomice, geofizice, biologice si sociale – in special la ciclurile de 7 zile si 26 de luni. Dau cateva titluri de asemenea lucrari:

*Realizari si perspective in bioastronomie – Fenomene bioenergetice in ecosisteme, Bistrita, 1981, p. 151-155.

*Heliobiology – An Interdisciplinary Research Field – Buletinul Comisiei de studii interdisciplinare a A.O.S, Bucuresti, 1984, p.40-45.

*26-Month and 22-Year Periodicity in Solar and Geophysical Phenomena – Revue Roumain de Géophysique, Géologie et Géographie, série Géophysique, Tome 29, 1985, p.9-14.

*Date privind posibile actiuni ale campului geomagnetic asupra organismului  uman – Aspecte Energetice si Informationale in sistemele vii, vol. XXII, Iasi, 1986, p. 35-44.

*Variatia de 26 de luni a indicilor activitatii solare si miscarea orbitala a planetei Marte – Progrese in Fizica, Bucuresti, 1987, p. 470 .

*Corespondente cosmo-bio-noesice – Revista “Muzica”, Nr.9-12, 1989, p.12-17.

*Study of Cosmo-terestrial Relations from an Interdisciplinary Point of View – Babes-Bolyai University, Fac. Math. Res. Seminars, Year 12, 1990, Nr.2-4, p.149-154.

*Fenomene astronomice si geofizice periodice – Anuarul Astronomic, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 1991, p. 285-304.

*Quasibiennial Periodicity of Solar and Planetary Phenomena – Rom. Astr. J., Vol.1,Nr.1-2,1991,p.69-79.

*Effects of the Weekly Variation of the Solar Activity Indices in the Human Environment – COSPAR Colloquia, Vol. 5, Pergamon Press, 1994, p.597-600.

*Variations of Geophysical and Biological Parameters Observed at a Solar Eclipse – “Theoretical and Observational Problems Related to Solar Eclipses”, eds. Z. Mouradian & M. Stavinschi, Kluwer Academic Publishers, 1997, p.257-260.

*Possible Enhancement of the Human Bioelectromagnetic Field at Geomagnetic Storms – Proceedings of the 14th International Congress of Biometeorology, Sept. 1-8, 1996, Ljubljana, Slovenia.

*The Circaseptan Rhythm of the Mortality in Romania and of the Geophysical Parameters – Chronobiology International, vol.14, Supl.1/1997, p.137.

Tot in scopul adunarii de argumente “pro-astrologie”, am contribuit cu studii originale si am coordonat tema “Dependenta starii de sanatate a populatiei de factorii mediali de natura astronomica, meteorologica si geomagnetica”, (1997-1998) din Programul Orizont 2000. La fel cum am colaborat la carti precum “Cronobiologia si medicina” (vol.I), Ed.Medicala,1986 si “Aurele corpurilor, interfete cu cosmosul”, Editura Enciclopedica, 1993. La multe manifestari stiintifice am facut prezentari orale cu substrat astrologic, care fundamentau unele precepte astrologice, folosind date si metode ale stiintei actuale. Dau cateva exemple de asemenea participari:

- la al II-lea simpozion national “Metode, modele si tehnici in domeniile interdisciplinare ale fizicii”, Cluj-Napoca, 1983 – cu lucrarea “Unele aspecte sistemice ale fizicii solar-planetare”.

- la Sesiunea de referate si comunicari ICEFIZ “Progrese in Fizica” Craiova, 1983 – cu lucrarea “Fenomene cooperative in fizica solar-terestriala” (in colaborare cu E.Tifrea).

- la Simpozionul “Traditie si modernitate in balneologie”, organizat de IMF Iasi, 1984, cu lucrarea “Factori cosmici cu actiune geo-bio-fizica”.

- la Sesiunea stiintifica a Institutului de Medicina Fizica, Balneoclimatologie si Recuperare Medicala, Bucuresti, 1987, cu posterul si comunicarea “Aspecte ale relatiilor cosmo-geofizice in medicina profilactica si terapeutica”.

- la Simpozionul Academiei RSR si A.O.S. “Aparitia noilor discipline in gandirea contemporana”, Bucuresti, 1988, cu referatul “Studiul conexiunilor cosmo-bio-culturale”.

Mihaela Dicu:

Dar la colaborarea cu RAMS (Grupul de Cercetari Astrologice prin Metode Stiintifice) din Franta, cum ati ajuns?

Irina Predeanu:

In 1987, la Congresul International de Cronobiologie de la Paris, am intrat in vorba cu Suzel Fuzeau-Braesch, dr. in biologie, director de studii la CNES, Franta. Lucrarea ei, intitulata “Birth rates and lunar rhythms”, mi s-a parut a avea un substrat astrologic. Ne-am descoperit o pasiune comuna – aceea de a justifica, pe baze stiintifice, principiile astrologice. Mi-a vorbit despre RAMS si s-a aratat interesata de studiile mele. Asa am ajuns sa public in «Les Cahiers du RAMS» si sa fiu citata in lucrarea Comment demontrer l’astrologie – Experimentations et approches theoriques – de Suzel Fuzeau-Braesch si Herve Delboy, Editura Albin Michel, 1999, Paris, pg.327-328 si 376.

Mihaela Dicu:

Din convorbirile noastre particulare, stiu ca sunteti mahnita fiindca astrologii zilelor noastre comit adesea confuzii regretabile din cauza ca nu au notiuni elementare de astronomie. Care sunt cele mai frecvente erori in acest sens?

Irina Predeanu:

Cel mai des se confunda (vezi cartile lui G. Mihailovici si cea de a 13-a zodie!) semnul zodiacal cu constelatia zodiacala; nu se cunoaste semnificatia astronomica pentru miscarea retrograda; nu se face distinctie intre conjunctia inferioara si conjunctia superioara a planetelor interioare. Din pacate nu s-a publicat o lucrare de astronomie special conceputa pentru astrologi.

Mihaela Dicu:

V-ati gandit cumva sa o scrieti chiar dumneavoastra? Ma gandesc ca ati pus la punct o buna parte din material cu ocazia cursurilor pe care le-ati tinut in anii ’90 la Universitatea Ecologica. O astfel de lucrare ar fi extrem de folositoare pentru formarea unei comunitati de astrologi romani bine pregatiti.

Irina Predeanu:

In cursul de “Cosmologie, Astronomie, Astrologie”, pe care l-am sustinut, din 1993 pana in 1998, la Universitatea Ecologica Bucuresti, Facultatea de Stiinte Cognitive (unde l-am avut student, printre altii, si pe Adrian Cotrobescu), am incercat acest lucru. Prezentam, de exemplu:

- sisteme de coordonate, inclusiv formula de trecere de la coordonatele ecuatoriale publicate in Anuarul Astronomic la coordonatele ecliptice date in efemeridele astrologice;

- elemente de mecanica cereasca – pentru a vizualiza fenomenul si in spatiu, nu doar in miscarea aparenta geocentrica;

- prezentarea complexa a corpurilor ceresti – pentru a evidentia coincidente intre proprietatile lor fizico-chimice si radiative, descrierea lor astrologica si semnificatia lor mitologica; – de asemenea pentru a intelege posibilele efecte astrofizice si geofizice ale unor configuratii spatiale, nu numai prin prisma gravitatiei ci si prin considerarea campului magnetic, a radiatiei electromagnetice sau a radiatiei corpusculare.

Din motive de comoditate si perfectionism (probabil cam deplasat, avand in vedere ce a aparut pana acum pe piata romaneasca in materie de astrologie), nu mi-am publicat cursul. Poate, cine stie, o voi face totusi odata…

Mihaela Dicu:

Va doresc mult succes si sa speram ca-l vom citi cat de curand!


De vorbă cu fondatorii

$
0
0

Interviu realizat de Diana Spinean

Pasiunea pentru astrologie şi viziunea comună asupra dezvoltării şi promovării ei în România, au reunit, în urmă cu zece ani, cinci oameni deosebiţi: Adrian Mîndruţă-Tănăsescu, Firicel Ciarnău, Mihaela Dicu, Fülöp László şi Val Dragu.

Aceştia au hotărât să-şi pună la bătaie toate resursele pentru a-şi materializa viziunea şi au reuşit, intrând astfel în istoria astrologiei din ţara noastră ca fondatori ai revistei „Astrele” şi ai Asociaţiei Astrologilor din România, care este una dintre cele mai vechi şi mai serioase comunităţi din domeniu.

M-am bucurat să primesc veşti de la ei, cu ocazia acestui eveniment, precum şi de la astrologul Radu Moisoiu, un membru important al vechii redacţii (din cel de-al doilea an de viaţă al revistei) şi care este şi el membru fondator AAR.

Aşadar, mă grăbesc să vă transmit mesajul lor, sub forma acestor dialoguri, sperând ca gândurile lor să ne inspire şi să ne călăuzească pe mai departe…

R: Domnule Mîndruţă-Tănăsescu, consider că majoritatea cititorilor noştri sunt la curent cu rolul deosebit de important pe care l-aţi jucat de-a lungul timpului în astrologia românească: sunteţi iniţiatorul  şi fondatorul unuia dintre cele mai importante proiecte care au dus în final la formarea unei comunităţi închegate de astrologi la noi în ţară!

Povestea acestor realizări aţi expus-o foarte frumos într-unul din numerele revistei şi ea poate fi încă citită pe web (la adresa http://old.astrele.ro/articles.php?id=16). Nu voi relua subiectul, ci aş dori să discutăm puţin despre dumneavoastră…

Am observat că în ultimii ani v-aţi limitat activitatea astrologică la cea de profesor la Şcoala de Astrologie Fidelia. Sunt convinsă cu mulţi pasionaţi de astrologie şi colegi de breaslă care vă duc dorul sunt curioşi, la fel ca şi mine, să afle ce v-a determinat să vă restrângeţi activitatea în acest domeniu?

adi

AdiM — membru fondator AAR

A.M: Poate cea mai banală și naturală explicație ar fi că totul se transformă, conform unei legi din Kybalion. Eu am făcut ce am simțit că trebuia să fac pentru astrologie, cu tot sufletul, ca pionier autodidact și generator de impulsuri în domeniu, într-o anumită etapă a vieții mele, dar la un moment dat și viața mea s-a schimbat, și astrologia românească a trecut în altă etapă (și sper că am contribuit și eu la asta). Au apărut foarte mulți astrologi noi, tineri, pasionați și entuziaști, și am considerat că e cazul să le las locul ca să continue ei lucrarea mea și a celor ca mine. Ca nativ Vărsător, accept noul și schimbarea, și nu fac parte dintre cei care se lipesc de scaun sau de o poziție, ci mai degrabă prefer să mă retrag ca să las locul altora care aduc  viitorul. Nu m-am imaginat niciodată ca pe un om care va îmbătrâni făcând astrologie și nimic altceva… Sunt multe lucruri care dau sens vieții unui om, astrologia putând fi unul dintre ele. Am încredere că astrologii tineri vor ști să dezvolte astrologia în România, pentru toți oamenii care trăiesc și se nasc mai departe.

R: Cum credeţi că ar putea fi îmbunătăţită practicarea astrologiei în ţara noastră?

A.M: Momentan, practicarea astrologiei în România pare să intre pe un drum normal – dacă vorbim despre ce fac astrologii, ca servicii oficiale de consultanță, validate prin legile curente. Pe de altă parte, astrologia nu are nici o treabă cu limitările impuse de legi (care sunt create de politicieni din interese mai ales economice). Astrele nu au nevoie de aviz legal ca să fie pe cer. Sunt astrologi care au acte pentru practicarea oficială a astrologiei, în scop comercial, și astrologi care fac astrologie fără nici un fel de acte. Actele comerciale nu pot garanta calitatea studiului astrologic. Ele doar validează astrologia ca domeniu credibil, în ochii celor care nu cred în ea și al autorităților. Un astrolog (cu acte sau nu) este bun dacă e capabil să ofere sfaturi utile celor care îl solicită, prin astrologie.

R: Cum vedeţi contribuţia AAR la acest scop?

A.M: AAR are un rol imens în promovarea astrologiei în România, fiind azi cea mai importantă organizație în astrologie, din România. Mai erau și altele, dar se pare că au scăzut ca activitate și influență. Cred că AAR ar trebui să aibă un rol mai activ în relația cu autoritățile care legiferează practicarea astrologiei în România. De asemenea, cred că AAR ar trebui să ia poziție fermă față de practicile de presă care fac din astrologie un domeniu de umplut coloane în ziare sau mici spații în emisiuni TV, doar cu horoscop de amuzament, și adesea (în presa scrisă) nesemnat de nimeni. Mai cred că AAR ar trebui să susțină, mai presus de micile afaceri personale ale membrilor săi în astrologie, programe de popularizare a astrologiei în România.

R: Cum găsiţi revista, după 10 ani de la fondare?

A.M: Mă bucur că revista Astrele a ajuns, în sfârșit, la o formă pe care o doream și eu pe când eram redactor-șef, dar atunci nu am găsit destui colaboratori. Adică, mă bucur că azi sunt mulți care scriu în Astrele. Cred că echipa care o conduce azi face o treabă excelentă.

R: Ce sugestii şi sfaturi aveţi pentru dezvoltarea ulterioară a revistei?

A.M: E greu să dau sugestii într-un domeniu unde văd că lucrurile merg bine. Totuși, o mică sugestie aș avea. Astrologia e un domeniu destul de scolastic, care tinde să devină foarte serios și sobru, documentat științific, în majoritatea articolelor scrise în revistă. Poate ar fi o idee bună să fie și ceva divertisment (tot pe teme astrologice, desigur).

Mai multe informaţii despre activitatea domnului AdiM găsiţi la adresa de web: http://adim.astrele.ro/

*

R: Domnule Ciarnău, aţi format peste 800 de astrologi în cadrul Şcolii Fidelia şi aţi contribuit la realizarea codului deontologic al AAR. Din experienţa dvs., care ar fi cele mai importante sfaturi pe care le-aţi oferi unui astrolog practicant începător?

firicel

Firicel Ciarnău — membru fondator şi vicepreşedinte AAR

F.C: A învăţa astrologie pentru a cunoaşte tehnici şi a fi un adevărat as, nu este neapărat cel mai important şi mai ales cel mai sensibil lucru. Oricine poate învăţa astrologie făcând nişte cursuri sau pur şi simplu autodidact, oricine poate studia astrologia, o poate cerceta dacă simte chemare, pentru că astrologia este un extraordinar instrument de cunoaştere şi autocunoaştere. Nimeni nu trebuie oprit sau descurajat să studieze astrologia pentru sine, pentru evoluţia personală. Dar în momentul în care doreşte să interactioneze cu alţii, să-i consilieze, deja este o cu totul altă poveste.

Astrologia este soră bună cu psihologia. Asemenea psihologului, astrologul nu trebuie să uite că lucrează cu oameni, modelează personalităţi, suflete, poate să modifice destine. Deci are o responsabilitate imensă faţă de om, faţă de „client”. Nu are voie să intre cu bocancii în sufletul omului şi să-şi bage mâinile până la cot în destinul său! Trebuie să cunoască nişte noţiuni de psihologie practică sau cel puţin nişte elemente necesare interacţiunii pozitive cu ceilalţi, începând de la bunul simţ şi până la arta conversaţiei. Trebuie să aibă suficientă înţelepciune în interacţiunea cu clientul încât, dacă nu poate să ajute, cel puţin să nu facă rău.

Din păcate, există mulţi astrologi, chiar iluştri tehnicieni, care oferă consultaţii într-o manieră defectuoasă, încât clientul are nevoie după aceea să fie „reparat” de un psiholog, iar în cazul în care nu şi-a pierdut încrederea în astrologie, atunci cere ajutorul altui astrolog. Şi culmea este că astrologul respectiv nici măcar nu-şi dă seama de gravitatea situaţiei, de dezastrul pe care l-a provocat, pentru că a acţionat conform propriei personalităţi. Probabil nici nu şi-a pus problema că pentru a consilia pe alţii mai întâi trebuie să se consilieze pe sine şi că ar mai trebui încă ceva în afară de a cunoaşte extraordinar de bine astrologie.

Am făcut şi fac tot posibilul să-i învăţ pe cursanţi astrologie, dar mai ales să încerc să-i formez şi să-i îndrum spre o direcţie pozitivă în ceea ce priveşte relaţionarea cu ceilalţi. Sfatul meu pentru astrologii practicanţi începători? Să nu uite că astrologul nu este doar o persoană ce cunoaşte astrologie, ci este mai ales doctor de suflete.

R: Conduceţi numeroase proiecte în domeniu şi astfel sunteţi zilnic în contact cu oameni interesaţi de astrologie, cu studenţii, colaboratorii şi colegii de breaslă. Ce soluţii vedeţi pentru ca diferitele comunităţi astrologice din România să colaboreze mai bine împreună?

F.C: Din păcate la astrologi, ca de altfel în orice breaslă, individualismul se face puternic resimţit, fiecare ţine de ştiinţa lui, de ceea ce a reuşit să obţină, de succesul avut, de poziţia câştigată. Cu mulţi ani în urmă noi, fondatorii revistei Astrele şi mai apoi ai Asociaţiei Astrologilor din România, am constatat asta şi ne-am gândit că ar fi un lucru benefic dacă am reuşi să-i adunăm pe astrologi sub o aceeaşi umbrelă, nu pentru a-i ţine sub vreun control închipuit, ci pentru a colabora, pentru a împărtăşi experienţe, pentru a ne ajuta unii pe alţii pe drumul cunoaşterii. Ne-am dat seama că ar fi benefic inclusiv pentru dezvoltarea astrologiei româneşti.

Şi cel mai bun exemplu l-am dat prin noi înşine, am arătat că astrologii pot colabora foarte bine, că pot construi ceva împreună. Şi ni s-au alăturat cu drag astrologi şi simpatizanţi, deschişi la minte şi la suflet. Le-au plăcut ideile noastre, principiile, idealurile care ne-au condus.

Iar acum, putem vedea că s-a format o comunitate puternică, un grup de prieteni, ce colaborează cu succes, iniţiază şi dezvoltă proiecte în folosul astrologiei româneşti, îşi împărtăşesc experienţe din practicarea astrologiei, îşi recomandă unii altora materiale de studiu, învaţă, cercetează şi „cresc” împreună. De unul singur ar fi fost pentru fiecare incomparabil mai greu.

Ceea ce am făcut pentru astrologii individuali, acum dorim să facem şi pentru comunităţile care s-au mai format: să colaborăm, să schimbăm experienţe, să punem bazele unor proiecte comune. Şi aşa, încetul cu încetul, se construieşte şi se dezvoltă astrologia românească.

R: Sunteţi unul dintre fondatorii revistei Astrele şi aţi fost al doilea redactor-şef din istoria acesteia. Ce înseamnă, pentru dvs., munca în redacţia „Astrele”?

F.C: Ar fi multe de spus, începând de la chestiuni sufleteşti, pasiuni şi amintiri legate de evoluţia revistei Astrele şi a comunităţii care s-a format în jurul ei, mă refer aici la AAR, şi până la plăcerea de a fi în contact permanent cu astrologii, cu materiale de astrologie, cu studii, cu cercetări în domeniu. Mai în glumă, mai în serios, aş spune că a face parte din redacţie înseamnă a fi „obligat” să te perfecţionezi, a fi permanent în contact cu noutăţile din astrologie, în contact cu autorii articolelor, a fi printre primii care ajung la o informaţie, deci este benefic şi pentru evoluţia personală.

Revista Astrele este un simbol al colaborării astrologilor din România, o dovadă că astrologia românească este în continuă dezvoltare. La aniversarea a 10 ani de la lansarea revistei, nu-i putem dori decât să aibă mulţi ani de aici încolo. La Mulţi Ani, Astrele!

Mai multe informaţii despre activitatea domnului Ciarnău găsiţi la adresa web: www.firicelciarnau.ro

*

R: Doamna Dicu, sunteţi printre cei mai prolifici autori, traducători şi redactori pe teme astrologice din ţară. Astrologia v-a ajutat să vedeţi altfel lumea?

Mihaela

Mihaela Dicu — membru fondator şi preşedinte de onoare AAR

M.D: Da, în mod sigur îmi explic altfel o serie de fenomene, întâmplări şi reacţii. Nu numai din viaţa mea sau a celor din jur, dar şi la nivel macro. Mereu fac legături între ce se întâmplă aici şi ce se întâmplă pe cer. De fapt, mereu fac legături între… orice şi mersul planetelor! J De exemplu, nu pot citi o carte fără să mă uit pe harta natală a scriitorului. Iar dacă este cumva vorba despre un jurnal sau o biografie, mă întrerup de nenumărate ori din citit spre a da fuga la calculator să văd ce tranzite erau când s-a petrecut cutare sau cutare lucru! Dar, cu toate că permanent «procesez» mental conexiuni astrologice, norocul meu este că nu mă desprind de realitate, iar în viaţa cotidiană sunt o persoană normală,  cu un robust simţ practic.

R: Aţi fost alături de revistă de la fondare şi până în prezent, îngrijindu-vă de bunul mers al acesteia. Din experienţa dvs., cum trebuie să arate un articol profesionist de astrologie?

M.D: Mai întâi, un articol profesionist trebuie să aibă un subiect bine definit şi, dacă se poate, cât mai interesant. Apoi, pentru „a trece” uşor către cititor, are nevoie să fie limpede exprimat. Ideile trebuie expuse pe rând, urmărind o schemă logică. N-ar strica să se respecte regula clasică a compunerilor, adică textul să aibă o  introducere, un cuprins şi o încheiere (concluzie). Este foarte important ca enunţul să fie coerent, să nu conţină afirmaţii confuze sau contradictorii. Pe măsură ce se dezvoltă, trebuie să introducă informaţii noi sau originale. Şi, fireşte, să fie corect gramatical. Şi foarte bine documentat. De obicei în spatele unui articol bun stau multe ore de studiu şi cercetare.

Cea mai importantă marca a unui articol profesionist este însă precizia, acea artă a folosirii termenilor exacţi şi a unui număr de cuvinte sau propoziţii limitat la strictul necesar, fără digresiuni şi repetiţii. Poate că un eseu ar putea beneficia de o exprimare mai liberă. Dar exprimarea liberă nu este binevenită decât dacă autorul stăpâneşte foarte bine limba română şi este dăruit cu talent literar. În general, însă, articolele astrologice sunt articole de specialitate, care urmăresc să prezinte sau să demonstreze ceva, iar în acest caz cel mai potrivit este stilul clar şi sobru.

Autorii trebuie să-şi respecte nivelul de competenţă şi să atace subiecte pe care le stăpânesc. Un începător poate scrie un articol bun pe o temă simplă, dar unul prost, dacă abordează o temă prea complexă pentru nivelul lui de cunoaştere. Ar mai fi de evitat articolele speculative, care vehiculează informaţii ce nu pot fi probate. De obicei sunt construcţii sterile, care nu ajută progresul, pot deruta cititorii mai puţin experimentaţi şi dau senzaţia că autorul este lipsit de seriozitate, de profunzime, eventual chiar de acea cunoaştere astrologică ce i-ar fi permis să expună un subiect concret.

R: Sunteţi membru fondator şi preşedinte de onoare a AAR. Ce înseamnă asociaţia pentru dvs. şi  cum vedeţi evoluţia acesteia în viitor?

M.D: AAR înseamnă foarte mult pentru mine – am sentimente într-un fel parentale faţă de ea. Poate şi din cauză că m-am ocupat efectiv de toate demersurile birocratice necesare înfiinţării. Nu-i pot întrevedea decât o evoluţie fericită. Asociaţia creşte de la an la an şi devine mereu mai puternică şi mai respectată. 2011 a fost un an foarte rodnic – la Congresul din octombrie am avut un invitat de marcă din străinătate (Deborah Houlding, din UK) şi o colaborare cu Romfilatelia la lansarea unei serii de timbre cu subiect astrologic. Pentru viitor îmi doresc foarte mult ca AAR să dezvolte în continuare colaborări cu instituţii onorabile, iar visul meu ar fi un proiect care să ne apropie de mediul universitar. Dar, mai presus de toate, este important să conservăm spiritul de prietenie caldă care domneşte între membrii Asociaţiei.

Mai multe informaţii despre activitatea doamnei Dicu găsiţi la adresa web:
http://www.aar.org.ro/ro-membri.php?membru=mihaela-dicu

*

R: Domnule Fülöp, sunteţi redactor-şef al revistei AstroText, redactor la revista tipărită AstroGlob, colaborator la revista noastră şi conduceţi echipa de pe propriul dvs. site de web. Cum reuşiţi să împăcaţi viziunile şi modurile de lucru diferite ale colegilor astrologi cu care lucraţi?

Laci

Fülöp László — membru fondator AAR

F.L: Foarte sincer, încerc să mă manifest întotdeauna conform viziunii proprii. Subiectele pot fi foarte variate, dar sufletul şi energia textelor nu diferă prea mult. Da, este nevoie şi de o anumită adaptabilitate, însă doar ca formă sau stil. Dacă scrii din inimă, vei fi apreciat indiferent de revista în care apari.

R: Care este viziunea dvs. asupra astrologiei şi ce experienţe de viaţă sau domeniu conex studiat şi-au pus amprenta asupra acesteia?

F.L: Consider că trăim într-o realitate suprasensibilă, definită de zodiile şi planetele sistemului nostru solar. Pentru mine, acestea sunt fiinţe vii de natură spirituală, foarte prezente în viaţa noastră. Horoscopul zinic este doar o palidă întrezărire a acestei prezenţe continue.

Trăim concomitent în lumea fizică, cea a gândurilor şi sentimentelor, respectiv cea a energiei subtile. Pentru a percepe şi a îmbina în mod fericit aceste lumi diferite, astrologia oferă un sprijin serios. Cu ajutorul acestei ştiinţe sacre, ni se oferă şansa de a înţelege cât de profund se prelungeşte fiinţa umană în lumea suprasensibilă.

În ceea ce mă priveşte, am studiat inforenergetica şi radiestezia, ca domenii conexe. Astfel, din punctul meu de vedere, astrologia nu se referă doar la obiecte cereşti şi la concepte intelectuale, ci este un dans viu al lumii nevăzute.

R: Ce anume v-a atras la ideea existenţei unei asociaţii a astrologilor şi v-a determinat să luaţi parte la demararea proiectelor „Astrele” şi AAR?

F.L: Îmi amintesc din copilărie de celebra poveste rusă, despre cele trei nuiele. Un tată avea trei fii şi dorind să le vorbească despre puterea alianţei, a luat în mână trei nuiele şi le-a spart, rând pe rând, pe genunchiul său. După care a luat alte trei nuiele şi a arătat fiilor săi că teancul de nuiele nu poate fi spart atât de uşor. Astfel, fii săi au înţeles că trebuie să fie uniţi pentru a putea suporta greutăţile vieţii.

AAR există ca să putem înfăptui ceea ce nu am putea efectua singuri. Ca nativ Balanţă, sunt conştient de avantajele lucrului în echipă: ne putem completa şi motiva reciproc. Iar când te apuci de „alpinism spiritual” – ca astrologia, de exemplu – nu poţi să mergi decât în echipă.

În ceea ce priveşte revista Astrele, o percep ca fiind o mână întinsă spre acei oameni care apreciază astrologia, dar încă n-au apucat să pătrundă în tainele ei. Într-o lume în care puţine ştiinţe reuşesc să ofere răspunsuri mulţumitoare la marile întrebări ale existenţei, există o mare nevoie de astfel de „mâini întinse”.

Iisus Christos spune: „Adevărul te eliberează”. O astfel de misiune are şi Astrele: prin informaţiile oferite, să elibereze sufletele împovărate care se află în căutarea de răspunsuri pertinente. Aceasta este cauza pentru care am considerat că merită să particip la lansarea acestui proiect.

Mai multe informaţii despre activitatea domnului Fülöp găsiţi la adresa web: www.astrolight.ro

*

R: Domnule Dragu, sunteţi întreprinzătorul care, fără a fi astrolog ci doar simpatizant, a contribuit la realizarea unora dintre cei mai importanţi paşi din istoria astrologiei din ţara noastră, începând cu crearea primul site românesc dedicat astrologiei: eAstrolog.ro (care continuă să fie primul în clasamente încă din 1998!). Ce v-a determinat să vă îndreptaţi privirea şi resursele către astrologie?

V.D: A fost o combinație de întâmplare și necesitate.

În vara lui 1998 învățasem HTML și îmi propusesem să construiesc un site pe care să îl folosesc ca poligon de încercare pentru ceea ce știam și, mai ales, pentru ceea ce mai aveam de învățat. Pentru tematica site-ului mă gândisem la astrologie și la alte câteva. Întâmplarea mi-a scos în cale un astrolog…

Apoi am aplicat o regulă pe care am adoptat-o din tinerețe: “Dacă ai decis că merită să faci un anumit lucru, atunci merită să-l faci bine.” Sunt Berbec cu Ascendent în Capricorn. Berbecul a demarat proiectul, apoi Capricornul l-a preluat pe termen lung.

R: Ne puteţi descrie, în câteva cuvinte, cum vedeţi dvs. evoluţia site-urilor româneşti de web dedicate astrologiei, din ’98 şi până în prezent?

V.D: Căutând “astrologie”cu Google, astăzi găsești peste 5 milioane de pagini în limba română. Sună bine, nu? Doar la prima vedere.

Succesul înregistrat de eAstrolog.ro dupa 4-5 ani de dezvoltare a demonstrat că astrologia este un domeniu foarte popular, care poate genera un trafic substanțial. Dar cine are răbdare să construiască 4-5 ani?!? Dialogul standard decurge cam așa:

- De săptămâna viitoare trebuie să avem pe site și o secțiune de horoscop și chestii de-astea.
- Angajăm un astrolog, șefu’?
- N-avem bani.
- Și-atunci, șefu’, de unde horoscop?
- Faceți rost!

Așa au apărut o grămadă (sic!) de pagini de astrologie, dar fără… astrologie.

Un site de astrologie-vise-tarot-superstiții destul de cunoscut a publicat mult timp un “horoscop tarologic de stare”. Hmm. Struțo-cămilă cu trompă de urs?

Abia în ultimii ani au început să apară site-uri care publică astrologie de calitate, dar evoluția lor este lentă. Publicul este, în mare parte, captiv al site-urilor care au acaparat deja piața. Pentru a penetra o astfel de piață super-concurențială sunt necesare investiții masive: fie de bani, fie de timp și răbdare.

R: Care credeţi că este cea mai mare provocare în difuzarea informaţiilor astrologice pe web?

V.D: Îmi vine în minte un banc vechi despre cele 3 asemănări între un bordel și un Trabant: ți-e rușine când intri, ți-e rușine când ieși, dar înăuntru te simți bine. Exact așa este văzută astrologia de către editorii online români. Vrem traficul generat de paginile de astrologie, dar ar fi bine să nu afle advertiserii că publicăm astrologie.

De vină este percepția publicului despre astrologie (dar și o anumită ipocrizie). Cei care ar putea (și ar trebui) să încerce să schimbe ceva sunt chiar astrologii – profesioniștii, pasionații, întreaga comunitate. Dar astrologii își petrec mai mult timp printre stele decât pe pământ. Apostolatul lui AdiM rămâne o floare rară.

Popularizarea astrologiei se poate face prin intermediul unor site-uri de… popularizare. Asta fac eAstrolog.ro și, în bună masură, astrele.ro. Dar comunitatea astrologilor pare să fie dominată de tabăra “radicală”, care consideră că popularizarea este un compromis degradant. Ce-i drept, se poate ajunge și la un astfel de nivel. Nu-mi iese din minte următorul exemplu de mini-consultație astrologică prin SMS, serviciu cu valoare adăugată:

Întrebare GABRIEL 1985: VOI TRAI MULT?

Răspuns: Destul.”

Din perspectivă filozofică, răspunsul este genial. În meandrele concretului, ne indică orizontul de așteptare până la o prezență onorabilă a astrologiei românești pe web.

Mai multe informaţii despre activitatea domnului Dragu găsiţi la adresa web: www.eastrolog.ro

*

R: Domnule Moisoiu, sunteţi printre puţinii astrologi români care au dezvoltat  cu succes un site de talie internaţională, dedicat astrologiei: AstrologyWeekly.com.  În 2004, când aţi lansat site-ul, piaţa românească de astrologie din mediul online era în plină dezvoltare. Ce v-a determinat, totuşi, să vă îndreptaţi atenţia către piaţa internaţională?

R.M: Astrologia modernă este în bună parte rezultatul activităţii astrologilor anglofoni. La momentul respectiv, ca şi acum, paginile de internet dedicate astrologiei în limba engleză erau predominante. Este normal ca rezultat al lecturilor de articole astrologice în limba engleză, să existe tendinţa de a scrie şi publica de asemenea în limba engleză. Deschiderea spre internaţional permite interacţiunea online cu un public educat în astrologie mai larg decât publicul românesc, cu atât mai mult în ramuri specializate ale astrologiei, precum cele care mă interesau pe mine: astrologia orară, electivă şi politică.

R: Din experienţa dvs., care credeţi că sunt principalele ingrediente pentru a reuşi pe plan internaţional, în mediul online, în acest domeniu?

R.M: Principalul ingredient este, bineînţeles, astrologia. Am pornit de la ideea că un site are succes pe internet dacă sinastria lui este armonioasă cu cea a temei internetului (2 septembrie 1969, aprox. 10 AM PDT, Los Angeles, California), ceea ce s-a confirmat după studiul temelor natale ale site-urilor astrologice de succes de la ora respectivă: toate aveau planete în trigon sau sextil cu Uranus şi Mercur din tema internetului (situate la 2 şi respectiv 7 grade în Balanţă). Am căutat momentul cel mai apropiat în care planetele în tranzit aspectau pozitiv respectivele grade şi am avut noroc: câteva luni mai târziu urma să aibă loc un stelium la începutul Balanţei. Am aplicat apoi principiile astrologiei elective pentru a alege data şi ora înregistrării domeniului şi lansării site-ului.

Celelalte ingrediente sunt clasice pentru popularitatea pe internet: conţinut variat, unic şi alte principii de natură strict informatică.

Trebuie însă să menţionez că progresiv m-am reprofilat spre alte domenii de viaţă, din 2009 nemaiavând activitate de publicare pe site şi păstrând numai o activitate ocazională de consultaţii de astrologie orară.  Am şi vândut acest site în ianuarie 2012 căci era consumator de timp pentru activităţi de administrare.

Mai multe informaţii despre activitatea domnului Moisoiu găsiţi la : www.eastrology.org

*Articolul face parte din numarul aniversar “Astrele – 10 ani”: http://10ani.astrele.ro/

Interviu cu Dan Ciubotaru

$
0
0

Am început să studiez astrologia din 1994 fără să-mi dau seama prea clar ce fac. Ca şi astrolog profesionist am început în anul 2006 când am înfiinţat cabinetul de astrologie Ascella. Membru în Asociaţia Astrologilor din România, Asociaţia Astrologilor din UK şi ISAR. Am participat şi am susţinut prezentări la Congresul de Astrologie din UK (2010) şi Congresul Iberic de Astrologie din Portugalia (2010). Articole publicate în reviste astrologice: Astrele, Mountain Astrologer, ISAR Magazine şi Revista Asociaţiei Astrologilor din UK. Din 2009 am început să susţin şi cursuri de astrologie, atât pentru începători cât şi pentru avansaţi. Din 2006 și până în prezent am susţinut în jur de 2500 de consultaţii. Astrologia este o cale de înţelegere mai profundă a lumii în care trăim şi un instrument de navigare în oceanul vieţii.

interviu-Dan

1. Eşti Preşedintele Asociaţiei Astrologilor din România de ceva vreme, reales deja pentru al 2-lea mandat. Spune-ne te rog când ai ştiut că astrologia poate fi o menire importantă şi care a fost parcursul (inclusiv implicarea în AAR) către această alegere total diferită de profilul tău profesional de bază.

Răspuns: Începând cu anul 2003 am simţit că astrologia este mai mult decât un simplu hobby şi că îmi doresc să fac mai mult. Pas cu pas am început să lucrez la diferite proiecte legate de astrologie (website-uri, forumuri, articole etc). Anul 2007 a fost decisiv în sensul în care am renunţat la cariera profesională şi am luat-o de la zero cu Ascella. În AAR am intrat în anul 2005 şi îmi aduc aminte cu mare plăcere de primele întâlniri din Bucureşti. Atunci de abia deschideam ochii şi erau primele contacte cu alte persoane interesate de astrologie. Pe urmă am fost ales ca Vicepreşedinte şi ca urmare a retragerii domnei Mihaela Dicu am fost ales preşedinte.

2. Care au fost etapele dezvoltării şi maturizării în tainele astrologiei?

Răspuns: Aş împărţi viaţa mea de astrolog în doua faze importante: astrolog amator (fără să ofer consultaţii) şi astrolog profesionist (să ofer consultaţii contra cost). În prima fază includ perioada 1994 – 2006 în care am învăţat ceea ce am putut despre astrologie. În primii ani nu am avut acces la calculator şi stăteam şi desenam de mână fiecare hartă. Pe urmă lucrurile au evoluat şi informaţia a început să vină. În momentul în care am început consultaţiile astrologice a trebuit să reînvăţ astrologia. De ce? Simplu. Există o diferenţă mare între astrologia teoretică şi cea practică. În primul rând în timpul consultaţiilor nu ai la dispoziţie decât un timp limitat. De aceea trebuie sa te rezumi la 2-3 tehnici pe care să le stăpâneşti foarte bine.

3. Ce instrumente şi/sau personalităţi ţi-au ghidat parcursul în astrologie, cu impact important în abordarea pe care o practici astăzi?

Răspuns: Îmi este dificil să numesc personalităţi care m-au influenţat. Fiecare autor de carte, fiecare articol citit m-a învăţat ceva. Am învăţat astrologie într-o etapă şi într-un loc în care nu aveam acces la profesori şi cursuri. Iar internetul şi calculatoarele erau încă la început. De aceea cărţile au fost profesorii mei. Le mulţumesc tuturor celor care au scris şi înca scriu articole şi cărţi de astrologie. Am “furat” de la fiecare câte ceva, câte o metodă, câte ceva din modul de abordare. Cred că foarte mult în formarea stilului de lucru m-a influenţat partea profesională, corporatistă. Mi-a dat o perspectivă ancorată în realitate, în rezultate imediate şi mai puţin axată pe partea filosofică.

4. Care este profilul (succint) al persoanei care apelează la serviciile de consiliere astrologica în România?

Răspuns: Nu cred că există un profil sau o serie de trăsături. Persoanele care vin s-ar putea grupa în două categorii: cei care doresc să se cunoască şi să abordeze altfel anumite probleme din viaţa lor şi cei curioşi. Este clar că ponderea cea mai mare a clienţilor este formată din doamne şi domnişoare. Ceea ce este interesant şi am observat de-a lungul timpului  este că bărbaţii sunt la fel de curioşi şi interesaţi. Doar că mult mai orgolioşi şi acceptă cu greu să-şi arate interesul.

5. De-a lungul anilor ai avut nenumărate consultaţii şi online, este această nouă abordare mai comodă sau reprezintă un trend preferat de clienţi?

Răspuns:  Consultaţiile online nu reprezintă varianta mai comoda ci doar o variantă alternativă pentru situaţiile în care persoana nu poate sau nu are timp să vină la cabinet. Ele reprezintă modalitatea de a discuta cu oameni care nu sunt în Bucureşti. Din ce am constatat preferinţa este de a purta o discuţie faţă în faţă. Explicaţia este simplă: atunci când vine la cabinet persoana este 100% prezentă. Dacă este să discutăm online atunci o parte din atenţie este îndreptată şi spre alte lucruri.

6. Se poate vorbi despre o creştere exponenţială a numărului celor interesaţi de astrologie (din consultaţii sau practică) odată cu evoluţia spirituală pentru care primim deja semnale astrale esenţiale?

Răspuns: Începând cu 2008, 2009 am observat o creştere majoră a interesului pentru astrologie. Este vorba atât de consultaţii cât şi de dorinţa oamenilor de a învăţa astrologie. Nu ştiu dacă e vorba de evoluţie spirituală sau de criza economică care i-a facut pe mulţi să-şi reconsidere poziţia faţă de viaţă. Deja cred că astrologia trece de faza de “horoscopism” şi din ce în ce mai mulţi oameni intuiesc că există ceva mai mult decât horoscopul din ziar sau de la TV.

7. Când o persoană apelează la serviciile tale de astrologie, care este primul lucru la care te uiţi în hartă? Ce metode obişnuieşti să utilizezi pentru analiza în general?

Răspuns: Primul lucru la care mă uit în hartă la o persoană este poziţia Soare/Luna/Ascendent. Cele 3 elemente descriu cam 60-70% din ceea ce suntem noi. Fără o înţelegere profundă a tiparelor comportamentale indicate de acestea se poate ajunge foarte uşor la o interpretare eronată a celorlalte elemente din hartă. Pe partea de previzional utilizez următoarele metode – în ordinea importanţei: Progresiile Secundare, Tranzitele şi Revoluţia Solară. Evit să folosesc metode pe care nu le stăpânesc bine şi care sunt la stadiul de experiment. În plus nici nu ai timp cu clientul în faţa ta să utilizezi nu ştiu ce metode complexe. În consultaţii trebuie să oferi răspunsuri cât mai clare şi cât mai simple. Deşi în majoritatea cazurilor ne dorim un răspuns simplu de genul Da sau Nu , în realitate soluţia este mult mai complexă.

8. Harta natală oferă informaţii importante şi destul de detaliate despre profilul şi potenţialul unei persoane. În aceeaşi manieră, suplimentar, analiza hărţii Antiscia poate completa profilul cu anumite detalii de fineţe. Cât de frecvent şi în ce cazuri aplici tehnici ca de exemplu Antiscia şi Declinaţiile planetare în studiul hărţilor individuale? Aceste detalii de fineţe pot de multe ori să nu fie atât de uşor de depistat în harta natală obişnuită?

Răspuns: Antiscia şi Declinaţiile le folosesc atunci când ajung cu persoana respectivă la un nivel mai profund al discuţiei şi când urmărim să evidenţiem tipare comportamentale mult mai subtile. Dar acest lucru se întâmplă mai rar. Antiscia funcţionează foarte bine şi în sinastrie sau astrologie predictivă.

9. Foloseşti metode de rectificare a orei de naştere în situaţiile care solicită acest lucru şi care ar fi acestea?

Răspuns: Rectificarea orei de naştere este un proces mai complex şi nu cred că ţine foarte mult de o metoda ci mai mult de experienţa astrologului. Până acum nu am găsit un set de reguli care să-mi zică “dacă se întâmpla lucrul acesta atunci harta este aşa” . Atunci când ora de naştere nu este cunoscută cu exactitate caut să găsesc o hartă care să îl reprezinte pe individ. Rectificarea este şi arta de a şti să pui întrebările corecte care să te ajute să faci diferenţa între diferite influenţe. De exemplu, o latură mai taciturnă poate veni din numeroase influenţe. Ceea ce contează este ceea ce este diferit în viaţa individului şi l-a modelat și marcat de-a lungul vieţii. Şi acest lucru îl ştie cel mai bine persoana. De aceea eu caut să aflu ce e important pentru persoana respectivă. Informaţiile care ajută sunt cele legate de familie, relaţia cu părinţii, aspecte legate de sănătate. Planul relaţional poate fi sau nu de ajutor. Căsătoria şi copiii sunt un lucru normal dacă discutăm dpdv statistic. Doar când acestea lipsesc sau sunt peste medie devine informaţie importantă şi utilă. Folosesc şi progresiile secundare pentru că ele indică anii în care individul s-a schimbat destul de profund.  Cei mai buni ani sau cei mai dificili ani sunt foarte bine reflectaţi de progresia Lunii. Şi nu neapărat ca evenimente ci mai mult ca percepţie a persoanei.

10. În analiza cuplurilor dpdv al compatibilităţii şi al diverselor insight-uri interpersonale, Davison este o metodă suplimentară despre care ai şi predat în cadrul workshop-urilor. Când se poate aplica şi care este diferenţa dintre Davison şi Composit chart (harta compusă) atât ca rezoluţie cât şi ca acurateţe?

Răspuns: Davison este o hartă care indică mai mult influenţele exterioare asupra cuplului, pe când Harta Compusă indică mai mult structura interioară a acelui cuplu. Davison poate fi folosită ca metodă de validare şi verificare a evenimentelor care vor avea loc în cuplu aşa cum rezultă din analiza harţilor individuale, sinastriei sau hărţii compuse. Este recomandabil să se studieze Davison după ce se stăpânesc foarte bine celelalte metode de analiza relaţională.

11. Ce recomanzi pentru o analiză cât mai eficientă a potenţialului unei relaţii referitor la punctele forte şi sensibile ale cuplului dar şi legat de dinamica în timp?

Răspuns: Elementul cheie într-o analiză relaţională îl reprezintă poziţia Lunii. Din experienţa mea, o relaţie armonioasă între Lunile celor două persoane reprezintă un factor solid pentru durabilitatea relaţiei şi înţelegere în cuplu. Când Lunile nu se află într-o relaţie armonioasă apar dificultăţi. Luna indică structura emoţională şi nevoile de bază ale unui individ. De aceea ea ar trebui studiată prima dată. La Soare mai poţi discuta de personalităţi aflate în conflict. Dar atunci când emoţional cei doi nu rezonează, apare lipsa de încredere şi nesiguranţă. La relaţia în timp este bine să urmărim progresiile secundare şi tranzitele  fiecărei persoane. Ele pot indica în ce stadiu se află fiecare persoană raportată la relaţie.

12. Un alt interes frecvent al oamenilor este sectorul financiar. Nu de puţine ori ai avut ocazia să oferi servicii de consiliere astrologică pentru afaceri. Prin ce metode se poate analiza din punct de vedere astrologic succesul financiar când vorbim despre o afacere/o firmă/un parteneriat?

Răspuns: Metodele sunt aceleaşi: tranzite, progresii, revoluţii. Dar ele sunt adaptate la ceea ce ne interesează. Pentru o firmă se foloseşte data de la momentul înfiinţării și trecând ora 12:00 pm. Este foarte important de analizat şi harta persoanei care deţine firma pentru că legătura între cele două entităţi este puternică. Pentru partea financiară tranzitele Jupiter-Saturn sunt mai importante. E binecunoscut ciclul Jupiter/Saturn de 20 ani şi care dictează trendul economic global.

13. În astrologia elenistică, Ascendentul Anual determinat prin tehnica Profections oferă informaţii despre momentele-cheie în Revoluţia Solară, tranzite etc. Cât de important este stăpânul timpului (time-lord) în analiza previziunii anuale?

Răspuns: Stăpânul ascendentului anual profectat este important pentru că el dă foarte multă putere şi greutate tranzitelor pe care acea planetă le va face în acel an. Se întâmplă ca până la aniversare un tranzit al lui Jupiter, de exemplu, să nu fie activ şi brusc după ziua noastră, intrând cu un AS profectat în Săgetător sau Peşti, să vedem cum lucrurile se întamplă. Practic planeta care guvernează AS profectat dă tonul schimbărilor în acel an. El nu acţionează singur ci împreună cu stăpânul AS revoluţiei solare.

14. Astrologia este o ştiinţă complexă care devine din ce în ce mai interesantă, cu cât o aprofundăm mai mult. Care sunt provocările în această perioadă care te solicită şi te stimulează totodată din punct de vedere al studiului astrologic?

Răspuns: În ultimul timp am început să devin foarte interesat de astrologia aplicată la nivel global, politic şi economic. Din acest motiv am început să citesc din ce în ce mai multă istorie. Totul în jurul nostru este o succesiune şi suprapunere de cicluri. A observa cum aceste cicluri ale planetelor se manifestă în viaţa noastră este o temă care mă atrage foarte mult. O altă tematică stimulativă este aceea de a înţelege tehnicile şi metodele de astrologie tradiţionale, clasice (elenistica, araba, medievala) şi de a le aplica în prezent.

15. Ai avut ocazia să interacţionezi cu diverşi astrologi străini, fie participând la anumite evenimente de profil din străinătate, fie facilitând participarea acestora la Congresul AAR în România (ex: Deborah Houlding, Patricia Walsh etc). Ce metode folosesc aceştia în analizele astrologice? Ai o abordare foarte diferita faţă de ei?

Răspuns: În principal metodele sunt aceleaşi. În final fiecare astrolog are o viziune unică asupra modului în care practică astrologia. Nu cred că diferă foarte mult metodele sau abordările astrologilor străini faţă de ceea ce facem noi. Ba dimpotrivă. Cred că astrologii români au o deschidere mult mai mare faţă de diferitele tehnici şi metode astrologice. Există o curiozitate mai mare faţă de tot ceea ce este nou. Abordarea astrologică este influenţată foarte mult şi de factori sociali şi culturali. Fiecare societate îşi are regulile sale şi automat îi influenţează şi pe membrii săi în modul de gândire şi abordare. De exemplu, Lilith sau Luna Neagră este mult mai folosită în spaţiul francofon decât cel britanic.

16. Ce noutăţi pregăteşti pentru 2013?

Răspuns: Pentru mine 2013 este un an de reevaluare şi găsire a unei noi direcţii. De aceea nu ştiu dacă voi veni cu lucruri noi. Mai mult pregătesc terenul pentru 2014. Un proiect mai vechi şi care mă tentează este de a publica un manual de astrologie. Dar să vedem cum evoluează lucrurile.

Interviu realizat de Cristina Bodea.

Interviu cu Mihaela Dicu (partea I)

$
0
0
mihaela-dicu

Mihaela Dicu

Mihaela Dicu este Preşedinta de onoare a Asociaţiei Astrologilor din România (AAR) şi se numără printre cei 7 membri fondatori ai acesteia. Este, de asemeni, membru fondator al revistei Astrele, în care publică fără întrerupere de la înfiinţare, din 2002.

A absolvit Colegiul Carol din Craiova, iar apoi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Instalaţii. În liceu, a fost olimpică de limba română şi a scris poezii. Şi-a descoperit pasiunea pentru astrologie în adolescenţă. De atunci a studiat continuu, iar din 2002 s-a dedicat exclusiv astrologiei.

Actualmente este conferenţiar, autor, traducător, redactor, cercetător şi consilier pe teme astrologice. Susţine cursuri si conferinţe în ţară şi în străinătate. Scrie din anul 2000 pentru portalul eAstrolog.ro şi a semnat timp de 10 ani rubrica de astrologie a revistei Avantaje. În perioada 2002-2004 a realizat emisiunea Interferenţe astrale la TV Terra Sat Craiova.  A mai colaborat cu Jurnalul Naţional, Scrisul Romanesc, Gazeta de Sud, Ziarul de Iaşi, 20 Ani, Joy, The One, Baby, Celebrity, AstroGlob, catchy.ro, clubdiverta.ro  ş.a. A fost în repetate rânduri invitata posturilor de televiziune şi a acordat interviuri pentru diverse ziare, reviste şi posturi de radio.

Este membră a Centres d’Etudes, de Documentation et de Recherches sur l’Astrologie (CEDRA), Franţa., şi proprietar al celui mai mare grup de discuţii astrologice în limba română, Acubens, pe care l-a fondat în februarie 2000, la groups.yahoo.com.

Din 2004 organizează în fiecare vară la Craiova simpozionul naţional de astrologie Astro-Festival, în colaborare cu AAR.

La Editura Polirom a publicat volumele Zodiacul – Cartea semnelor astrale (2007, 2009), Primul pas spre horoscop – planete si asteroizi in semne (2008), Numerologie practică (2010), Astrologie Orară (2013) şi a tradus din limba franceză Astrologie previzionala pentru începători de Catherine Aubier (2006).

Motto:

“Suspiciendo Despicio” („Privind în sus, văd ce e jos”)
Tycho Brahe (astronom şi astrolog, 1546-1601)

1. Pregătirea ta de bază este una tehnică. Cum a ajuns astrologia să fie alegerea vieţii tale profesionale?

Răspuns: În primăvara lui 1974 eram elevă în clasa a VIII-a, când un coleg a adus la şcoală un zodiac vechi, al bunicii lui. Văzut, plăcut, împrumutat, copiat caracteristicile zodiilor. Aşa s-a născut pasiunea pentru astrologie, care s-a păstrat mereu vie după aceea. Fiindcă în vremea comunismului astrologia era prohibită, nu se punea problema să fac o meserie din asta. Oricum, aveam în minte încă din copilărie medicina şi asta am crezut că voi face până în clasa a XII-a. Atunci s-au produs două viraje neaşteptate: primul, în toamnă, către filologie (câştigasem în anul precedent un premiu naţional la olimpiada de limba română), iar al doilea, în iarnă, către inginerie. Am dat examen de admitere la facultatea de Instalaţii pentru construcţii, am absolvit şi am lucrat ca inginer timp de 12 ani. Am profesat realmente ca inginer, am avut de-a face cu instalaţii industriale complicate, cu proiecte, cu muncă de atelier şi de şantier, ba chiar am condus ani de zile un departament. În tot timpul acesta am adunat continuu informaţii astrologice din toate sursele posibile. Apoi, în 1996 m-am mutat la o firmă privată, primul provider de paging, comunicaţii radio, telefonie mobilă şi internet din Craiova. Internet! Acesta a fost cuvântul magic. Internetul mi-a deschis poarta către un inepuizabil rezervor de cunoaştere, iar în 2000 mi-a adus prima colaborare (care durează şi azi), cu portalul eAstrolog.ro. În 2001 a început colaborarea cu revista Avantaje, iar din primăvara lui 2002 am pornit pe cont propriu, orientându-mă exclusiv către astrologie. Îmi iubesc foarte mult meseria, dar mi-ar fi plăcut deopotrivă să fiu medic sau filolog (am rămas cu o slăbiciune pentru ambele domenii). De fapt, mi-ar fi plăcut să fac multe lucruri şi încă am interese foarte diversificate. Încă ceva: mă bucur că am făcut o facultate tehnică, fiindcă mi-a structurat gândirea şi m-a învăţat să judec logic şi metodic.

2. Eşti organizatoarea Astro-Festivalului din Craiova şi co-organizatoare (împreuna cu Dan Ciubotaru) a Congresului AAR din Bucureşti. Cum au evoluat aceste evenimente oficiale în România, de-a lungul timpului?

Răspuns: Ambele au evoluat frumos şi sunt azi deja evenimente cu tradiţie, puncte de referinţă în peisajul astrologic românesc. Anul acesta Congresul ajunge la a IX-a ediţie, iar Astro-Festivalul, la a VIII-a.

Primul Congres AAR s-a ţinut pe 18-19 iunie 2004, la Bucureşti. În  2005, pe 1-2 iulie a avut loc primul Astro-Festival, la Craiova. De atunci, AAR are două evenimente în fiecare an: vara, Astro-Festivalul de la Craiova (de obicei în a doua partea a lui iunie), iar iarna, Congresul de la Bucureşti (de obicei, în octombrie).

Congresul AAR este un eveniment cu ţinută oficială, emblema AAR. Are două secţiuni: adunarea generală a membrilor şi sesiunea de conferinţe (simpozionul). La simpozion am început să aducem şi nume mari, din afara ţării. În 2011 am avut-o ca invitată pe Deborah Houlding, o astroloagă din Marea Britanie, foarte preţuită la nivel internaţional şi ne-am propus să invităm astrologi străini celebri în fiecare an, cu excepţia anilor în care sunt alegeri generale (am avut alegeri în 2012 şi vom mai avea în 2016).

Astro-Festivalul este un eveniment relaxat, cu alură colocvială. Pivotul central este sesiunea de conferinţe, dar în jurul lui se poartă discuţii libere şi se socializează mult. Este mai degrabă o întâlnire caldă şi prietenească între oameni mânaţi de aceeaşi pasiune.

3. În martie 2013 ai participat la Zilele Internaţionale ale Astrologiei în Istanbul, unde ai susţinut un workshop de astrologie relaţională şi o conferinţă despre asteroidul Iunona. Cu ce impresii te-ai întors?

Răspuns: La Astrology International Days în Istanbul am fost invitată de organizatori la recomandarea lui Deborah Houlding. Invitaţia mi-a fost adresată în nume personal – mi s-a făcut o ofertă, pe care am acceptat-o. A fost un business, dar şi o foarte mare onoare pentru mine, având în vedere amploarea evenimentului şi excepţionala calitate a celorlalţi invitaţi, toţi astrologi de talie internaţională:  Nicholas Campion şi Roy Gillet din Marea Britanie şi Benjamin Dykes din Statele Unite.

Şi fiindcă tot am ajuns acolo şi fiindcă la eveniment au mai venit să asiste şi alţi români, membri AAR (Ion Hristescu, vicepreşedinte, Loredana Chiperi, cenzor, Ana Ozsvath şi Corina Bădescu, membre entuziaste), am format ad-hoc o adevărată delegaţie şi am profitat de ocazie ca să promovăm Asociaţia Astrologilor din România, pe care am încercat (şi cred că am reuşit) să o reprezentăm cu drag şi cinste.

Am fost foarte impresionată de organizarea evenimentului, care a fost gândit grandios şi pus în operă magistral. Marele Maestru de Ceremonii a fost Öner Döşer, proprietarul şi managerul Şcolii de Astrologie din Istanbul. Totul a fost perfect, iar eu şi Jean Hristescu am avut grijă să luăm bine seama la felul în care s-au petrecut lucrurile. Zilele Internaţionale ale Astrologiei au fost cinci la număr: 4 zile de workshop şi o zi de conferinţe pentru publicul larg. Şi totul s-a încheiat fastuos, cu balul astrologilor, la un restaurant de lux de pe malul mării.  Şederea la Istanbul a fost un vis frumos, iar toţi cei din jur, gazde şi invitaţi m-au făcut să mă simt specială. M-am ales cu multe amintiri grozave, cu un buchet de noi prieteni minunaţi şi… cu o nouă invitaţie pentru ediţia din 2014!

4. Astrologia respectă liberul arbitru, deşi vorbeşte despre destin. Care sunt, din punctul tău de vedere, limitele interpretării astrologice pentru delimitarea situaţiilor în care e vorba de destin şi /sau liber arbitru?

Răspuns: Niciodată n-am agreat ideea liberului arbitru cu aplicare la astrologie. Astrologia este deterministă. Dacă nu ar exista o predeterminare, astrologia şi-ar pierde raţiunea de a fi. Ce poţi spune analizând harta unui om despre caracterul şi destinul lui, dacă omul respectiv şi le poate schimba după bunul plac? După ce am stat şi-am cugetat, am ajuns la următoarea viziune plastică asupra liberului arbitru:  soarta omului e ca un coridor care duce către un anumit loc. Pentru unii, coridorul ăsta este îngust, întortocheat şi întunecos – nu le lasă loc să se mişte într-o parte sau alta şi nici nu le permite să vadă în faţă. Pentru alţii, este larg şi luminos, le permite să mai facă doi-trei paşi în stânga, doi-trei paşi în dreapta şi să vadă cam ce este înainte. Cei din urmă pot avea senzaţia că dispun de liber arbitru. Dar indiferent cât le este de larg sau luminos coridorul, tot unde ştie el îi duce. Bref, consider că fiecare are exact atâta liber arbitru cât stă scris în harta lui natală că are. Aşadar, cantitatea de liber arbitru a fiecăruia este predeterminată! :-)

Va urma…

Interviu realizat de Cristina Bodea

Scurt interviu video cu Benjamin Dykes

$
0
0

Istanbul, 21 Martie 2013. Interviu cu Benjamin Dykes, PhD, expert în astrologie tradiţională.

După o noapte excesiv de grea pentru realizatorul microinterviului, Ion Hristescu. Vocea din off: Mihaela DICU, Preşedintele de Onoare AAR.

 

Interviu cu Mihaela Dicu (partea a II-a)

$
0
0

[Prima parte a interviului: http://www.astrele.ro/2013/04/20/interviu-cu-mihaela-dicu-partea-i/]

mihaela-dicu

Mihaela Dicu

Ştim ca eşti printre puţinii astrologi români care practică astrologia elenistică. Spune-ne, te rog, de când o practici cu convingere şi ce o recomandă faţă de alte abordări?

Răspuns: Am venit în contact cu astrologia elenistică pentru prima dată prin 1999-2000. M-a atras, aşa cum mă atrăgea orice informaţie nouă, dar şi datorită calităţii astrologilor din SUA, Marea Britanie, Franţa sau Italia care o promovau, în principiu oameni profunzi, riguroşi, cu o solidă cultură generală, înclinaţi spre studiu, familiarizaţi cu bibliotecile şi mediul universitar. Treptat am început să-mi dau seama ce mare valoare are pentru înţelegerea mecanismelor astrologiei  şi ce potenţial are din punct de vedere practic. Cam de prin 2003-2004 cred, am început să includ  progresiv elemente de astrologie elenistică în metodele mele de lucru. Continui să o fac şi astăzi, pe măsură ce descopăr vechi tehnici care funcţionează. Fiindcă de fapt asta caut: eficienţă.

Ce anume o recomandă? Mai întâi… vechimea! Astrologia elenistică este un complex de teorii şi principii, structurate ca sistem undeva în secolele III-I î.e.n., când au început să fie întocmite primele horoscoape cu dată şi oră. Este astrologia iniţială, clasică. Şi consider că orice astrolog care se respectă trebuie să cunoască învăţăturile clasicilor. După aceea  nu are decât să lucreze în ce stil vrea. Dacă ne uităm la Studiul de tors din 1893,  la Bătrânul pescar din 1895 sau la Autoportretul din 1896, vedem că Picasso a învăţat mai întâi pictura clasică şi abia apoi a creat Domnişoarele din Avignon… Altfel, mai găsesc de o mare valoare în astrologia elenistică  faptul că este un sistem în care principiile au o fundamentare, un rost, o logică şi o simetrie care îţi demonstrează de ce unele lucruri nu pot fi decât într-un anume fel şi niciodată în altul. Te învaţă să gândeşti astrologic, să vezi limpede…

Utilizezi cu succes sistemul Whole. Prin ce se diferenţiază, ca acurateţe, de Placidus?

Răspuns:  Whole, adică sistemul de case pe semne întregi (sau sistemul antic) provine tot din astrologia elenistică şi este, în opinia mea, Sistemul de Case, cu majuscule, şi este mult mai fiabil decât Placidus. Am început să cochetez cu el tot prin 2003-2004… dar mai bine redau un fragment din ceea ce scriam  acum 7 ani, în iulie 2006 pe grupul de discuţii Acubens:

 Am început să iau seama caselor pe semne întregi doar în ultimii 2-3 ani, progresiv. Am cercetat mai ales temele apropiaţilor, dar şi ceva teme de personalităţi. Am văzut că funcţionează, clarifică, simplifică, şi am adoptat. Mi se pare că sistemul este mult mai eficient decât Placidus. Încă mai ridic temele în Placidus mai întâi. Din obişnuinţă, probabil, dar deşi le vad in Placidus, le judec din ce în ce mai des şi mai natural în sistemul “whole houses”, cum ii zic anglofonii.  (…)  am experimentat sistemul şi-l experimentez în continuare cu succes. În rest… vă invit pe toţi să-i faceţi proba pe propria temă, pe cele ale prietenilor şi rudelor, ale celebrităţilor şi clienţilor, şi să-mi spuneţi cum vi se pare :-)

La scurtă vreme după ce am scris acest mesaj, am trecut definitiv la casele pe semne întregi, care îmi procură, în continuare, mari satisfacţii. În acest sistem calculul este extrem de simplu, harta apare mult mai limpede şi nu există riscul de a greşi stăpânii caselor, aşa cum se întâmplă în Placidus când apar interceptările. În plus, pentru a  face o interpretare  corectă este suficient să ştii în ce semn cade Ascendentul.  Despre acest sistem de domificare am vorbit mai pe larg în „Primul pas spre horoscop”  (Anexa 3).

Există percepţia despre unele planete (ex: Saturn, Marte, Uranus etc) că ar fi “malefice”. Cum putem elucida constructiv aceste consideraţii, în raport cu complexitatea unei interpretări adecvate?

Răspuns: Planetele Marte şi Saturn chiar sunt considerate malefice în astrologia elenistică. În spatele acestui concept stă o întreagă filosofie a binelui şi răului. De fapt, astrologia elenistică se sprijină în cea mai mare parte pe dualisme precum bine-rău, noapte-zi. Preocuparea pentru dihotomia bine-rău apare încă din zorii umanităţii. La greci, Democrit, în jurul anului 400 î.e.n., este primul care tratează despre bine/agathos şi rău/kakos. Mai târziul la Aristotel, binele real exprima relaţia dintre acţiunile noastre şi scopul propus. Răul, este, evident, principiul antagonic. Revenind la conceptul planetelor benefice/malefice, acesta este integrat într-o anumită gândire astrologică, iar în astrologia modernă, de tip New Age, nu are aceeaşi relevanţă pe care o are în astrologia clasică.

Ne aflăm într-o perioadă importantă din punct de vedere astrologic – tranzitul lui Saturn prin Scorpion, din vară Jupiter trece în Rac, iar cuadratura Pluton din Capricorn cu Uranus din Berbec generează transformări cu efecte evolutive, atât la nivel colectiv cat şi personal. Cum recomanzi să trăim această perioadă, pentru un viitor cât mai favorabil?

Răspuns: Tranzitul de fond, cu care vom avea de-a face pe termen lung, este dat de careul Uranus-Pluto. El acţionează, la o primă vedere, până în 2015 inclusiv, când se produce ultimul aspect exact. Dar numai la prima vedere, căci în realitate careul rămâne în orbul de influenţă până în 2018, când Uranus iese din Berbec. Este un aspect dur, provocator, care produce schimbări de fond. La nivel macro, cere o nouă viziune în plan politic şi economico-financiar. Este vorba despre structuri şi sisteme care nu mai pot rămâne aceleaşi, care se modernizează,  se reordonează, astfel încât să corespundă nevoilor autentice ale timpurilor pe care le trăim. Se trece la o altă etapă, iar trecerea are semnificaţie istorică. Procesul poate fi dificil, bulversant, însoţit de crize diverse. Schimbările trebuie însă făcute, atât la nivel mundan, cât şi în vieţile noastre, ale fiecăruia. Intrarea lui Jupiter în Rac la sfârşitul lui iunie 2013, va cataliza procesul, prin aspectele distonante, dar dinamice, pe care Jupiter le va face cu Uranus şi Pluto.

Pe de altă parte, să nu uităm că Jupiter va forma un inspirat, empatic şi sensibil triunghi de apă cu Saturn din Scorpion şi Neptun din Peşti şi că tot în semnele de apă se produc şi retrogradările lui Mercur. Exprimarea creativă, dragostea şi compasiunea se pot situa în tendinţele anului. Fiecare dintre noi ar trebui să profite de aceste influenţe favorizante în domeniile de viaţă desemnate de casele atinse de acest tranzit compus.

Cele mai complicate mi se par lunile de iarnă şi prima jumătate a anului viitor. Venus şi Marte retrogradează şi, datorită retrogradării, Venus va sta în Capricorn patru luni, în loc de una (5 noiembrie – 6 martie), iar Marte va sta în Balanţă aproape 8 luni, în loc de 5-6 săptămâni (7 decembrie – 26 iulie). Vom avea o cruce cardinală de mai mare mândreţea cu Uranus în Berbec, Jupiter în Rac,  Marte în Balanţă şi Pluto (iar din noiembrie până în martie, şi Venus!) în Capricorn. Va fi o perioadă de mare presiune şi stres, posibil punctată cu situaţii dramatice. Tensiunile se pot răsfrânge asupra oricărui domeniu, dar este de aşteptat ca cele mai afectate să fie relaţiile, atât la nivel macro (pace, pacte, uniuni, cooperare între naţiuni, parteneriate politice etc), cât şi la nivel personal (cuplu, asocieri, colaborări ş.a.). Fiind implicate semnele cardinale şi câteva planete cu excedent de energie (Marte, Jupiter, Uranus), unele derulări pot fi foarte rapide sau violente. Prin urmare, ceea ce am putea încerca să facem pentru a ne pregăti în avans, ar fi să ne consolidăm relaţiile,  să începem să ne exersăm răbdarea şi prudenţa şi să ne punem la punct strategii bine gândite, care eventual să comporte şi soluţii de rezervă. Şi să ne pregătim să ne ducem fiecare campania sa, lupta sa (bineînţeles în scopuri constructive), pentru a canaliza într-un fel aceste energii dezlănţuite.  Situaţia se va potoli considerabil în vara lui 2014, odată cu plecarea lui Marte din Balanţă şi a lui Jupiter din Rac. Dar multe vor fi altfel după aceea…

Pe ce pui accent atunci când analizezi o situaţie dificilă din punct de vedere relaţional?

Răspuns: Dacă te referi la o compatibilitate complicată (cum sunt cele mai multe, de altfel), evident că mai întâi încerc să aflu ce anume îi aduce împreună pe cei doi, care sunt punctele tari ale relaţiei, cele care trebuie cultivate, dezvoltate. Cu alte cuvinte, încerc să depistez binele :-) …  Apoi, inventariez punctele slabe, pentru a vedea unde este nevoie să se lucreze mai mult, pentru a ameliora relaţia. Evaluez şansele de durată şi de armonie ale legăturii. Folosesc sinastria şi harta compusă, dar analizez cu grijă şi hărţile „combatanţilor”, spre a vedea care sunt predispoziţiile lor relaţionale şi ce tendinţe ar fi de dorit să-şi corecteze/controleze fiecare dintre cei doi pentru  a avea o viaţă de cuplu mai bună în general, cu perechea actuală sau cu o alta, cândva, în viitor…

De-a lungul timpului, ai scris diverse cărţi de astrologie şi numerologie, ai susţinut diverse cursuri şi seminarii (astrologie relaţională, previzională, astrologie medicală etc). Ce noutăţi şi proiecte ai în pregătire pentru 2013, din punct de vedere profesional?

Răspuns: Am avut o perioadă foarte aglomerată aşa că pentru un timp mi-ar prinde bine să mă limitez la o oarecare rutină. Totuşi, probabil că voi începe să lucrez la o nouă carte. Care s-ar putea să fie chiar de astrologie relaţională  :-)

Interviu realizat de Cristina Bodea

Interviu cu Fülöp László

$
0
0

interviu

Membru fondator al Asociaţiei Astrologilor din România şi al revistei Astrele, absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare şi lector al Şcolii de Astrologie Fidelia, Fülöp László degajă mult calm şi modestie şi inspiră încredere atunci când afirmă că „orice om se află pe linia destinului propriu abia atunci când se simte profund fericit şi împlinit”. L-am provocat la o discuţie în Tabăra de Astrologie Fidelia pentru a afla cum ne putem ajuta de mersul astrelor pentru a ne împlini propriul destin:

1. Ai studiat Automatică şi Calculatoare înainte să te apuci de Astrologie. Poate fi comparată realitatea de zi cu zi cu felul în care programăm un computer să creeze un spaţiu virtual şi Astrologia cu un program complex care ne conturează destinul?

R: Da, bineînţeles. Trebuie doar să identificăm programatorul. Altfel putem cădea în capcana intenţiei de a programa realitatea înconjurătoare cu mintea şi să avem surpriza că şmecheria nu funcţionează. Adevărul este că programul acestei planete este scris de către entităţi de lumină mult superioare omului. Ei bine, reuşind să ne ridicăm vibraţiile, putem să prindem bucle favorabile în acest cod.

2. Ai atins mai multe laturi ale ezoterismului până să te aşezi definitiv în barca Astrologiei. Ce are în plus Astrologia?

R: Astrologia are în plus logica, nuanţarea şi impulsul de conştientizare a lucrului cu sinele.

În viaţa de zi cu zi, există o luptă acerbă între minte şi inimă. Ezoterismul este dominat cumva de energiile Neptuniene şi astfel induce o impresie de nesiguranţă. În timp ce alte ştiinţe ezoterice dau un vag răspuns de tip „Da” sau „Nu”, Astrologia reuşeşte să dea răspunsuri detaliate, colorate şi nuanţate. Am pornit spre ezoterism fiind condus de ideea că există prea multe boli, suferinţe şi insuficienţe pe planeta asta şi ar fi bine cumva să le înţelegem şi să putem întreprinde ceva pentru ameliorarea lor.

3. Astrologia ne aduce mai aproape de înţelegerea tiparelor comportamentale după care noi ne manifestăm instinctiv în viaţa de zi cu zi. Până la urmă, în lumea asta, câtă libertate de mişcare avem din partea Divinităţii şi cum identificăm şi acceptăm mai uşor ceea ce intră la capitolul „predestinare” ?

R: Adevărul este că deja suntem liberi. Trebuie doar să conştientizăm acest fapt. Bineînţeles, este vorba despre libertatea plină de responsabilitate a fiinţei eterne care se află în noi înşine.

Aceeaşi întrebare, rostită din punctul de vedere al ego-ului, evident naşte controverse.

Noi visăm la libertate maximă, dar sufletul nostru îşi doreşte să vină în planul fizic şi să dea piept cu dificultăţile. Ne dăm seama că exact aşa ne-am dorit şi noi, înainte de încarnare.

4. Cum poate un om simplu, ce vine pentru prima oara la un astrolog, să îşi dea seama că a nimerit „pe mâini bune” şi astfel să găsească încrederea de a se deschide, fără să îi fie teamă că ar putea fi manipulat într-o direcţie greşită?

R: Fiecare fiinţă umană posedă o intuiţie mai mult sau mai puţin dezvoltată. Soluţia corectă se află deja în sufletul celui care întreabă, astfel că după intervenţia astrologului, clientul are impresia că este un răspuns pe care-l ştia deja. Un astrolog bun ne ajută să ne regăsim pe noi înşine, în cea mai bună variantă. După ce stăm de vorbă cu el, suntem invadaţi de un sentiment de siguranţă în suflet şi avem certitudinea că ne îndreptăm în direcţia corectă. Încrederea se câştigă prin atenţia plină de vibraţii sufleteşti şi prin puritatea intenţiilor.

5. Care este pentru tine numitorul comun între Astrologie şi Religie?

R: Numitorul comun pot fi Ierarhiile Spirituale, acestea corespunzând celor zece planete.

Din punctul de vedere al omenirii, contează ce fel de concept spiritual ne aduce mai multă energie şi mai multă fericire. Se spune că vapoarele sunt făcute să iasă în largul mării, nu să stea falnice în port. Religia promite siguranţa portului, în timp ce Astrologia ne cheamă să savurăm aventura oceanului. Se spune că ştiinţa, religia şi arta au fost cândva un tot unitar şi este de aşteptat ca în viitor această unitate să se reproducă. Astrologia ar putea fi tocmai punctul comun în jurul căruia aceasta s-ar putea realiza.

6. Într-una din lucrările tale de succes, „Semnificaţia Spirituală a Crucii” vorbeai despre necesitatea aventurării în semnul zodiacal opus celui în care ne-am născut, pentru a integra mai bine acea vibraţie astrală.Cât de dificil este pentru un nativ Balanţă, aşa cum eşti tu, să descopere Berbecul din el?

R: Fiecare axă astrologică poate fi înţeleasă ca un cerc Yin-Yang. Dacă energiile semnului solar ajung la saturaţie imediat ajungem la polul opus. Hai să ne uităm în jur şi să constatăm că nativii Peşti sunt  de multe ori puşi în situaţia de a fi nişte oameni harnici, Fecioarele de a avea o tendinţă de visare, iar Balanţele de a demonstra că au forţă şi curaj. Pentru o Balanţă, nu e greu deloc să descopere Berbecul din el, fiindcă acesta face parte integrantă din el. Este a doua sa natură.

7. Să mai rămânem puţin în sfera Balanţei, care îţi este atât de familiară: cum percepi relaţiile de cuplu şi de căsătorie în ziua de astăzi, de ce sunt ele atât de greu de adus la acea stare de armonie şi echilibru care să le ajute să treacă proba Saturniană a timpului? Ne ajută Astrologia prin tehnici precum „Sinastria” sau „Harta compusă” să ne înţelegem mai bine în raport cu partenerul/a de viaţă?

R: Atâta timp cât o relaţie se naşte din necesitate şi continuă prin sentimentul datoriei, este clar că se mută irevocabil în moara neiertătoare a lui Saturn. Există din fericire şi altfel de relaţii, în care fiecare dintre parteneri şi-au identificat sursa interioară de energie şi şi-au stabilit conexiunile spre sursele exterioare situate în planul spiritual. Astfel, relaţia lor nu mai este o necesitate, ci o alegere liberă. Aceste relaţii nu se mai plasează sub incidenţa lui Saturn, ci sunt guvernate de Uranus. Sinastria sau harta compusă ne ajută să identificăm schimbul energiilor, „motoarele” şi „blocajele” relaţiei. Această conştientizare este doar primul pas, apoi urmează lucrul zilnic cu  sinele comun.

8. Te ocupi la Astrotext de rubrica financiară. Cum gestionezi cererile de consiliere  financiară?

R: Sincer, m-aş bucura dacă cineva s-ar îmbogăţi de pe urma sfaturilor mele. Ideea este că o previziune financiară spune cel mult din ce direcţie bate vântul: de vâslit va trebui să vâslească fiecare jucător al pieţei financiare.

9. Eşti membru fondator al Asociaţiei Astrologilor din România. Cum apreciezi evoluţia Astrologiei în ultimii ani?

R: Mă bucură faptul că apar tinere talente care au ceva de spus şi care au curajul să gândească cu propriul lor cap. Există aşadar o lărgire semnificativă a acceptării Astrologiei.

În ceea ce priveşte evoluţia ulterioară, mă aştept la o infiltrare şi mai consistentă în mass-media. De exemplu, ar fi de bun augur ca pe posturile de mare audienţă să apară chiar şi zilnic astrologi consacraţi care să comenteze atmosfera astrală a perioadei respective:  scurt şi atractiv, astfel încât să creeze audienţă.  Mă aştept să apară astrologi specializaţi pe diverse domenii. A venit vremea ca astrologul să devină arhitectul vieţii!

10. O vorbă plină de umor spune că „democraţia aparţine vulturilor”. Ce îi trebuie unui astrolog pentru a ajunge să zboare liber?

R: Răspunsul se află în întrebare: astrologul trebuie să devină el însuşi un vultur. Reuşind să se ridice deasupra planului definit de nevoile de bază omeneşti, de ispitele de tot felul, el va fi ferit de adversităţile vieţii.

11. Ce ne pregăteşte Fülöp László pentru viitor?

R: Mai nou, mă gândesc că ar fi benefic Astrologiei să integreze nişte noţiuni antropozofice. Mi-am propus să elaborez o lucrare de deschidere în acest sens. Mă interesează mai departe studiul nivelului energetic al planetelor şi mă gândesc la o lucrare care să prezinte un nou punct de vedere în acest sens. În acest moment, mă atrage Astrologia previzională – probabil şi datorită faptului că la AstroText am astfel de sarcini.

Interviu realizat de Adrian Chelariu

Interviu cu Camelia Pătrășcanu

$
0
0

camelia-patrascanuAstrolog profesionist din 1999. Interes pentru astrologie de la 12 ani când a citit primul horoscop chinezesc. A scris de-a lungul timpului horoscoape anuale și articole bine primite de public. Este licențiată în Psihologie și evaluator de competențe profesionale în meseria de astrolog. În prezent realizează horoscopul zilnic pentru emisiunea Acces Direct și predă cursuri de astrologie, de dezvoltare personală, fiind și consilier transformațional.

Motto: Aspectele tensionate nu impun restricții, ci evoluții. Iar evoluția înseamnă mai multă libertate. Libertatea din afară limitelor viziunii dată de acel aspect.

Camelia, spune-ne te rog cum a ajuns astrologia să facă parte din viața ta? Și cum ai ales să o “utilizezi” ca stil abordat în cadrul consultațiilor?

Răspuns: Inițial nu m-am gândit la astrologie ca la o meserie. Dar când toate celelalte căi profesionale s-au închis, am putut medita la adevărata mea cale, la ce mi-ar plăcea cel mai mult să fac, de dragul acelei munci în sine. Așa am început să văd astrologia ca pe o cale profesională, bazată pe pasiune și vocație.

Are de-a face astrologia cu psihologia, pot fi acestea complementare?

Răspuns: Au mare legătură una cu alta, mai ales în consiliere. Dar se și completează. Având în vedere că astrologia a ajuns la noi trunchiată, de multe ori psihologia (mai ales cea transpersonala) completează acolo unde astrologiei îi lipsesc acum subtilitățile care țin de modelarea destinului personal, transformare, alchimie interioară, vindecarea traumelor și a karmei.

Astrologia natală reprezintă interpretarea și analiza profilului astrologic și al potențialului unei persoane, în acord cu ”poza” făcută cerului la momentul nașterii acestuia . Astfel, orânduirea planetelor, aspectele și relațiile dintre acestea reprezintă amprenta unică a fiecăruia dintre noi. În ce măsură suntem unici și cum se justifică autenticitatea prin astrologie?

Răspuns: Nu suntem chiar așa unici și nu e cazul să ne flatăm astrologic. Exemplu: hărțile identice ale gemenilor, ale copiilor născuți simultan în același salon de spital sau în orașe apropiate, la aceeași oră. E ca și când mai mulți oameni alegem să purtăm un tip de costum măsură 42. Dar suntem unici prin felul în care alegem să ne simțim în acest costum, să ne folosim datele astrale.

Astrologia respectă liberul arbitru, deși vorbește despre destin. Care sunt limitele interpretării astrologice pentru delimitarea situațiilor în care e vorba de destin și /sau liber arbitru?

Răspuns: Ne naștem cu o hartă și un destin. Pe care ni le-am ales. Liber.Venind aici cu această hartă și destin în frunte și ținându-ne de ele se cheamă că nu mai suntem liberi? Când ne suim în tren pentru că vrem să ajungem undeva, în tren spunem că ne-am pierdut libertatea sau că facem ce am ales liber? Ca să ne eliberăm de propriile propuneri și destin trebuie fie să împlinim ce avem scris, fie să ne ridicăm deasupra nevoii de împlinire.

În ce măsură consideri că astrologia este despre trecutul nostru și cât poate vorbi ea despre viitor?

Răspuns: Mai mult vorbește despre trecut, adică despre startul tău în lume. Și despre calea pe care ți-ai propus s-o urmezi. Poți să te dezici de tine și de drumul tău sau poți să-ți depășești destinul ales. Când îți depășești destinul nu mai ești prognozabil. Și devii iluminabil.Š

În ce constă, din punct de vedere astrologic, îndeplinirea menirii noastre și care este interpretarea esențială a Nodului Nord/Destinului dar și a planetelor retrograde, pentru evoluția noastră personală și spirituală?

Răspuns: Menirea este aceea de a fi OM pe deplin. Și harta astrală îți pune la dispoziție niște căi accesibile, roluri (Nodurile Lunare), niște instrumente și strategii de parcurgere pentru aceste căi (retrogradele, aspectele etc.). Uneori cariera e calea, alteori familia și muncă, alteori boala. Toate sunt instrumente pe care ți le-ai ales pentru acea menire mare care este unică pentru toți: să descoperi esența ta umană. De aceea nu e o dramă în fond dacă aveai hartă de medic, dar vremurile politice și economice nu ți-au permis să studiezi. Medicina și îngrijirea erau căile tale de a-ți cunoaște esența umană: compasiunea, grija, a fi o prezență vindecătoare. Când înțelegi asta și îți recunoști menirea, găsești mereu o cale complementară de a te împlini.

Poate fi astrologia, dincolo de interpretarea influențelor Universului, un instrument important de dezvoltare personală?

Răspuns: Cu siguranță! Și este unul din cele mai sofisticate, inteligențe și mărețe instrumente de cunoaștere și dezvoltare personală!

Din experiența cu cei cu care ai interacționat în timp (consultații, cursuri) , împărtășește-ne câte ceva din percepția acestora. Este interesant cum au evoluat, cât de deschiși sunt, ce reprezintă astrologia astăzi acordat la percepția societatii. Cât este curiozitate și cât înseamnă nevoie de validare sau anticipare a conduitei de viață prin astrologie? Ce așteaptă oamenii de la un astrolog?

Răspuns: Am văzut că oamenii au mai mare încredere când asociază astrologia cu consilierea pentru viață. Când o disting de citirea viitorului și o însumează cunoașterii umane. Când nu li se spune ce să facă, ci sunt ajutați să descopere cine sunt și îndrumați să capete mai mult liber arbitru pentru a alege singuri ce să facă. În special cei tineri adoră această abordare.

Astrologia poate fi de fapt consultanță pentru viață, fiind aplicabilă atât pentru sectorul financiar, de personalitate, de carieră și mai ales pentru cel al relațiilor. Ce înseamnă o compatibilitate bună între 2 parteneri (de viață sau de afaceri) și cât poate astrologia să ne ajute în relațiile de cuplu, în special în situațiile de criză sau de cotitură?

Răspuns: Când ai compatibilități delicate sau situații de viață critice, astrologia îți explică sursa acelor probleme. Dar și cauza pentru care ele există, cărui tâlc evolutiv servesc acele dificultăți. Inteleg unde bat ele, ce cer de la persoanele respective, oamenii pot alege liber dacă se schimbă, se alchimizeaza sau …încă nu.

Există percepția despre unele planete (ex: Saturn, Marte, Uranus etc) că ar fi “malefice” sau despre karma ca fiind critică pentru destin. Cum putem elucida constructiv considerațiile /aprecierile simpliste, față de complexitatea unei interpretări corecte?

Răspuns: Planetele reprezintă Principii ale vieții. Forțe în manifestare.Nu poți spune că ploaia e rău intenționata.Cel mult că îți pică prost. Dacă nu știi să relationezi cu ea și s-o pui la treabă. Tranzitele delicate ne învață să privim viață mai atent și să cooperăm cu ea, nu să-i ordonăm să ne facă pe plac.

Cât de important ar fi să ne adresăm unui astrolog și cât de des? Poate crea astrologia dependență pentru cei mai vulnerabili, afectându-le liberul arbitru?

Răspuns: De câte ori avem nevoie .Eu văd astrologul mai puțin un cititor de stele și mai mult un cititor de suflete (în care cerul se vede) și un îndrumător. Omul cu felinarul. Degeaba îi spui cuiva că are o perioadă dificilă dacă nu îi spui de ce și CUM s-o treacă, ce are viața lui de câștigat din asta. Nu creează dependență, dimpotrivă,îți redă Liberul Arbitru.

Cum putem explica pe scurt și pe înțelesul tuturor relația dintre astrologie și religie, având în vedere că nu se exclud una pe cealaltă?

Răspuns: Astrologia se înțelege bine cu Dumnezeu. Pentru că este de inspirație divină. Practicarea ei a permis însă imixtiuni condamnabile: prea multă predeterminare și subordonare a conștiintei persoanei. A fost pe drept limitată practicarea ei. Unii astrologi, cei catastrofici, care fură libertatea conștiintei, care văd în retrograde doar pedepse și culpe, ar putea fi puși sub interdicție și acum.

Trecem printr-o etapă importantă din punct de vedere astral, cu influențe ce generează profunde schimbări interioare transformaționale. Pe unii îi bulversează, pe alții îi schimbă ca principii și percepții ale vieții.Cum se justifica astrologic, pe scurt aceste influențe, dar și cauzele și efectele acestora?

Răspuns: Reperele lumii noastre se schimbă. Globalizarea, comunicarea fără frontiere, viteza de comunicare care ne conectează mai mult unii cu alții, tehnologiile care șterg granițe între imaginație și timp de creare, comoditatea vieții, ne permit acum procese mentale complexe.Asta ne poate duce la o ingeniozitate distructivă sau la iluminare.Vom afla peste vreo 10 ani.Unii dintre noi ceva mai repede, peste vreo 3.

La final, care sunt, pe scurt, recomandările generale pentru anul 2014 pentru zodiile de pământ, aer, apa, foc?

Răspuns: Va invit să citiți cartea mea Horoscop 2014 unde veți avea descrise tendințele anului, explicații și recomandări pentru fiecare zodie în parte. Lectură inspirată!

Interviu realizat de Cristina Bodea


Interviu cu Steven Forrest

$
0
0
steven-forrest

Steven Forrest

Steven Forrest este autorul mai multor bestseller-uri astrologice, dintre care cele mai populare sunt “The Inner Sky”, “The Changing Sky”, “The Book of Pluto”, “Yesterday’s Sky” și, cea mai recentă, “The Book of Moon”. Operele sale au fost traduse în mai multe limbi. El călătorește în întreaga lume, predând astrologia evolutivă după metoda proprie, un tip de astrologie care integrează liberul arbitru, alături de psihologia umanistă și vechea metafizică. Peste 800 de persoane au trecut prin programul său de ucenicie astrologică, din 1997 și până în prezent. Mai multe despre Steven Forrest pe site-ul său personal www.forrestastrology.com

1. Ați absolvit studiile Universității de Artă, secția Religie, în 1971, apoi ați început practica astrologiei. Cum s-a produs această tranziție?

Steven: Ca și copil, am avut un fel de personalitate multiplă. Am fost un astronom amator, privind cerul prin telescoape. Și îmi plăcea să citesc și în palmă. Pe palma ta ai un „câmp al lui Venus” și un „câmp al lui Marte”. Așa am învățat vechiul simbolism planetar, asociindu-l cu sentimentul de uimire pe care l-am avut atunci când priveam cerul prin telescoape. Am descoperit astrologia înainte de facultate. Nu era nicio modalitate de a o studia la vreo universitate, astfel că Religia părea să fie cea mai bună opțiune. Eram interesat mai mult de religie decât de psihologie, deoarece ceea ce înţelegeam eu din astrologie avea baze mai solide în spiritualitate decât în descrierea egoului uman.

2. Cum vedeți corelarea între spiritualitatea creștină și astrologie?

Steven: Într-adevăr astrologia este un suport util pentru toate căile religioase, cred. În calitate de creștini, noi suntem pe pământ pentru a desăvârși mântuirea noastră și a ajunge mai aproape de Dumnezeu. Principiile generale morale pe care le citim în Biblie, desigur, se aplică pentru toată lumea tot timpul, dar, dincolo de ele, fiecare dintre noi avem o călătorie individuală de trăit. Astrologia indică oportunitățile și ceea ce este cel mai important pentru fiecare, avertizându-ne totodată și asupra unor posibile laturi individuale mai întunecate.

3. Care sunt ramurile astrologice preferate și de ce?

Steven: Îmi place foarte mult să lucrez direct cu oamenii, descurcând dileme ale vieților lor. Asta înseamnă că practica mea curentă ca astrolog constă în analiza hărților natale, a tranzitelor, progresiilor, sinastriilor. Toate se referă la partea intimă, strict personală a astrologiei. Nu obișnuiesc să mă implic în analize de genul celor de astrologie mundană sau să dau sfaturi în afaceri.

4. Ce sistem de case folosiți în interpretările personale? Schimbați sistemul de case in funcție de metoda abordată? Care credeți că sunt sistemele de case eficiente?

Steven: Folosesc exclusiv Placidus. Legat de alte sisteme de case, odată marele astrolog Robert Hand a întrebat „Care este mai corectă, franceza ori germana?” Cunosc astrologi buni care lucrează în alte sisteme de case și obțin rezultate bune. Nu am nimic de obiectat nimănui. Cred că cel mai important e să alegi un sistem și să-i rămâi fidel. Altfel, devine foarte simplu ”să faci harta să spună ceea ce vrei tu să spui”.

5. Care sunt tehnicile pe care le folosiți cel mai des în astrologia previzională?

Steven: Mă bazez pe tranzite, progresii și arce solare. Dau o atenție deosebită fazelor Lunii, aspectelor dintre Soarele progresat și Luna progresată. Și mereu prezic întrebări, nu răspunsuri. Cred că astrologia poate indica doar viitorul acelora foarte plictisitor de previzibili. Atâta timp cât suntem vii și ne întrebăm care ne sunt limitele și posibilitățile, intrăm într-o zonă mult mai dinamică, mai ofertantă de posibilități și alegeri.

6. Dintre toate planetele pe care le studiem într-o hartă natală, ați dedicat o carte Lunii și una lui Pluto. Ce anume v-a determinat această alegere?

Steven: Cu “The Book of Pluto” (Cartea lui Pluto) a fost simplu: editorul meu m-a rugat s-o scriu și am scris-o. Cât despre “The Book of Moon” (Cartea Lunii), am dezvoltat setul meu de interpretări ale fazelor Lunii, declinațiilor Lunii și o serie de alte notițe personale legate de Lună, pe care am dorit să le ofer comunității astrologilor. Am primit o bursă de la o fundație pentru a scrie o carte la alegerea mea, iar Luna părea să fie cel mai tentant subiect.

7. Astrologia evolutivă este un concept mai puțin cunoscut printre pasionații de astrologie din Romania. Vă rugăm să ne explicați, pe scurt, despre ce e vorba. Ce face ca astrologia evolutivă să fie aparte in contextul astrologiei moderne?

Steven: În astrologia evolutivă se întâlnesc vechea metafizică cu psihologia modernă. Acolo unde un psiholog ar privi către anii de copilărie ai unei persoane, noi privim către “copilăria sufletului” (vârsta sufletului n.tr.), vieți anterioare și dovezile pe care acestea le lasă în hărțile natale. Ideea este că noi toți suntem conștiințe care evoluează, iar viața nu este întâmplătoare sau fără sens. Tot ceea ce facem sau am făcut vreodată are ecou în eternitate.

8. Cum trebuie înțeles punctul de polaritate al lui Pluto?

Steven: Pentru mine, astrologia evolutivă este un câmp vast cu mulți practicieni ale căror abordări sunt diferite. Punctul de polaritate al lui Pluto este o caracteristică a conceptelor astrologice dezvoltate de către Jeffrey Wolf Green. Am scris împreună cu el două cărți, însă abordările noastre tehnice sunt foarte diferite. Eu nu folosesc Pluto pentru a reprezenta sufletul, așa cum o face el, și nici nu văd punctul de polaritate al lui Pluto ca scop al sufletului. Cartea mea, “Yesterday’s Sky” (Cerul de ieri), ar fi cea mai bună introducere în tehnicile pe care le folosesc și le predau studenților mei. Cartea lui Jeff, ”Pluto: The Evolutionary Journey of the Soul”, (Pluto: Călătoria evolutivă a sufletului) ar fi cea mai bună introducere în munca sa.

9. Cum poate ajuta cunoașterea astrologiei în viața de zi cu zi?

Steven: Putem face alegeri mai bune. Pentru unii dintre noi, fericirea poate veni din relații sau familie. Pentru alții, din practica spirituală. Pentru alții, din muncă bine făcută. Putem cunoaște toate acestea chiar și fără a avea cunoștinţe de astrologie, însă toți suntem sub o mare presiune a evenimentelor lumii, a mass-mediei sau a familiei. Astrologia ne poate ajuta să aflăm ce va funcționa cel mai bine pentru fiecare dintre noi.

10. Cum poate fi explicată, pe scurt, unui necunoscător în ale astrologiei triada Soare-Lună-Ascendent dintr-o hartă natală?

Steven: Soarele indică ceea ce ești – imaginea de sine, calitățile, talentele tale înnăscute. Luna este inima și sufletul tău, dispoziția, atitudinea pe care o ai in general. Ascendentul arată cum anume ne prezentăm lumii exterioare, precum și calea cea mai eficientă de validare personală.

11. Cum interpretați conceptele de liber arbitru versus determinism atunci când analizați o hartă? Pot fi anumite configurații planetare specifice uneia dintre cele două paradigme mai sus menționate?

Steven: Eu nu cred deloc în determinism și predestinare. Cred că sunt concepte nefolositoare și poate că astrologia ar fi mai puternică dacă ne-am debarasa de ele. Astrologii determinişti (cei care fac predicţii de soartă) sunt foarte buni în a “prezice” trecutul – spunând că asta ori asta “a trebuit să se întâmple”. Viitorul este însă larg deschis. Noi ne creăm viitorul prin alegerile pe care le facem. Evoluția este magică. Suntem mult mai puternici decât vechii astrologi puteau să-și imagineze. Aceasta este părerea mea. Știu că nu toți o împărtășesc. Dar propria mea viaţă mi-a dovedit, de nenumărate ori, că determiniştii nu au dreptate și bănuiesc că şi vouă vi s-a întâmplat la fel.

12. Cititorii români au luat contact cu una dintre lucrările dvs. “The Inner Sky” tradusă în limba română sub titlul ABC-ul Astrologiei. Există vreun alt proiect în desfășurare de traducere în limba romană a altei cărți a dvs.?

Steven: Din păcate, nu. Inițial un editor trebuie să mă contacteze în legătură cu traducerea. Aș fi foarte încântat ca toate cărțile mele să fie disponibile și în limba română. De multe ori lumea crede că dificultatea constă în a găsi un traducător. Adevărul e că nu e greu deloc. Partea cea mai dificilă este găsirea unui editor.

13. Care sunt planurile dvs. pentru 2014 și viitor, in general?

Steven: Voi încerca primul meu seminar pe internet pe 1 Februarie 2014. Predau tot timpul și mereu am fost alături de studenții mei în diverse situații. În aprilie voi călători în Italia, unde voi preda cea de-a 3-a sesiune a Programului de Ucenicie European, iar in luna iulie, în Australia, pentru a preda a 8-a sesiune de acolo. Mă întorc în China în octombrie. Sper să scriu Cartea lui Neptun la un moment dat acolo. Timpul este mereu o problemă. Sunt destul de prins cu consultaţii și oportunități de predare. Viaţa mea este o mare binecuvântare.

Interviu realizat de Liana Șandru

Interviu cu Firicel Ciarnău

$
0
0

Firicel-Ciarnau

Vărsător cu Ascendent în Berbec, Firicel Ciarnău a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de matematică din Cluj-Napoca în 1986, profesând până în 2007. În paralel a susținut cursuri de astrologie și kabbala în marile orașe ale țării. Este fondatorul Școlii de Astrologie Fidelia, prima de acest fel din ţară, directorul Editurii Fidelia, vicepreşedinte şi membru fondator al Asociaţiei Astrologilor din România. A scris o serie de cărți de astrologie (Bazele Astrologiei), numerologie (Numerele Vii), dar și didactice. De asemenea, și-a adus contribuția ca autor și editor în numeroase reviste de specialitate (Revista fenomenelor paranormale, Astrologia, Leacuri şi terapii, Elta, Cunoaştere şi mister, Astrele, AstroText, ș.a.) și ziare locale, fiind inclusiv fondatorul unora dintre acestea. Este creatorul site-urilor AstroDex.ro și TerapiiNaturiste.ro și colaborator de 10 ani al primului site de astrologie din țară, eAstrolog.ro. Organizează și sprijină tabere de terapii naturiste, astrologie și științe esoterice în diverse locuri din țară. A fost menționat de revista elvețiană Astrologie Heute ca fiind unul din cei mai prolifici astrologi români. În martie 2005 a primit distincția de “Astrologul anului” pe 2004 pentru contribuția adusă astrologiei românești, iar în anul 2011 este menționat în celebra Who’s Who – Enciclopedia personalităților din România.

1. Cum a ajuns dl. profesor de matematică să studieze astrologia şi ştiinţele esoterice şi care a fost motivaţia?

Dintotdeauna am fost curios, mi-au plăcut domeniile şi preocupările care mă puteau face să gândesc altfel, să ies din tipare, din cotidian. Doar sunt nativ Vărsător, nu?

Încă înainte de 1989 eram pasionat de paleoastronautică, extratereştri, ştiinţe de graniţă, literatura SF, paranormal, antropologie, paleontologie etc. Tot atunci mi-au căzut în mână şi primele cărţi de astrologie, ediţii vechi, găsite în podul casei unui prieten. Le-am citit cu ochii mari, ca pe o curiozitate, era un domeniu interesant, fascinant. Dar nu aş putea spune că deja studiam astrologia; în acele vremuri era cam greu să faci aşa ceva. Deschiderea şi studiul efectiv a venit imediat după 1989, când am ieşit în faţă cu asta pentru că se putea.

Ceea ce mă amuză și acum este că inițial am fost interesat de astronomie, motiv pentru care am și urmat Facultatea de Matematică unde se studia această disciplină, iar când am dat peste astrologie, am început să o studiez cu intenția de a o combate… Am sfârșit practicând-o! :-)

2. Cine au fost principalii tăi mentori/îndrumători?

Am fost autodidact, deci nu aş putea spune că am vreun mentor. Dar, într-un fel, i-aş numi îndrumători pe toţi cei cu care am venit în contact şi de la care am învăţat ceva. Adevărul este că toată viaţa se învaţă şi de la fiecare om poţi învăţa ceva.

În mod organizat, cândva îmi plăcea să asist la cursurile lui Adrian Mîndruţă-Tănăsescu (aşa ne-am cunoscut prin 1993) iar în aceşti ani particip cu multă plăcere şi interes la seminariile ţinute de Mihaela Dicu sau alt coleg. Am şi colegi care din prea mult orgoliu nu participă la cursurile ţinute de alţii. Dar nu au decât de pierdut. Eu nu vreau să las orgoliul să-mi frâneze dorinţa de a mă perfecţiona.

Chiar şi interacţiunea cu cei cărora le predăm astrologie este o bună ocazie de a învăţa ceva. Învăţăm unii de la alţii, acesta este secretul evoluţiei prin colaborare. Numai Seneca declara în antichitate că el cunoaşte tot ce se poate cunoaşte, declaraţie infirmată de evoluţia omenirii de atunci până acum.

3. Plini de elan o mână de oameni aţi înfiinţat AAR. Care a fost scopul de baza al înfiinţării asociaţiei?

Ne-am cunoscut în grupul de discuţii Acubens. Adrian Mîndruţă-Tănăsescu, care pe atunci scria singur revista AstroText, a venit cu ideea de a creea o revistă ca urmare a colaborării mai multor astrologi. Am fost la început patru redactori: Adrian Mîndruţă-Tănăsescu, Mihaela Dicu, Fülöp László şi subsemnatul, ajutaţi tehnic de Val Dragu, proprietarul eAstrolog. În următorul an ni s-a alăturat Radu Moisoiu.

Asociaţia a apărut ca o necesitate, revista Astrele trebuia să aparţină oficial de o organizaţie. Pe atunci astrologii erau destul de individualişti, fiecare cu bucăţica lui, iar cei care ar fi fost dornici de colaborare nu se cunoşteau între ei ca să se poată organiza. Ne puneam întrebarea dacă se vor găsi astrologi care să adere la această asociaţie. Dar ne aveam deja pe noi ca exemple şi ne-am zis că este imposibil să nu mai existe şi alţii dornici de colaborare. Aşa s-a născut AAR.

4. Cum a luat naştere Fidelia şi de unde numele de “Fidelia”?

Am încercat foarte multe lucruri de-a lungul timpului, studiam şi experimentam. Să nu râdeţi, dar în acei ani am cochetat și cu aşa-numita scriere automată. Aveam un jurnal, deja cu multe volume, în care-mi aşterneam ideile și, uneori, mă miram şi eu de ceea ce scriam acolo, era un adevărat exerciţiu de brainstorming. În 1995, după ce am dat la tipar prima mea carte, ideea de editură apărea aproape obsesiv în jurnal. În acea perioadă se vehicula printre pasionaţi ideea că eventuala federaţie galactică ar numi sistemul nostru solar Fidelia. Mi-a plăcut cum suna și mi-a plăcut ideea de fidelitate faţă de nişte idealuri măreţe şi faţă de oameni. Acum, acesta a devenit unul din principiile după care Fidelia își desfășoară activitatea.

Dacă o idee frumoasă mi se conturează clar în minte, indiferent cât ar fi de îndrăzneaţă sau nemaiîncercată de alţii, are toate şansele să se materializeze. În acest fel cu Fidelia am făcut foarte multe lucruri revoluţionare, unele pentru prima dată în România.

5. Care este paleta preocupărilor Fideliei?

Mă consider un bun manager şi de aceea, pentru siguranţa şi stabilitatea afacerii, am deschis “porţi” spre mai multe domenii de cunoaștere. Este o greşeală, consider eu, să te bazezi doar pe o singură activitate. Evident Editura Fidelia se ocupă de editarea cărţilor, mai ales a celor din domeniul esoteric, ştiinţelor de graniţă, a cărţilor tehnice. Am înfiinţat cândva ziarul ”Gazeta simeriană”, primul ziar al oraşului Simeria, în care locuiesc, am editat mai multe ziare şi reviste, unele iniţiate de mine iar altele preluate. Ne ocupăm şi de programare, în special programare web şi construcţia de pagini web, deci webdesign.

Dar principala preocupare a Fideliei este astrologia. Astfel, pe langă multe alte proiecte din domeniu cel mai important a fost Şcoala Fidelia. Ne mândrim cu asta, este prima şcoală de astrologie din România, nu numai ca şi cursuri organizate ci şi oficial. Am “spart gheaţa”, fiind primii care am acordat certificate oficiale în ocupaţia de astrolog, sub egida Autorităţii Naţionale pentru Calificări (fost CNFPA), recunoscute de către Ministerul muncii şi cel al învăţământului. Sunt certificate recunoscute şi în UE, ceea ce este un mare câștig pentru astrologia românească.

6. Cum se pot combina practic toate acestea (astrologie, numerologie, tarot, etc)? Nu-ți este dificil să operezi în atât de multe direcții?

Toate ţin de esoterism, de ştiinţele de graniţă, toate sunt instrumente pentru cunoaştere şi autocunoaştere. Se pot combina excelent în primul rând prin pasiune şi prin dorinţa de a te cunoaşte pe tine însuţi şi de a-i ajuta şi pe alţii să se cunoască.

Matematician fiind, prima mea carte a fost de numerologie, “Numerele vii”. Întotdeauna am fost de părere că astrologia şi numerologia merg excelent mână în mână, mai ales când este vorba să ajuţi pe cineva cât poţi mai bine, cu toate instrumentele şi cunoştinţele pe care le deţii.

Aţi putea spune că pentru un singur om sunt prea multe domenii de activitate. Dar nu sunt singur, mi-am format o echipă. Cel mai mult mă ajută fiica mea Diana Spinean, iar cursurile de astrologie le-am scris împreună cu Adrian Mîndruţă-Tănăsescu şi Fülöp László. La serviciile de astrologie, numerologie şi tarot sunt ajutat de alţi membri ai echipei, foarte harnici și devotați: Mariana Lipovan, Ada Cocoş, Anca Simina Martin, Nicoleta Moraru, Liana Şandru şi Selena. Mai sunt şi alţi colaboratori care nu sunt neapărat membri ai echipei permanente, dar îmi sunt în primul rând prieteni și mă ajută întotdeauna cu drag. De asemenea, la revista școlii, AstroText, pun umărul voluntar membri ai grupului Astropractica și fac o treabă excelentă! Sunt foarte mândru de ei și le mulțumesc și pe această cale!

Nu sunt “omul orchestră” ca să le fac eu pe toate. La cât de multe activităţi are deja Fidelia, nici nu se putea altfel. Am învăţat să colaborez, să împart, nu ţin totul pentru mine, nu mă număr printre astrologii individualişti. Fidelia nu mai înseamnă doar Firicel Ciarnău, ceea ce consider că este un lucru bun.

7. Ai “în antecedente” o bogată activitate editorială: cursuri, cărţi, reviste, am înţeles că urmează să finalizezi o nouă carte.

Da, acum scriu o carte: “Astronomie pentru astrologi”. Am terminat facultatea de matematică, astronomia a fost una dintre preferinţele mele, astfel încât am cochetat şi cu un doctorat în astronomie dar pe care l-am abandonat din motive obiective, cunosc suficientă astronomie încât ca astrolog să scriu aşa ceva. Este nevoie de o asemenea carte care să vină în ajutorul astrologilor, ca un instrument util, dar şi ca informaţie în cazul în care se găsesc în situaţia de a conversa pe această temă. Mai am două cărţi în proiect, dar despre acestea vom vorbi cu altă ocazie.

8. În ultimii ani ești mult mai activ online decât “pe teren”. Cum a avut loc această trecere?

Da, este adevărat că mulți ani am ţinut cursuri şi conferinţe pe viu, prin ţară, fiind invitat în tabere de profil, participând cu lucrări la simpozioane şi congrese în diverse domenii, ș.a. Spre exemplu mi s-a spus că în acei ani eram singurul din ţară care ţinea cursuri de kabbala. Este drept că acestea erau cele mai grele cursuri pe care le-am susţinut.

După 2001 “m-am ascuns” pe internet, expunerile publice fiind din ce în ce mai rare pentru că simțeam nevoia de intimitate (am Luna în Rac, în casa a IV-a). Şi atunci am inventat o modalitate modernă de a susţine cursuri, la distanţă, prin internet. Nu văzusem la nimeni această metodă, deci pot să spun că am conceput-o special pentru situaţia în care mă aflam atunci și în care sunt și astăzi: locuiesc într-un oraş mic, departe de centre mari cum este Bucureştiul. Mi s-a propus să mă mut, dar am refuzat…

9. Ai o activitate bogată, cât pentru mai multe vieţi, totuşi cum îţi petreci timpul liber?

Există timp liber?! :-)

Sunt un om deosebit de activ, iar ca să folosesc o descriere sugestivă, ard ca o lumânare la ambele capete. Muncesc foarte mult, dar îmi place ceea ce fac! În afara perioadelor în care sunt plecat să particip la vreun simpozion sau să susţin cursuri, cred că într-o zi, în afara somnului, nu se însumează două ore fără calculator. Nici concedii nu am, singurele perioade de concediu sunt taberele de astrologie de la Fidelia, dar pentru mine tot muncă se numeşte.

Nu-mi pare rău! Ştiu că am venit în această viaţă ca să o trăiesc cu adevărat, din plin, să realizez cât mai multe lucruri. Şi dacă se poate, cât mai multe lucruri deosebite. Nu am timp de pierdut! De altfel în harta mea natală nu am între planete aspecte de genul trigon şi sextil, toate sunt aspecte dinamizante, opoziţii, cuadraturi, conjuncţii. Eu nu le numesc aspecte negative, nu am neglijenţa de a mă autosugestiona negativ. Le numesc dinamizante, adică te pun la muncă, ceea ce în cazul meu este perfect aşa!

10. Ai prezentat la Congresul AAR în 2012 “Naşterea României” şi ai expus studiile tale personale referitoare la datele natale ale României, considerând că 21.05.1877 ar trebui folosită în studiile de astrologie mundana.

Orice hartă a unui moment important al istoriei unei ţări poate fi folosită pentru o perioadă de timp marcată de acel eveniment, dar harta natală a unei ţări nu poate fi decât una singură la fel cum un om are o singură hartă natală.

Ştiu că mulţi astrologi aduc argumente în folosirea unei alte date istorice ca hartă natală a României, justificând că se potriveşte la tranzite sau la altceva. Dacă am fi să luam orice moment din istorie, nu numai unul ce reprezintă un eveniment, vom constata că se potriveşte la ceva, ne spune ceva, deci acesta nu este un criteriu. Şi atunci singurul criteriu rămâne cel istoric: faptele vorbesc!

Am studiat foarte mult momentele importante din istoria României pentru a alege dintre ele harta natală. Sigur că, aşa cum am spus, fiecare hartă se potriveşte la ceva, dar la final toate argumentele, criteriile de alegere, au desemnat momentul declarării Independenţei (9 mai 1877 – stil vechi) ca fiind momentul istoric potrivit, a cărui hartă reprezintă harta natală a României. Studiul poate fi citit în paginile revistei Astrele.

11. Ce planuri ai pentru 2014?

Poate o să vă miraţi, dar eu nu am planuri pe termen lung, pentru că dacă-mi vine o idee, ori o materializez urgent ori o abandonez. O idee amânată prea mult timp este o idee pierdută! De aceea eu nu am planuri pe termen lung, decât ca principii, direcţii de urmat.

Totuşi, pe termen scurt, am câteva planuri, printre care scrierea cărţilor despre care am vorbit. Până la Astro-Festivalul de la Craiova, sper să reuşesc să termin măcar o parte din ele.

Interviu realizat de Liana Șandru

Interviu cu Chris Brennan

$
0
0

chris-brennan-roFost preşedinte al Asociaţiei Tinerilor Astrologi şi Director de Cercetare în cadrul Consiliului Naţional de Cercetări Geocosmice, Chris Brennan este un renumit astrolog din Denver, Colorado, SUA. A descoperit astrologia la 15 ani, a urmat studii de astrologie la Kepler College, este pasionat de istoria şi filozofia astrologiei antice şi este specializat în astrologie elenistică. Susţine diverse cursuri şi workshop-uri online de astrologie cu studenţii din întreaga lume, lucrări de cercetare în cadrul conferinţelor internaţionale de astrologie şi este axat îndeosebi pe astrologia predictivă şi nu numai.

Detalii la: http://www.chrisbrennanastrologer.com/

1. Chris, spune-ne, te rog, cum şi când ai descoperit astrologia şi cum ai decis să urmezi această cale.

Am descoperit astrologia când aveam 15 ani. Am început să citesc nişte cărţi despre Nostradamus şi am observat că utiliza astrologia în scopul de a fixa o dată pentru anumite predicţii ale sale. De exemplu, una dintre profeţiile sale spune că “Saturn în Taur, Jupiter în Vărsător, Marte în Săgetător, 6 februarie prevesteşte moartea”. Pentru a încerca să datez predicţii în acest fel, mi-am cumpărat efemeridele şi am început să studiez singur cum să le interpretez. Acest lucru a dus la descoperirea astrologiei natale şi a hărţilor astrale de naştere. La acel moment am devenit fascinat de subiect şi am ştiut că am descoperit ceea ce urma să studiez pentru tot restul vieţii mele. Aşa că, din acel moment, mi-am dedicat tot timpul astrologiei.

2. Eşti pasionat de astrologia elenistică. Ce anume te-a convins să o practici într-o proporţie mai mare decât astrologia modernă?

Iniţial am fost un astrolog modern şi eram interesat de astrologia psihologică. Aveam o percepţie negativă despre formele mai vechi ale astrologiei şi presupuneam că erau învechite şi inutile, deoarece credeam că astrologia a evoluat în forma în care este astăzi. Dar atunci am început să studiez astrologia la Colegiul Kepler şi în anul II de studii am fost constrâns să urmez un curs introductiv de astrologie elenistică şi indiană în acelaşi timp. Iniţial am fost destul de supărat şi am protestat, întrucât, atunci când am semnat la început pentru Kepler, mi s-a spus că în anul II aş putea alege pe ce tip de astrologie doresc să-mi axez studiile şi am planificat să-l urmez pe cel psihologic. Însă, când am ajuns în anul II, acesta nu era gata şi mi-au spus că trebuie să urmez cursul de astrologie elenistică şi indiană.

Aşa încât am urmat cursul şi foarte repede am realizat că presupunerile mele legate de formele vechi de astrologie erau greşite. Se pare că au existat multe tehnici şi concepte care erau, pur şi simplu, pierdute şi netransmise în sec. XX. Unele dintre acestea erau tehnici foarte importante, cum ar fi secta, care face distincţia între harta diurnă şi harta nocturnă. De asemenea, am descoperit anumite tehnici de sincronizare puternice, prin care se obţineau nişte lucruri despre care nu credeam că sunt posibile prin astrologie. Cel mai important este faptul că am realizat că astrologia elenistică a fost punctul de plecare pentru toate tradiţiile ulterioare de astrologie vestică şi studiind-o, puteam să înţeleg originile multor tehnici pe care astrologii le utilizează astăzi. Aş putea să răspund la o întrebare de genul “de unde provine doctrina aspectului” sau “de unde provin semnificatorii caselor”. În scopul de a înţelege cu adevărat cum se folosesc aceste tehnici astrologice, trebuie să înţelegem de unde provin şi cum au fost elaborate şi dezvoltate în timp. Aceasta este o mare parte despre ce înseamnă studiul astrologiei elenistice pentru mine.

3. Ce consideri că ne poate spune astrologia elenistică despre “soartă”?

Premiza de bază a astrologiei natale este că alinierea planetelor în momentul naşterii unei persoane îţi va spune despre natura şi cursul vieţii sale. În timp ce astrologia modernă tinde să analizeze în principal caracterul şi psihicul unei persoane, astrologia elenistică are capabilitatea de a oferi astrologului informaţii nu doar despre predispoziţiile psihologice interioare ale unei persoane, dar şi despre circumstanţele exterioare. De exemplu, abilitatea de a spune când o persoană va avea un punct de apogeu în carieră sau atunci când o persoană va avea cele mai importante relaţii în viaţă. De asemenea, astrologia elenistică are capacitatea de a determina dacă persoana în cauză va fi norocoasă sau nu în anumite domenii ale vieţii. Această capacitate de a vorbi atât despre predispoziţii interioare, cât şi despre circumstanţele exterioare ale unei persoane face astrologia mult mai amplă şi mai cuprinzătoare decât cred astrologii în timpurile moderne. De aceea, astrologia era de obicei conceptualizată ca studiul sorţii în cele mai vechi timpuri, pentru că ea cuprindea totul, iar cea mai mare parte este predeterminată de la momentul naşterii. În măsura în care astrologii cred că alinierea planetelor în momentul naşterii unei persoane spune ceva despre viitorul ei, asta înseamnă că ei cred şi că anumite lucruri sunt sortite şi că astrologia este capabilă să spună ceva despre soarta lor.

4. Ce părere ai despre abordarea astrologiei din perspectiva reîncarnării? Practici astrologia karmică?

Când am început iniţial studiul astrologiei eram interesat în principal de studiul propriei hărţi natale pentru a afla despre vieţile anterioare. Din anumite motive, am presupus iniţial că vieţile anterioare s-ar fi arătat în mod clar în harta natală. Cu toate acestea, devenind mult mai familiarizat cu astrologia, am realizat că într-adevăr nu erau prea multe în harta care să arate în mod clar informaţii despre vieţile anterioare, dar în schimb, cele mai multe din ceea ce este indicat în hartă sunt despre viaţa prezentă a nativului, chiar acum. Cele mai multe discuţii despre vieţile anterioare îmi par destul de speculative. Chiar şi tehnicile despre care toată lumea crede că spun despre vieţile trecute, cum ar fi Nodurile Lunare, au fost folosite numai în acest scop pentru câteva decenii. Dacă te duci înapoi mai mult de un secol în trecut, vei descoperi că Nodurile Lunare nu au fost conceptualizate în acelaşi fel cum sunt acum, ca având de-a face cu karma sau reîncarnarea. Aşadar, nu găsesc abordările actuale care au de-a face cu karma şi reîncarnarea foarte convingătoare în acest moment, iar aceasta nu este cu adevărat abordarea mea.

5. Cum decurge o consultaţie astrologică cu Chris Brennan, ai anumite reguli, metode sau principii pe care le urmezi de obicei în relaţia cu clientul?

Aceasta depinde de tipul de consultaţie, întrucât practic astrologie natală, astrologie electivă, astrologie orară şi rectificare. În astrologia natală este o tehnică elenistică pe care o folosesc şi care împarte întreaga viaţă a unei persoane în secţiuni diferite, ca şi cum ar fi fost o carte cu diferite capitole şi paragrafe. De obicei folosesc această tehnică pentru a oferi o imagine de ansamblu a vieţii nativului, fie din punctul de vedere al carierei, al relaţiilor sau al sănătăţii. Acest lucru ajută pentru a oferi o perspectivă asupra felului în care s-au situat în viaţa lor până acum şi asupra direcției spre care se îndreaptă în viitor.

Am tendinţa de a dori să mă concentrez pe situaţii sau probleme la care clientul se gândeşte sau se preocupă în prezent, pentru ca apoi să aplic tehnicile adecvate pentru a oferi o mai mare claritate şi perspectivă situaţiei date. Prefer aceasta, în locul consultaţiilor în care persoana nu are un subiect sau o problemă anume care să îl preocupe.

6. Utilizezi frecvent rectificarea orei de naştere, întrucât mulţi oameni nu cunosc ora naşterii exactă. Care sunt consideraţiile tale privind rectificarea?

M-am specializat în principal pe determinarea semnului corect al Ascendentului, atunci când fac rectificarea, de vreme ce eu folosesc sistemul de case pe semne întregi (Whole) şi, de cele mai multe ori, cu acest sistem de case ai nevoie doar să determini semnul corect al Ascendentului pentru ca restul caselor să fie corecte. Prefer să lucrez cu hărţi în care momentul naşterii este cunoscut că a avut loc într-un interval de timp de câteva ore, deci sarcina este, de fapt, doar să restrângi intervalul la ora corectă sau găsirea semnului corect al Ascendentului. De obicei, acest lucru înseamnă doar a alege între două, sau trei, sau poate patru posibile semne ale Ascendentului diferite. Cu sistemul de case pe semne întregi acest lucru înseamnă de fapt că alegi între două, trei sau patru hărţi distincte. Mă voi concentra în general pe cele mai importante poziţionări în hartă, cum ar fi guvernatorul Ascendentului, iar apoi voi folosi secta pentru a determina cele mai importante planetele benefice şi malefice din hartă şi pentru a vedea dacă persoana este norocoasă sau mai puţin norocoasă în sectorul de viaţă indicat de casa specifică în care sunt acele planete. Potrivit sectei, într-o hartă diurnă planeta cea mai benefică este Jupiter, iar planeta cea mai malefică este Marte. Într-o hartă nocturnă, Venus este planeta cea mai benefică, iar Saturn este planeta cea mai malefică. Identificarea celei mai benefice şi celei mai malefice planete şi compararea diferitelor poziţionări în case, de obicei, face rectificarea mai uşoară.

Voi acorda de asemenea atenţie tranzitelor acestor planete, în special celor angulare. De exemplu, dacă analizaţi două hărţi diferite, una având Saturn în tranzit prin casa I recent, în timp ce cealaltă a avut Saturn în tranzit prin a casa a II-a, voi întreba persoana ce s-a întâmplat în viaţa sa în ultimii 2 ani. Dacă spune că a avut unele probleme majore de sănătate, atunci asta ar implica harta în care Saturn tranzita casa I. Pe de altă parte, în cazul în care spune că a avut o mulţime de dificultăţi financiare, atunci asta ar implica harta cu Saturn în tranzit prin casa a II-a.

Unele dintre acestea sună oarecum simplist, dar devine de fapt destul de complicat atunci când utilizezi un număr de tehnici simple concomitent. Acest lucru duce, de fapt, la o mulţime de considerente de luat în calcul.

7. Care sunt cele mai importante aspecte/elemente astrologice pe care le consideri critice în analiza astrologică relaţională?

De obicei le împart în categorii diferite. Pentru ca două persoane să aibă o conexiune emoţională bună, mă uit la aspectele dintre poziţionarea Soarelui şi Lunii în sinastrie. Pentru o conexiune intelectuală bună şi o comunicare facilă, mă uit la contactul între poziţionările planetei Mercur. Pentru o conexiune sexuală bună, mă uit la aspectele bune între poziţionările lui Marte şi Venus. Acestea ar fi cele 3 categorii care sunt importante, iar orice altceva joacă rol de factor modificator. Pentru o relaţie decentă, de obicei, ai nevoie de cel puţin unul dintre aceste elemente. Pentru o relaţie bună, de obicei, iau în calcul două conexiuni. Relaţia fericită are toate cele 3 aspecte bune, deşi acesta este oarecum un caz rar.

8. În ce măsură contribuie astrologia la dezvoltarea personală a invididului şi care crezi că este cel mai grozav rezultat pe care un om îl poate obţine din integrarea astrologiei în viaţa sa?

Cred că astrologia ajută o persoană să înţeleagă mai bine propria viaţă şi să obţină o perspectivă asupra acesteia. De multe ori când suntem ocupaţi cu trăirea propriei noastre vieţi este dificil să o vedem obiectiv din perspectiva unuia din afară. Astrologia îţi permite să păşeşti în afara ta şi să vezi ce se petrece cu adevărat în viaţa ta, fără prejudecăţi sau iluzii subiective. Pentru unii oameni asta este util, deoarece le permite să accepte cine sunt şi ce circumstanţe au. Deşi aceasta nu elimină neapărat nevoia de a lua măsuri pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa şi circumstanţele.

9. Care sunt limitele liberului arbitru în opinia ta?

Tind să am o viziune mai controversată despre liberul arbitru decât majoritatea astrologilor, deoarece în opinia mea nu avem atât de mult liber arbitru pe cât multor oameni le place să creadă. Dacă te gândeşti la asta, premisa astrologiei este faptul că nu numai caracterul nostru şi psihicul sunt predeterminate într-o oarecare măsură, din momentul naşterii, dar deasemenea, multe dintre evenimente şi circumstanţe sunt predeterminate, mai ales că ele coincid cu tranzitele şi alte proceduri de sincronizare, deci toate ciclurile astronomice pe care astrologii îşi bazează interpretările sunt complet fixe şi predeterminate, de milioane de ani. În plus, astrologia nu se referă doar la evenimentele mari din viaţa noastră, dar are legătură de asemenea şi cu evenimentele mici, în acelaşi timp şi la fel de bine, ca de exemplu a avea o stare proastă într-o anumită zi, atunci când Luna îl tranzitează pe Saturn natal sau a fi iritabil şi a avea o ceartă cu cineva atunci când Mercur în tranzit se află în cuadratură cu Marte natal. Concluzia la care ajung de obicei în legătură cu asta este că, fie cele mai multe lucruri în viaţa noastră sunt predeterminate, inclusiv cele mai multe dintre propriile noastre acţiuni, sau totul în viaţa noastră este predeterminat, inclusiv toate acţiunile noastre. În acest moment sunt confortabil cu oricare concluzie, deoarece nu schimbă cu adevărat modul în care experimentăm viaţa noastră aşa cum se întâmplă ea.

10. Care sunt planurile tale legate de astrologie pentru 2014?

Sunt în plin proces de scriere a unei cărţi despre astrologia elenistică şi sper să o lansez în viitorul apropiat. Asta probabil că îmi va ocupa majoritatea timpului din acest an, deoarece am încă o mulţime de lucruri de scris. Sunt foarte încântat de acest lucru pentru că în carte voi prezenta originile astrologiei vestice şi voi arăta de unde provin multe dintre tehnicile de bază. Cartea va acoperi de asemenea istoria şi filozofia astrologiei elenistice, aşa încât ar trebui să fie destul de cuprinzătoare.

Pe de altă parte, susţin prelegeri la două conferinţe, înregistrând episoade pentru un podcast de astrologie pe care l-am început în urmă cu câţiva ani, lucrez la un dicţionar astrologic on-line şi, deasemenea, înregistrez noi prelegeri pentru cursul meu on-line de astrologie elenistică. Aşadar, ar trebui să fie un an destul de ocupat, dar îl aştept cu nerăbdare.

Interviul realizat de Cristina Bodea

Interviu cu Elena Manea

$
0
0

elena-manea1Vicepreședintă a Asociației Astrologilor din România, dna Elena Manea este biochimist şi a activat ca cercetător științific în cadrul Institutului de Endocrinologie „C.I. Parhon”. A predat cursuri de astrologie la clasă în perioada 1992-2012 în cadrul Universităţii Populare „Ioan I. Dalles”, iar în 1997 a înființat Clubul de Astrologie „Steaua Polară” în cadrul aceleiași Universități. A susținut emisiunea „Astrograma Medicală” la postul de televiziune Partener TV (2006 -2007) și ulterior rubrica „Școala de astrologie” a revistei Femeia (2009-2010). A realizat două cercetări importante în sfera astrologiei medicale („Influența planetelor în insuficiența sexuală” și „Influența planetei Jupiter asupra ficatului”) și susține anual prezentări în cadrul evenimentelor astrologice organizate de AAR .

1.Cum ați întâlnit astrologia și ce sau cine v-a determinat să o studiați?

De mică m-a atras cerul înstelat, doream chiar să devin astronom, gând la care am renunţat atunci când am realizat că aveam toate şansele să rămân doar profesor de matematică.

În liceu mi-a căzut în mână un zodiac vechi şi am constatat că ceea ce scria acolo despre zodia mea se potrivea cu ceea ce ştiam eu despre mine, aşa că am început să verific dacă era valabil şi pentru cei din jurul meu. Am constatat repede că puteam afla mai multe despre ceilalţi dacă le ştiam data de naştere. Acum ştiu că există în harta mea natală o predispoziţie către studiul astrologiei. Din păcate atunci nu existau materiale pentru studiul acesteia şi, în afară de o Astrologie cabalistică, veche şi jerpelită, dar pe care o studiam cu sârg, nu am mai găsit nimic. După revoluţie, în martie 1990, m-am înscris la cursul pe care l-a susţinut astrologul Radu Ştefănescu la Casa de cultură a studenţilor din Bucureşti. Din acea clipă, astrologia, care a avut un rol profund transformator asupra modului meu de gândire, a devenit pasiunea vieţii mele, aşa cum indica, de altfel, în harta mea natală, existenţa conjuncţiei Venus – Pluto în cea de a XI-a casă astrologică, cea care este, printre altele, şi o casă a astrologiei. Cărțile de astrologie au venit repede spre mine şi m-am pus pe studiu. Pentru că îl am pe Uranus, planeta astrologiei, la Mijlocul Cerului, în martie 1992, mi s-a propus să ţin un curs de astrologie la sediul Mişcării Ecologiste şi, în toamnă, mi s-a propus acelaşi lucru de către cei de la Universitatea Populară. Eram conştientă de cât de puţin ştiam în acel moment, dar am realizat că cei care veneau la curs nu ştiau chiar nimic, iar eu îi puteam învăţa tot ceea ce învăţasem eu până atunci. Practic am învăţat astrologie învăţându-i pe alţii şi, cu cât dădeam mai mult, cu atât primeam mai mult. Eu sunt cea care trebuie să le mulţumesc celor care veneau la Clubul de astrologie şi la cursurile mele. Nimic nu mi-a plăcut mai mult să fac.

2. Când studiem un domeniu nou, realizăm automat în mintea noastră analogii cu ceea ce știm deja să facem. Dvs. sunteți biochimist. Cum v-a ajutat profesia de bază în înțelegerea astrologiei?

Între astrologie şi profesia mea de bază, aceea de biochimist, există multe similitudini. Atunci când am studiat biochimia am încercat să înțeleg care sunt mecanismele care ne fac să funcţionăm, ca ființe vii, la nivel celular şi molecular, iar când am început să studiez astrologia am dorit să înţeleg în ce fel ne influenţează toate aceste radiaţii, ce vin din spaţiul cosmic, viaţa noastră de zi cu zi. Pentru că existau deja atâtea observaţii astrologice, în studiile mele am ales să verific dacă acestea se justifică sau nu. După atâţia ani de studiu pot fi de acord cu afirmaţia lui Kepler care spunea „30 de ani de studiu au convins sufletul meu rebel de realitatea astrologiei”.

În plus, şi chimia şi astrologia operează cu simboluri. M-am obişnuit cu combinarea elementelor între ele încă din studiul chimiei. În astrologie, după ce ai învăţat simbolurile de bază (semne zodiacale, case astrologice, planete), înveţi apoi cum interacţionează unele cu altele atunci când le combini între ele, exact ca în reacţiile chimice. Pentru mine studiul chimiei a fost antrenamentul necesar pentru studiul ulterior al astrologiei.

3. Pentru a testa veridicitatea unor teorii astrologice, ați realizat cercetări în sfera astrologiei medicale și ați obținut rezultate semnificative. Care au fost cele mai mari provocări întâlnite în acest demers?

Din păcate, în lumea ştiinţifică, astrologia, în cel mai bun caz, nu este considerată o ştiinţă. Cunosc medici şi psihologi care o acceptă, unii mi-au fost chiar cursanţi, dar sunt încă foarte puţini. Există însă, din păcate, oameni de ştiinţă care, deşi nu cunosc absolut nimic despre astrologie, totuşi îşi permit să facă aprecieri negative la adresa acesteia, doar pe baza unor prejudecăţi. În cercetarea ştiinţifică totul este măsurat şi cântărit, iar prelucrarea rezultatelor se face statistic. Astrologia este însă o ştiinţă a sufletului şi este greu să măsori sau să evaluezi sufletul sau evoluţia acestuia. Nu există instrumente adecvate şi, atâta timp cât în astrologie nici un moment nu este identic cu un altul, deoarece totul este în mişcare şi, deci, într-o permanentă schimbare, prelucrarea statistică devine extrem de dificilă. Un alt impediment major în cercetarea astrologică o constituie faptul că oamenii nu îşi cunosc cu exactitate ora de naştere.

4. Credeți că putem vorbi despre o “moștenire karmică” în privința bolilor?

De ce nu? Atunci când ne naştem aducem cu noi tot ceea ce am învăţat în existenţele anterioare, dar ne împiedicăm, sub forma unor tipare repetitive, de tot ceea ce ar fi trebuit să învăţăm şi nu am învăţat, şi suportăm consecinţele fireşti ale acţiunilor noastre anterioare. O boală sau un handicap cu care ne naştem nu este neapărat o pedeapsă, ci poate fi doar o situaţie necesară pentru ca noi să învăţăm o anumită lecţie. Un bun exemplu ar putea fi Nick Vujicic, australianul născut fară mâini şi fără picioare, care are o viață plină de sens şi de bucurie şi care îi mulţumeşte lui Dumnezeu că mama sa nu a avut posibilitatea să vadă cum se va naşte şi că nu l-a avortat. Ca el, mai sunt şi alţii, cum este Jessica Cox, care s-a născut fără mâini, dar, în ciuda acestui handicap, a ajuns ceea ce îşi dorea foarte mult, şi anume pilot de avion, sau românul Cornel Hrişcă, care s-a născut şi el fără mâini dar a ajuns să fie toboşar şi are o formaţie de muzică uşoară în Marea Britanie. Există şi mulţi pictori fără mâini, pentru că s-au născut aşa sau în urma unui accident. Le-am văzut lucrările şi sunt impresionante. Toţi aceştia au avut de ales între a se considera victime ale sorţii sau a-şi învinge handicapul. Au ales să fie învingători.

5.Cum pot tranzitele și/sau progresiile să indice vindecarea sau ameliorarea stării de boală a unei persoane?

Nu cred că un tranzit poate indica vindecarea. Poate indica cel mult o ameliorare, atunci când un tranzit dificil, al unei planete lente, care a declanşat la începutul său debutul unei boli, ajunge la final şi prin aceasta încetează şi stresul astral pe care acest tranzit îl exercită asupra individului. În practică, am constatat însă că, dacă persoana respectivă nu a făcut nicio schimbare în viaţa sa, în modul său de gândire, în atitudinea sa faţă de viaţă, schimbare pe care tranzitul respectiv o impunea, atunci persoana nu se va vindeca odată cu încetarea tranzitului. Dacă însă persoana respectivă a făcut transformările necesare, atunci încetarea acelui tranzit poate conduce la o totală vindecare.

Nu cred nici în efectul neapărat benefic al planetei Jupiter, cea denumită şi Marele Benefic. Am constatat că de multe ori, atunci când Jupiter reactivează prin tranzit aspecte stresante existente în harta natală, efectele pot fi dramatice, deoarece această planetă exacerbează lucrurile. Problemele care apar în acest caz sunt din cauza exagerărilor şi exceselor, şi pot fi ameliorate numai prin moderaţie.

6. Cât de relevantă sau puternică considerați că este influența stelelor fixe și a unor asteroizi în evaluarea stării de sănătate a unei persoane?

Eu nu cred că putem evalua starea de sănătate a cuiva doar privindu-i harta natală. Cred că stelele fixe au o influenţă puternică atunci când sunt în conjuncţie exactă cu Soarele, Luna sau stăpânul Ascendentului. Eu personal nu folosesc asteroizii decât în harta mea sau a celor foarte apropiaţi mie, pentru a aduce un plus de informaţie. Consider că astrologia este suficient de complexă şi fără ei. În schimb, mă preocupă Luna Neagră care, conform constatărilor mele, deşi nu este decât un punct virtual, are de multe ori o influenţă dramatică în viaţa noastră. Ea funcţionează asemenea unui focar de lentilă, care este şi el doar un punct virtual.

Atunci când analizez harta natală a cuiva pot spune doar că organele corespunzătoare caselor astrologice în care se află situate planetele Saturn, Uranus, Neptun, Pluto sau Luna Neagră, sunt potenţial mai susceptibile la îmbolnăvire decât celelalte organe. De exemplu, dacă Saturn se află în casa I, pot presupune că circulaţia sanguină la nivel cerebral poate fi deficitară, iar nativul ar trebui să ia toate măsurile pentru a o îmbunătăţi. De asemenea, trebuie să îşi ţină tensiunea sub control, pentru că odată cu înaintarea în vârstă, este expus riscului de accident cerebral.

7. Dată fiind experiența bogată pe care o aveți în susținerea cursurilor de astrologie, care considerați a fi “lecția nr. 1” ce ar trebui să-i fie predată oricui dorește să studieze astrologia la modul serios?

Lecţia responsabilităţii ar trebui să fie lecţia numărul 1.

Astrologia, chiar dacă este denigrată, chiar dacă mulţi declară că este o prostie şi că nu cred în ea, poate avea totuşi efecte foarte puternice. Afirmaţiile astrologului rămân şi pot avea efect la nivel subconştient. Este necesar ca astrologul să fie precaut şi responsabil în afirmaţiile sale şi mai ales să nu dea sentinţe.

Acum mulţi ani m-am confruntat cu o situaţie care m-a revoltat. O cunoştinţă m-a rugat să mă uit în harta unei prietene, care nu locuia în ţară, deoarece cu mulţi ani în urmă, împreună cu acea prietenă fusese la un astrolog destul de cunoscut, care îi spusese prietenei sale că fetiţa acesteia, care la momentul consultaţiei avea 3-4 ani, va muri la vârsta de 21 de ani. Sinceră să fiu m-am îngrozit, gândindu-mă ce spaimă a trăit acea femeie toţi acei ani. În acel an fetiţa urma să împlinească 21 de ani şi femeia era speriată. Am analizat cele două hărţi şi nu mi s-a părut nimic atât de categoric încât să ducă la o asemenea sentinţă şi am încercat să o liniştesc cât am putut. Nu mai ştiu nimic de ea de vreo 2-3 ani, dar pot să vă asigur că acea fetiţă a trecut de vârsta de 21 de ani. Ultima oară când am vorbit cu acea cunoștinţă fetiţa trecuse deja de 30 de ani.

8. Care a fost cea mai interesantă întrebare sau problemă ridicată vreodată de un cursant?

În cei 20 de ani cât am predat astrologia mi s-au pus multe întrebări. Eu însămi sunt un om care îşi pune întrebări şi care caută răspunsuri. Una dintre întrebările care mi-au fost puse a fost următoarea: Care este diferenţa dintre Suflet şi Spirit? Ţin minte că atunci am făcut o analogie cu o celulă şi am spus că molecula de ADN conţinută în nucleul celulei ar fi Sufletul, iar informaţia pe care acea moleculă o conţine ar fi Spiritul. Acum, la acea întrebare, aş răspunde că noi toţi, ca şi tot ceea ce există în univers, suntem manifestări ale Spiritului care este Unic, iar Sufletele noastre sunt vehiculele cu ajutorul cărora trecem dintr-o viață în altă viaţă, dintr-un plan al existenţei în alt plan al existenţei. Noi spunem corpul meu, mintea mea, sufletul meu şi deci EU, fiinţa mea adevărată, nu este niciuna dintre acestea. Ele îmi aparţin, dar EU nu sunt totuna nici măcar cu sufletul meu. Toate acestea sunt, fie unelte, cum este mintea, fie vehicule, cum sunt corpul şi sufletul, de care mă folosesc pentru a mă manifesta. La nivel profund, la nivelul spiritului, toţi suntem Unul. De altfel, în popor se spune: şi-a pierdut sufletul sau şi-a vândut sufletul, exact ca şi cum s-ar vorbi despre o maşină pe care poţi s-o pierzi, s-o vinzi sau să ţi-o fure cineva.

9. Care sunt primele 3 cărți pe care le-ați include într-o „bibliografie obligatorie” pentru orice astrolog și de ce tocmai acestea?

Recomand cu căldură „ABC-ul Astrologiei” a lui Steven Forrest, pentru că este o carte bine scrisă şi care duce la o înţelegere profundă a astrologiei. Recomand toate cărţile Mihaelei Dicu, deoarece sunt bine documentate, bine scrise, au umor şi sunt foarte necesare pentru practica astrologică. Eu le recitesc mereu cu plăcere. Recomand, de asemenea, toate cărţile scrise de Stephen Arroyo, Fritz Riemann, Dane Rudhyar, mai ales celor care studiază şi psihologia. Îmi pare rău, dar nu m-am putut opri la trei cărţi. Pentru mine astrologia înseamnă studiu permanent.

10. Doriți și vedeți posibilă o revenire la catedră? Ce alte activități astrologice v-ați propus pentru acest an?

Mi-a plăcut să predau astrologia şi aş mai face oricând acest lucru cu plăcere. Totuşi, niciodată nu mi-am planificat nimic când a fost vorba de astrologie. Toate propunerile de a face ceva în acest domeniu au venit din afară şi în mod total neaşteptat pentru mine (nu uitaţi, îl am pe Uranus la Mijlocul Cerului!). Eu le-am luat ca pe provocări şi le-am acceptat. Am aflat astfel despre mine că întotdeauna spun DA provocărilor vieţii. Aştept şi eu cu multă curiozitate să văd ce planuri mai are viaţa cu mine.

Interviu de Liana Șandru

La taifas cu Ion Hristescu

$
0
0

interviu-ion-hristescu

Hristescu. Ion Hristescu. Inginer în domeniul nuclear, student în psihologie, astrolog profesionist, inițiator al proiectului “Codul etic al astrologului” și fost vicepreședinte al Asociației Astrologilor din România. Autor și conferențiar pe teme astrologice, devine profesor de astrologie funcțională după aproape 20 de ani de căutări, studii și experimente la frontiera cunoașterii. Practică astrologia într-un mod original - astrologia după Jean -, iar munca sa poartă o semnătură la fel de inedită – Vrăjitoarea Electrică.

R: Tu şi astrologia… când şi cum te-a ademenit în mrejele ei şi ce reprezintă ea pentru tine?

I.H.: Un afiș, pe un stâlp, prin toamna lui 1997, ”Curs de astrologie”… a fost dragoste la prima vedere. In rest, cărți și multă practică individuală. Era o perioadă frumoasă, de pionierat, nu se găseau cărți, nu aveam computere, hărțile se ridicau manual, cu compasul.

Ca disciplină, astrologia o văd ca pe un instrument util în munca cu mine, o interfață între minte și spirit. Un instrument ingineresc de autocunoaștere.

R: Mai mult sau mai puțin ingineresc, ce alte radiaţii energetice (preocupări temporare) te-au influenţat şi cum?

I.H.: Ca tot poporul spiritual din anii 90, am pornit cu Radiestezia, o disciplină specială la vremea aceea. Cred că nu exagerez când spun că trei sferturi din spiritualiștii României de azi, au trecut prin acea școală. O perioadă, am mai practicat și alte tehnici energetice (Vindecare Distală, etc), după care m-am lăsat de oblojit lumea și salvat pământul și am hotărât să îmi dezvolt propriile mele tehnici de cunoaștere și vindecare. A urmat o perioadă de șantiere, timp în care m-am mai jucat cu Qi-Gong, Călătorie Interioara, Medicina Hamer. Apoi, Tarot, cristale, Rhune. Însă ingineria și psihologia rămân baza – sunt cele două discipline pe care le folosesc în astrologie. Momentan, practic diverse tehnici din Psihologia Cuantică, pe care le îmbin cu astrologia. Mintea rămâne singurul răspuns pe care-l am și ea trebuie în permanență dezvoltată.

R: Psihologia Cuantică, un concept prea puțin cunoscut la noi deocamdată, te rog să ne dai câteva repere pentru a ne stârni interesul în a o explora.

I.H.: Pe scurt, se bazează pe unul din principiile fizicii cuantice, care spune (eu reduc mult, acuma) că o particulă este acolo doar pentru că tu o observi; altfel, probabilistic, ea se poate afla oriunde în acest univers în același timp. Mintea noastră, deci, prin reprezentările pe care și le face, modelează existența exterioară. Tu ești ceea ce crezi despre tine că ești, iar lucrurile (evenimentele, persoanele) care iau naștere și cresc în jurul tău sunt cele pe care le hrănești prin atenție.

Planetele reprezintă elementele cu care conștientul nostru operează (eu le numesc puncte de conștiință) și ele dau viață, hrănesc acest univers. Lucrul activ, prin astrologie, cu aceste planete și cu ciclurile lor se poate combina foarte bine cu tehnicile de focalizare a intențiilor din psihologia cuantică. Un principiu fain ar fi acela că “viitorul nu este ceva dat, ci ceva ce se construiește”. Acum pentru fanii exaltați ai “The Secret” și altele asemenea: el se construiește, adevărat, dar în ritmul planetelor și prin implicare proprie. Altfel, avem determinism: lumea nu stă să te aștepte pe tine :)

R: Tradiţionalism versus evoluţionism. Cele două abordări se exclud sau se completează în analiza ta? Unde se termină prima şi unde începe cealaltă?

I.H.: Aristotel punea bazele Psihologiei și Logicii acum mai bine de două mii de ani. Tezele sale rămân și astăzi valabile, stând la baza Psihologiei moderne și a altor discipline. La fel este și în Astrologie: cei din vechime erau niște “grei”, care aveau o cunoaștere și niște intuiții formidabile, greu de atins chiar și azi.

Sigur că scopul nostru este să evoluăm, însă omul modern are aceleași aspirații și dorințe de bine ca cel de acum 2000 ani. Astrologia modernă se adaptează culturii actuale, însă nu este de dorit să fie lăsată la o parte vechea cunoaștere. De fapt, nici nu avem cum. Este ca și cum aș vrea să fac un reactor atomic, dar să nu țin cont deloc de fizica clasică; este un non-sens.

Pe scurt, nu văd nicio contradicție aici. Eu continui să studiez astrologia clasică și simt că e bine. Iar studenților mei, le predau, într-o primă fază, doar planetele tradiționale (spre exemplu). Ca să ajungi la cer, trebuie să ai picioarele bine înfipte în pământ.

R: Cum s-a produs ascensiunea către Vrăjitoarea Electrică (numele tău de scenă)?

I.H.: Acum vreo 10 ani, un prieten (care este și realizatorul conceptelor și graficelor ce mă însoțesc) mi-a pus porecla ”Vrăjitoarea”. Porecla s-a și concretizat într-o mică poveste pe care am scris-o atunci, ”Zâna și Vrăjitoarea”, în care acest Vrăjitoarea este un personaj masculin, care colindă lumile în căutarea magicului și – evident – a perechii sale, Zâna.

Apoi, tot lucrând pe diverse șantiere cu profil electric (în general, centrale nucleare), adjectivul corespunzător s-a alipit de la sine. Când a venit vremea să mă-ntorc în România (la fel ca personajul al cărui nume mi-e poreclă, am colindat lumea) îmi căutam o formulă de prezentare, evident… Doream să încep, la o manieră profesionistă, ceea ce visam demult – consultații și cursuri astrologice, și aveam nevoie de o imagine, o sintagmă, ceva. Cum ”astrolog” îmi suna prea conservator și not-me, alegerea a fost facilă și imediată. Și așa a rămas, până-n zilele noastre…

R: Care e secretul simbiozei între profesia de inginer pe care o ai şi meseria de astrolog pe care o practici în prezent?

I.H.: Astrologia e inginerie pură, combinată cu psihologie. Harta astrală este schema electrică a minții unui om. Simbioza este firească, deci.

R: Cu alte cuvinte, gândirea inginerească facilitează aprofundarea astrologiei.

I.H.: Fără gândire tehnică, inginerească, astrologia este utilizată similar cu “globul de cristal”. Nu zic că trebuie să ai diplomă de inginer, dar un pic de gândire practică îți trebuie. Să nu uităm că grecii, înainte de toate, au inventat logica.

R: Cursurile tale poartă o denumire inedită: ateliere funcţionale. Ce sunt ele, ce aduc nou, cu ce vrăjeşti auditoriul?

I.H.: Păi, am dorit să schimb abordarea clasică tip ”hai să-ți citesc harta” cu ”hai să-ți pui harta la treabă”. Este vorba de o abordare ce folosește elemente din psiho-sociologie și psihologie cuantică (ești ceea ce observi, ceea ce conștientizezi).

Funcționalismul este un curent în sociologie, care mie îmi place mult, ce poate fi tradus în astrologie prin ”dacă nu-ți folosești planetele, te folosesc ele pe tine”.

R: Aveți cumva în vedere (tu şi Vrăjitoarea Electrică) să va extindeţi teritoriul de acţiune şi în afară Bucureştiului?

I.H.: Da, avem! :) Foarte probabil, următoarele ateliere și cursuri vor fi în Iași, iar apoi mai vedem. Ideea e să repetăm Unirea de la 1859, iar apoi mergem și la frații din Ardeal.

R: Ești așteptat cu drag! :)
Ion Hristescu (masculin) şi Vrăjitoarea Electrică (feminin), au reuşit să-ţi stabilească cât de cât echilibrul Yin- Yang (sâc)?

I.H.: Amândouă personajele sunt cât se poate de masculine (contra-sâc). Doar nu-l face pe Vrăjitoarea un amărât de chinez mic (chiar numit el Yin-Yang)…

R: Ah da, conform psihologiei cuantice ești focusat pe crearea propriei realități.

I.H.: Cam da…

R: Ai fost vice-preşedinte al AAR şi eşti membru AAR. În opinia ta care ar fi motivele pentru care cineva s-ar simţi motivat să se înscrie în AAR? Ce oferă AAR exclusiv membrilor săi?

I.H.: O nevoie fundamentală a omului este aceea de afiliere, de apartenență. Vremea lupilor singuratici a trecut. Te simți motivat să vii în AAR pentru a face parte dintr-un grup care are aceleași preocupări ca și tine, care organizează mai mereu evenimente și întâlniri (foarte vesele, de altfel), care aduce astrologi ”grei” în țară și care – nu în ultimul rând – promovează astrologia. Așa cum poate, deocamdată. Nu mai vorbesc de avantajele matariale (accesul la conferințe cu preț redus, etc.), dar nu acestea sunt esențiale.

R: Ce ar trebui să se întîmple să poată mai mult?

I.H.: De întâmplat, se va întâmpla. Este nevoie de membri mai mulți, de oameni care să se implice în diferite proiecte. Avem nevoie de traduceri multe, de popularizare serioasă. Dar aceste lucruri se întâmplă, deja. Deocamdată, la scară mică.

R: Dpdv al celui care îşi urmăreşte un vis şi o vocaţie, se poate trăi în România din astrologie? Sau numai din astrologie funcţională?

I.H.: Se poate. Se poate orice, dacă îți place ceea ce faci. Cred că ăsta e secretul, nu (neapărat) astrologia, fie ea funcțională sau altceva: să iubești ceea ce faci.

R: Am senzaţia că deşi eşti o persoană spontană, cum îi stă bine unui Vărsător, pregăteşti ceva inedit cu care să “ieşi pe scenă” în curând. Poţi să ne faci vreo dezvăluire?

I.H.: Ai o senzație bună, dar dezvăluirea o fac mai încolo. Deocamdată, am deschis un curs de 6 săptămâni, ”classic style”, cu seminarii și examene, așa cum planificasem. Când iese prima șarjă de astrologi funcționaliști, vom bea o bere inedită.

În rest, cred că toți astrologii încep să iasă în perioada asta cu ceva ”inedit” la scenă. Și e bine așa. Succes cu planetele, vă pup pe toți!

Interviu realizat de Liana Șandru

În dialog cu Diana Spinean

$
0
0

dianas1Diana Spinean – sau Zâna Astrelor, cum o alintă colegii -, este redactorița-șefă a revistei noastre, componenta Yin a Școlii de Astrologie Fidelia și proaspăta vicepreședintă a Asociației Astrologilor din România.

R: Diana, vii dintr-un mediu familial în care practica astrologică este la ordinea zilei, numele Ciarnău (numele tău de domnișoară), fiindu-le bine cunoscut astrologilor români. Ai o poveste de spus despre începuturile tale în acest domeniu sau natura și-a urmat cursul firesc în cazul tău?

DS: De fapt, am ajuns să studiez astrologia pornind de la dorința de a mă simți utilă și abia apoi din curiozitate. Pur și simplu s-a întâmplat ca astrologia să-mi fie cel mai la îndemână instrument prin care să-mi dovedesc mie însămi utilitatea. Aveam casa părintească (apartamentul) împânzită de cărțile studiate de tatăl meu, cărți care tratau diverse domenii de graniță, inclusiv astrologie, iar dialogurile pe subiecte inedite nu lipseau. Practic, am prins din zbor limbajul astrelor. Mai târziu, tata, Laci Fulop și AdiM au scris împreună cursurile de astrologie, înființând Școala Fidelia, la care puteam avea acces oricând. Însă eram adolescentă, aveam alte preocupări pe-atunci… Dar observam că tata e tot mai prins în proiect, fiind foarte pasionat de ceea ce făcea. Părea că și-a găsit menirea, iar asta m-a impresionat cel mai tare! Visam să găsesc și eu, cândva, acel ceva în care să-mi pun tot sufletul. Proiectul creștea de la an la an, vedeam că are tot mai multă nevoie de ajutor și atunci, la finele liceului, i-am spus că vreau să-i fiu utilă cumva, să mă ocup cu hârțogăraia, măcar în vacanța de vară, până începeam facultatea. A acceptat bucuros. ”Dar să nu-ți imaginezi că după asta mă apuc de astrologie!”, i-am trântit-o repede. Aveam alte planuri cu mine însămi pe-atunci. Și cum derulam eu o plictisitoare muncă de secretariat, până la urmă i-am cerut cursurile, doar ca să le răsfoiesc. M-au captivat în scurt timp și le-am aprofundat. Tata era evident încântat de progresul meu și fiindcă m-am temut că speră la mai mult din partea mea, i-am retezat-o din nou – ”Nu-ți fă speranțe, n-o să mă înscriu în asociația voastră!”. Era vorba despre AAR, Asociația Astrologilor din România… :-) Nu mi-a zis nimic, doar a zâmbit. Fără să realizez am devenit tot mai implicată, lucrând cot la cot cu el, deși nu încetam să-i reamintesc periodic – ”Să nu-ți imaginezi că o să fac asta toată viața! Am să te ajut până îmi găsesc propriul drum”. După care drumul a cotit înspre ușa AAR…

R: Și ce anume ți-a confirmat faptul că astrologia avea să devină direcția ta profesională?

DS: Încă aștept un “semn divin” care să-mi confirme că asta este direcția mea profesională :-). E drept că sunt mândra și responsabila posesoare a unui certificat oficial în ocupația de astrolog și sunt implicată în toate proiectele Fidelia & AAR. Fiind dedicată acestor două entități și, implicit, studiului astrologic, oricine ar putea spune că atitudinea mea de a aștepta (încă!) un semn în acest sens este cel puțin puerilă… Poate după această primă întoarcere a lui Saturn, care mă încearcă acum, mă potolesc și-mi construiesc singură un semn, dacă tot țin morțiș să (mai) am unul. Oricum, indiferent ce se va alege de mine din punct de vedere profesional, nu se pune problema să renunț vreodată la astrologie. Este parte din mine, gândesc astrologic orice altă activitate aș desfășura.

R: Cum resimți experiența de a activa într-un domeniu în care tatăl tău este deja o mare personalitate?

DS: Experiența a devenit destul de provocatoare odată ce am intrat în cercurile de astrologi… Dar hai să facem un schimb imaginar de roluri! Imaginează-ți că, pe de-o parte (aia bună), situația te-ar stimula să te pui serios cu burta pe carte, ca să nu faci numele părintelui de râs, în primul rând. Pe de altă parte (aia nasoală,) te-ai simți iritat când oamenii ar manifesta așteptări prea mari de la tine și ți-ar atribui (inconștient probabil) ambițiile lor; asta în condițiile în care tu ai prefera să te bucuri relaxat de astrologie, de prezența celor care îți împărtășesc pasiunea și să-ți vezi de treaba ta. La extreme, întâlnești entuziaști mult prea exaltați și cârcotași care sunt gata să-ți dea extemporal din astrologie și să-ți penalizeze fiecare mișcare; și, bineînțeles, auzi expirata placă ”dacă nu ar fi tac-su, ea n-ar fi ajuns în poziția asta” de la oameni care nu te cunosc și nici nu intenționează să o facă vreodată, dar speră să te rănească gratuit. Pentru mine este o experiență foarte colorată și necesară – am NN în casa a X-a natală, deci NS în IV (flancat de planete, printre care și Saturn). E drept că munca tatălui meu mi-a asigurat un start promițător în acest domeniu, nu pot decât să-i fiu recunoscătoare pentru asta, dar consider că am avut destul de muncit și singură. Și-apoi, spre deosebire de alți colegi astrologi, oportunitățile de a mă realiza sau de a mă face de râs, apar mult mai ușor… :-)

R: Au existat și alți astrologi români a căror activitate te-a inspirat?

DS: Sigur că da! O dată au fost profesorii mei de la Fidelia, Fulop Laszlo și AdiM, doi oameni extraordinari. Apoi, printre mulți astrologi buni pe care i-am cunoscut la primul meu Congres AAR (2009), două întâlniri au fost de o importanță crucială pentru parcursul meu ulterior în astrologie. Întâlnirea cu Mihaela Dicu și cea cu Monica Toma. Mihaela mi-a deschis poarta spre astrologia tradițională și nu numai; practic a devenit al doilea mentor al meu. Este o enciclopedie astrologică și o admir cu toate puterile mele. Monica mi-a devenit un sprijin de nădejde nu numai în practica astrologică, ci și în modelarea manierei de scriere a articolelor și în viața privată. Un an mai târziu l-am cunoscut pe Ion Hristescu (aka Vrăjitoarea Electrică) care mi-a insuflat mai mult curaj în a mă exprima ca astrolog și ca om. Fiecare dintre ei a contribuit la ceea ce sunt acum. Fără ei, probabil acest interviu n-ar fi existat…

R: Ai avut vreodată un moment în care ai simțit o dezamăgire personală sau profesională legată de astrologie?

DS: Astrologia în sine, ca instrument de cunoaștere, nu m-a dezamăgit niciodată, doar eu m-am dezamăgit pe mine însămi când, spre exemplu, mi-am setat așteptări prea mari de la oameni sau n-am abordat mai prudent un proiect, un om, o hartă…

R: Referitor la numeroasele proiecte astrologice în care ești implicată, atât la Fidelia cât și în AAR, pe care dintre ele le desfășori cu o mai mare plăcere?

DS: De regulă nu-mi asum proiecte care nu-mi plac. Iar dacă e musai (dacă am o datorie morală față de cel care mă solicită), o fac în așa fel încât să-mi placă. Dar dacă tot mă puneți să dau nume, am să numesc două proiecte, unul de la Fidelia și unul de la AAR. Pentru Fidelia mă încântă să organizez tabăra de astrologie din luna august, care reunește cursanții și prietenii școlii într-un cadru montan relaxant. Am ajuns deja la ediția a VI-a, iar provocarea crește de la an la an. Apoi, dintre proiectele AAR, revista Astrele este de departe cea mai mare bucurie a mea!

R: Ce te-a determinat să te implici în proiectul Astrele? Cum ai ajuns aici?

DS: Când am intrat, timid, în AAR, am simțit că e de bun-simț să aleg un proiect în care să mă fac utilă ca și voluntar, și cel mai la îndemână mi-a fost revista pe care o coordona deja tatăl meu. El avea din ce în ce mai puțin timp pentru asta, iar eu eram din ce în ce mai entuziasmată de proiect (am Luminatorii în casa a III-a natală), așa că treptat mi-au revenit mie sarcinile lui. Apoi, luată prin surprindere și numită șefă de către Consiliul Director al AAR, am decis să-mi triplez singură sarcinile reorganizând revista cu totul! Norocul meu este că mi-am format o echipă harnică de redactori-astrologi, o colaborare de care sunt foarte încântată. În acest nou cadru și din această poziție m-am simțit provocată să scriu și eu pentru revistă – înainte eram secretar de redacție și cochetam cu scrisul numai pe blogul meu, în revista școlii Fidelia (AstroText) sau pe alte siteuri de-ale casei. Pentru Astrele încă nu-mi făcusem curaj, dar, culmea, îi motivam cu succes pe alții să scrie.

R: Ai o muncă mai degrabă de culise, solicitantă, și care probabil este puțin conștientizată de către publicul care vede doar rezultatul final. In ce constau satisfacțiile muncii tale, recompensele, ținând cont de faptul că în AAR se face voluntariat?

DS: Într-adevăr, am o activitate de culise și abia de curând am ieșit puțin în lumina reflectoarelor cu articole și prezentări. Păi, planetele din harta mea natală sunt grămadă sub orizont – doar în culise sunt cu adevărat în elementul meu! Sunt acolo unde se pregătește show-ul, unde se râde mult și se clachează de oboseală și unde pot cunoaște actorii, fără măști. Iar satisfacția pe care o capăt apare sub forma profundei bucurii și a mulțumirii că pot să fac ceea ce-mi place și să mă simt utilă în același timp. Nu simt că lucrez voluntar pentru alții, ci că mă construiesc pe mine însămi. Perspectiva din care îți privești munca face o mare diferență în privința calității prestării ei.

R: Din experiența ta și din această nouă poziție, de vicepreședintă, cum vezi relația membru – asociație în ceea ce privește implicarea? Cine ajută pe cine?

DS: Asociația este suma eforturilor membrilor săi. Ne-am strâns 100 și ceva de oameni care punem în comun resurse (bani, timp, cunoaștere, ș.a.) pentru a construi un cadru mai bun pentru practicarea astrologiei în țara noastră. Da, este muncă voluntară și da, rezultatele se văd abia în timp, iar asta poate fi frustrant. Practic, fiecare membru investește în mod direct, iar de rezultate beneficiază toți astrologii din țară, indirect – un cadru general favorabil astrologiei, stimulează și afacerile private ale astrologilor, e firesc. Însă, am observat cu surprindere că există persoane care au așteptări nerealiste din partea Asociației. Solicită beneficii directe, recompense sau o implicare a acesteia în chestiunile lor private. Uită că vorbim despre o Asociație non-profit, de tip hobby, care prin statut nu este una profesională și astfel nu are cum să se implice în apărarea drepturilor lor profesionale, spre exemplu. Statutul AAR spune clar care sunt obiectivele și putințele asociației, iar membrii se obligă, prin angajamentul pe care și-l iau la înscriere, să cunoască și să respecte statutul. Drept urmare, astfel de așteptări nu au obiect, atât din punct de vedere logic, cât și juridic. Din punctul meu de vedere, treaba-i simplă: înainte să intri în AAR întreabă-te ce poți face tu pentru astrologia din România, nu ce beneficii îți aduce statutul de membru AAR. Dacă tot ce poți face este să-ți achiți cotizația sau să faci o donație, este bine. Banii tăi vor contribui, spre exemplu, la realizarea unor evenimente astrologice de calitate (evenimente care contribuie la dezvoltarea cadrului de care vorbeam, cadru care te va ajuta pe tine să te dezvolți, ș.a). Dar nu faci nimic doar cu banii dacă nu ai și oameni care să investească timp și energie în realizarea de proiecte cu acei bani. În fine, participarea în AAR nu este o activitate pentru cei care urmăresc obținerea de câștiguri rapide, pe termen scurt. Este o treabă saturniană, specifică Vărsătorului din punctul ăsta de vedere.

R: Prin natura muncii tale ești permanent în contact cu astrologii și iei pulsul din toate colțurile țării, tu însăți fiind din Ardeal. Sunt diferențe între București și provincie în ceea ce privește deschiderea publicului către astrologie?

DS: Diferențele între capitală și provincie sunt considerabile în ceea ce privește publicul interesat de astrologie la modul serios – cursuri și consultanță. Dacă vrei să-ți deschizi un cabinet de astrologie rentabil, fă-o în capitală! Dacă vrei să organizezi un eveniment de amploare sau cursuri, la fel! Altfel, șansele de a-ți câștiga traiul din astrologie sunt foarte scăzute, decât dacă, în provincie fiind, activezi online. Sigur că și în orașele mari ale țării se organizează evenimente frumoase și există astrologi deosebit de valoroși (vezi spre exemplu membri fondatori AAR, care sunt toți din provincie, cu excepția unuia), dar publicul pare să fie majoritar bucureștean. În plus, calitatea publicului se îmbunătățește de la an la an, oamenii fiind tot mai interesați de știința astrologiei, nu doar de horoscopul comercial, ceea ce este minunat!

R: Să ne așteptăm la o relocare din partea ta? :-)

DS: Nu, mulțumesc! Pentru mine capitala este similară cu scena și, așa cum vă spuneam, prefer culisele. Îmi desfășor activitatea online, din când în când organizăm cu școala cursuri și-n București, dar cam asta e tot. Capitala oferă numeroase oportunități, dar, cum îi spuneam și unui prieten, iubesc prea mult peisajul montan și tihna ardelenească și nu le-aș da la schimb pentru nimic.

R: Suntem curioși să aflăm ce alte pasiuni mai ai pe lângă astrologie. Știm că ești un nucleu de resurse, împărtășește-ne câte ceva din ceea ce îți aduce bucurie in inima!

DS: Până acum am reușit să înglobez în activitatea mea astrologică majoritatea activităților dragi mie, cum sunt lectura, scrisul, investigația, chiar și drumeția (în taberele Fidelia). Și pentru că trebuie să-mi păstrez echilibrul făcând și altceva, am ajuns să dansez. Frecventez săptămânal clasa de Zumba (dans + fitness) de la Hunedoara, condusă de talentata instructoare Bianca Bobîlcă și susținută energetic de sufletistul Gabi Indrei. Bia, cum îi spunem noi, este o fermecătoare Săgetătoare care își pune întreaga ființă la bătaie ca să creeze pentru cursantele ei o experiență unică la sală! Și reușește din plin, iar colectivul este deosebit de unit și o iubește mult! Asta e sursa mea secretă de energie. Și dat fiind că în prezent Astrologia și Zumba sunt principalele mele pasiuni, mă gândesc să pun bazele unei noi ramuri astrologice: Astrozumba. Ce părere aveți? :-)

R: Sună foarte bine! Așteptăm cu nerăbdare primul curs de Astrozumba și… prima ta carte. Pe când s-ar putea întâmpla asta?

DS: Dacă micuță fiind visam să dansez într-o formație organizată și visul mi s-a împlinit acum, la prima întoarcere a lui Saturn, atunci nu pot să sper decât că dorința mea din adolescență, de a scrie cândva o carte, se va împlini probabil în mod firesc la cea de a doua întoarcere a lui Saturn! :-)

Interviu realizat de Cristina Bodea

O întâlnire imaginară cu fondatorii astrologiei

$
0
0

exercitiu-imaginar-fondatorii-astrologiei

Dacă, printr-o minune, te-ai afla față în față cu fondatorul / fondatorii astrologiei și ți s-ar permite o singură întrebare despre această disciplină, care ar fi întrebarea ta?

Așa suna exercițiul imaginar pe care l-am propus câtorva dintre cei mai erudiți și mai talentați astrologi români și străini cărora am avut șansa de a le strânge mâna. Câțiva au fost de acord să intre-n joc și să dezvăluie astfel o parte prețioasă din frământările lor, privind arta pe care o practică. Unii și-au făcut cunoscută identitatea, pe când alții au preferat să rămână anonimi. Unii au pus întrebări scurte, clare, la obiect, alții elaborate, voalate, redactate într-un stil literar – fiecare după chipul și asemănarea sa. Acestea constituie importante teme de reflecție și de cercetare pentru orice pasionat de astrologie, un cadou pentru care le mulțumesc…

Andrei Tzadde:

Unde, când și cum a apărut astrologia?

Firicel Ciarnău (senior editor și vicepreședinte de onoare AAR):

Astrologia fondată de tine are implicaţii majore pentru fiinţa umană, nu numai de a-i direcţiona acţiunile conform principiilor ei, ci mai ales de a-i explica existenţa, de la planetele interioare, mecanismele vieţii şi până la însăşi geneza fiinţei umane. Ai fost conştient de toate acestea sau ai conceput doar nişte principii pe baza observaţiilor?

Ion Hristescu:

Cum mama naibii v-a venit să studiați chestia asta pe care ați denumit-o astrologie?

Marius Cojoc:

De ce funcționează astrologia?

Dan Ciubotaru (fost președinte AAR):

Întrebarea mea ar fi: ”E ceva legat de astrologie ce ai vrea să-ți explic?” 🙂
Lăsând gluma la o parte, cred că aș fi mai interesat să-i pun o intrebare Celui care a creat această simbioză între planete și noi, și nu celui care a fondat-o, descoperit-o.
Iar întrebarea mea către acest Creator ar fi să-mi arate cum arată astrologia în alte sisteme, în alte lumi. Cum ar fi fost astrologia cu un al doilea sau al treilea satelit natural?
Văzând aceste diferențe, cred că aș putea înțelege mai clar rolul astrologiei și mecanismele din spatele ei.

Andrew Bevan (membru de onoare AAR):

Strânsa asemănare dintre cuvintele ebraice care desemnează numere și caracteristicile planetare (http://astronor.com/creation.htm) sugerează că, la începuturile ei, astrologia a fost un sistem de calcul şi că acest sistem de calcul care ține cont de natura lucrurilor a fost mai important în învăţarea şi descrierea amplasării şi ordinii acestora în Lumea Noastră, decât ceea ce înţelegem în mod curent cu ajutorul sistemului de calcul de azi. Din această ordine este posibil să înţelegi, în funcţie de mişcările Planetelor pe Cer pe care le observau Înţelepţii noştri sau Fondatorii Astrologiei, cum se derulau tărăşeniile, indiferent că era vorba de buletinul meteo zilnic sau de prezentarea ştirilor, într-un mod foarte asemănător cu ceea ce vedem astăzi în “The Times”. Acum, în loc să presupunem că Fondatorii Astrologiei dispuneau de toate răspunsurile, este mult mai plauzibil să presupunem că s-a început cu o problemă, ajungându-se la rezolvarea ei, ca în cazul marilor descoperiri ale omenirii, precum roata sau utilizarea focului. Aceste relatări sau realizări primordiale trebuie să fi venit din observarea apariţiei Planetelor şi a Stelelor, în mod repetat şi în asociaţie cu anumite evenimente, întâmplate în anumite momente. Aşadar, întrebarea mea pentru Fondatorii Astrologiei ar fi următoarea:
“Dacă considerăm de la sine înţeles că vlăstarele lui Saturn au pornit întotdeauna de la coadă, cum aţi decis în mod exact cine anume e cel mai bine să se afle în frunte sau la mijloc?”

(Traducere de Mihaela Dicu)

Mihaela Dicu (senior editor și președinte de onoare AAR):

O singură întrebare?! Doar una? Adică să ajung faţă-n faţă cu ACEIA (că în mod sigur n-a fost doar unul) şi să nu pot întreba decât un singur lucru? Extrem de frustrant! Fiindcă aş fi în stare să pun întrebări şi să ascult răspunsuri zile-n şir. Mi-ar plăcea să-i văd pe viu cum interpretează o hartă natală cap-coadă, cum folosesc concret cele şapte părţi ale lui Hermes, să-i rog să-mi explice mai detaliat metodele predictive ale cronocratorilor sau modul de calcul al duratei vieţii… şi câte şi mai câte!

Dar, dacă n-aş avea încotro şi aş fi obligată să mă limitez la o singură întrebare, aceasta ar fi legată de termene. Şi ar suna aşa: CUM A FOST GÂNDIT SISTEMUL TERMENELOR?

Pentru mine, termenele sunt cele mai intrigante, criptice şi fascinante demnităţi planetare. În spatele tuturor celorlalte demnităţi stă o logică clară. Atribuirea domiciliilor, exaltărilor, triplicităţilor şi feţelor (sau decanilor) planetelor se bazează pe o gândire anume, are un rost, o cătare. Dar felul în care au gândit fondatorii când au alocat termenele, mi-e, cel puţin deocamdată, tare greu de înţeles.
De ce au termenele lungimi diferite? De ce luminătorii, Soarele şi Luna, nu stăpânesc termene, deşi îi regăsim în toate celelalte demnităţi? Şi, mai ales, cum a fost aleasă ordinea stăpânilor termenelor?
Bine, ştim că suma numărului de grade stăpânit de fiecare planetă este egală cu anii majori ai acelei planete (Saturn 57, Jupiter 79, Marte 66, Venus 82 şi Mercur 76). Apoi, se vede cu ochiul liber că ultimele două termene ale fiecărei zodii sunt stăpânite întotdeauna de malefice şi că primele două termene sunt, în multe cazuri, dar nu mereu, stăpânite de benefice sau de Mercur. Şi că, mai mereu, primul termen este stăpânit de o planetă care are o demnitate în zodia respectivă. Dar de ce, de exemplu, pentru Rac primul termen e stăpânit de Marte, care este în cădere în acest semn? Bine, este stăpânul triplicităţii nocturne, dar… de ce tocmai triplicitate şi de ce taman nocturnă? Sau: de ce stăpâneşte Mercur primul termen din Capricorn? Ce-are Mercur cu Capricornul? Hmmm… De ce aşa şi nu altfel? Dar mai departe?…
În lucrările eleniştilor apar mai multe sisteme de termene. Cel la care fac referire este cel mai “închegat” şi cel mai frecvent menţionat, aşa-zisul “sistem EGIPTEAN” (vezi tabelul de mai jos). Cu foarte mici diferenţe (datorate, probabil, erorilor de copiere), acest sistem este pomenit cam de toţi “greii” astrologiei elenistice: în sec. I de Dorotheus din Sidon (citat de Hephaistion din Theba) şi Teucer din Babilon; în secolul al II-lea de Vettius Valens şi Claudiu Ptolemeu; în secolul al IV-lea, de Paulus Alexandrinus şi Firmicus Maternus.

Dar stai să vezi! După două milenii de la Dorotheus şi Valens, în secolul al XXI-le, hop, apare marea surpriză! Sistemul egiptean se dovedeşte a fi, de fapt, BABILONIAN! În 2011 acest sistem a fost identificat pe două proaspăt descifrate tăbliţe cu cuneiforme aflate la British Museum (BM 36326 şi BM 36628+36817+37197 – http://dlib.nyu.edu/awdl/isaw/isaw-papers/1/). Tăbliţele cu pricina, datând din mileniul I î.e.n., sistemul de termene EGIPTEAN-MAI-NOU-BABILONIAN este cel mai vechi sistem de termene cunoscut şi, până la proba contrarie, cel “original”.
Epilog
Sunt slabe şanse să se producă minunea aia care să mă pună faţă-n faţă cu fondatorii astrologiei. Sper însă să trăiesc suficient de mult încât să aflu ce şi cum cu termenele. Doar o mică parte din cele 130 000 de texte cu cuneiforme de la British Museum a fost descifrată. De fapt, se estimează că, din totalul de circa 500 000 – 2 000 000 de texte cu cuneiforme răspândite prin muzeele din lumea largă, până la această dată nu au fost descifrate decât maxim 100 000. Câte din sutele de mii, poate milioanele de texte or fi purtând informaţii astrologice? Care te încumeţi să înveţi să descifrezi cuneiforme?

termene_paulus

Fulop Laszlo (senior editor):

Eu: Nu-mi vine să cred că pot să vorbesc cu tine…
Creatorul Astrologiei: 🙂 
Eu: Pot să am câte întrebări vreau?
Creatorul Astrologiei: Evident, dar fii atent că, în orice moment când ţi se pare că se deschide o poartă prea mare, rişti să te împotmoleşti chiar în faţa ei…
Eu: Mda, exact aşa este. Dar hai să rostesc prima întrebare!
Creatorul Astrologiei: Care ar fi aceea?
Eu: Astrologia – zodiile, planetele – se ajustează în mers? Introduci îmbunătăţiri în mers?
Creatorul Astrologiei: Răspunsul este afirmativ, însă este mult mai important faptul că se îmbunătăţeşte percepţia voastră asupra lumii înconjurătoare. Saltul calitativ se află la recepţie, pentru că la emisie se află aceeaşi băieţi buni de milenii întregi 😀 
Eu: 🙂 Da, bineînţeles; voiam să te întreb de fapt altceva: nu simţi nevoia de a interveni mai profund, mai evident, mai cu forţă, în viaţa oamenilor? Există atâtea calamităţi, războaie – n-ar fi bine să “pompaţi” mai multă energie pozitivă spre Pământ?
Creatorul Astrologiei: Ştii, există un principiu vechi în Univers: oul trebuie spart din interior. Dacă se sparge din exterior, se strică. Ideile noastre pot fi doar sugerate, nu şi impuse în vreun fel.
Eu: Am înţeles. Am o altă întrebare, mai personală. Am impresia că nu prea înţeleg semnificaţia axei Gemeni-Săgetător. Poţi să-mi explici cu ce scop ai creat-o?
Creatorul Astrologiei: 🙂 Bineînţeles. Uite, oamenii se simt în siguranţă atâta timp cât se întâmplă ceva în jurul lor. Sufleteşte, zic. Se simt în siguranţă atâta timp cât sunt activi. Axa Gemeni-Săgetător este pentru tot restul.
Eu: Parcă încep să înţeleg. Mai poţi continua?
Creatorul Astrologiei: Desigur. În zodia Săgetătorului este ascuns un cadou imens: libertatea. Le-am oferit oamenilor cu tot dragul, dar ei se tem de libertate. Ei preferă să se întoarcă în propriul lor Matrix: într-un Univers în care există un Dumnezeu care vrea ceva de la ei. Acest Matrix este comod, dar cine a zis că viaţa în Matrix este viaţă?
Eu: În Matrix … există doar o caricatură a vieţii.
Creatorul Astrologiei: Exact. Unde eram?
Eu: La ideea că oamenii preferă un Univers în care există un Dumnezeu care vrea ceva de la ei.
Creatorul Astrologiei: Aşa este. Ei şi-au creat un joc: îşi imaginează că Dumnezeu îi pune la lucru, ei îndeplinesc sarcina respectivă şi îşi imaginează că se simt fericiţi. Dar tocmai în Săgetător am codat ideea că Dumnezeu coboară din scaunul imaginar creat tocmai de mentalul oamenilor şi scaunul devine gol. El, Dumnezeu, pleacă. În treacăt ne strânge mâna şi ne asigură de prietenia lui. Ţi se pare o imagine atractivă?
Eu: Până aici, da.
Creatorul Astrologiei: Şi mai departe?
Eu: Ştii, Dumnezeu pe acel scaun era un punct fix – dădea un sentiment de siguranţă în suflet.
Creatorul Astrologiei: Eu te cred, dar tocmai mă întrebai cu ce scop am creat Săgetătorul. Acolo am codat şi fericirea, dar fericirea merge mână-n mână cu sentimentul de libertate. Fericirea este sentimentul că Dumnezeu a plecat din scaunul pe care tu i l-ai oferit şi te trezeşti că stă exact lângă tine. Şi constaţi că mai are şi un pahar de bere în mână şi-ţi zâmbeşte.
Eu: Asta o fi fericirea?
Creatorul Astrologiei: Ce altceva? Tocmai ai devenit, din servitor, propriul tău stăpân, pe veci. Nu-i extraordinar?
Eu: Ba da.
Creatorul Astrologiei: Mai continui puţin. Ţi-am povestit, oamenii se simt în siguranţă atâta timp cât se întâmplă ceva în jurul lor, iar axa Gemeni-Săgetător a fost creată ca să ofere spaţiu pentru tot restul momentelor. Dacă Dumnezeu a plecat din scaun, nu mai există niciun “trebuie” – eşti liber, poţi să faci orice vrei.
Eu: Ştii, mulţi oameni se sperie de această libertate. O percep ca pe un gol pe care nu ştiu cu ce să-l umple.
Creatorul Astrologiei: Păi aşa e când ieşi din Matrix: eşti gol. N-ai văzut filmul?
Eu: Ba da, de câteva ori.
Creatorul Astrologiei: Pentru a aprecia libertatea, trebuie să ai o maturitate spirituală.
Eu: Şi cum o obţii?
Creatorul Astrologiei: Exersând :D. Exersând Săgetătorul.
Eu: Îmi dai un exemplu?
Creatorul Astrologiei: Păi uită-te la ruşi şi la finlandezi! În Rusia şi în Finlanda, Săgetătorul se simte ca la el acasă. Observă felul de a fi al ruşilor şi al finlandezilor. Ei nu simt nevoia de a fi activi pentru a-şi justifica existenţa pe Pământ. Nu simt nici măcar nevoia de a comunica, dacă n-au ceva semnificativ de spus. Ei au învăţat să existe pur şi simplu, fără ca vreun gol să se instaleze în sufletul lor atâta timp cât nu fac nimic sau nu comunică cu cei din jur. Ei nu se ascund după Dumnezeu sau după scaunul lui.
Eu: Zici că Săgetătorul este cea mai importantă zodie pentru rasa umană în acest moment?
Creatorul Astrologiei: De fapt, tu m-ai întrebat de Săgetător; dar într-adevăr, această zodie are acum o importanţă aparte. Ceea ce am afirmat mai sus referitor la fiinţa umană – nevoia de a-şi conştientiza libertatea ce i s-a dăruit gratis – este valabil şi pentru întreaga rasă umană.
Eu: Ei bine, hai să presupunem că, într-un moment sau altul, oamenii vor înţelege esenţa Săgetătorului şi vor înceta să se poarte ca nişte servitori! Oare nu vor sări calul – oare nu vor abuza de libertatea conştientizată, oare nu vor încălca Legile Spirituale?
Creatorul Astrologiei: Ştii, când ai observat că scaunul lui Dumnezeu a fost lăsat gol şi-ţi aşezi acolo propria ta libertate, în maxim trei zile intervine şi sentimentul de responsabilitate faţă de tot ceea ce faci. Îţi dai seama că libertatea are şi o soră geamănă: sentimentul de responsabilitate. Îţi dai seama că libertatea nu valorează nimic fără sentimentul de responsabilitate. Eu cred în asta. Pot exista abuzuri, dar într-un mod limitat.
Eu: Ar mai fi ceva de zis referitor la axa Gemeni – Săgetător?
Creatorul Astrologiei: Acolo am plantat şi umorul :D.
Eu: 🙂 Atunci, îţi mulţumesc pentru explicaţii!
Creatorul Astrologiei: Cu toată plăcerea!

Asclepios:

Hermes către Asclepios

– Fiindcă am ajuns la sfârşitul învăţăturilor şi nu mai există niciun subiect care trebuie atins şi elaborat, este timpul, Asclepios, ca tu să mergi în lume şi să împărtăşeşti aceste cunoştinţe tuturor celor pe care îi consideri vrednici de aceasta. Înainte de a ne despărţi însă, fiindcă îţi port dragostea unui tată, îţi îngădui o ultimă întrebare. Gândește-te bine la toate cele învăţate şi găseşte acea întrebare al cărei răspuns te va îndruma pe calea pe care urmează să mergi!
– Mărite Hermes, Înţelept al Înţelepţilor, cel de Trei ori Mare, îţi sunt etern recunoscător pentru cunoaşterea pe care mi-ai împărtăşit-o până acum şi te voi cinsti prin fiecare gând, cuvânt şi faptă. Dacă în ceea ce priveşte cunoştinţele dobândite am încă nenumărate întrebări, un singur lucru mă frământă cu adevărat. Iată aşadar întrebarea mea: Care este Ţelul ultim ce poate fi atins prin practicarea acestor Arte? Cu siguranţă există o idee sublimă al cărei început ori sfârşit noi oamenii poate nici măcar nu-l putem percepe. Ce le voi răspunde oamenilor care mă vor întreba în legătură cu aceste lucruri?
– Întrebarea ta, Asclepios, este plină de tâlc. Cu siguranţă este una dintre întrebările pe care fiecare este dator să şi-o adreseze, într-un moment sau altul, şi să găsească propriul răspuns, dar fiindcă m-am învoit să îţi răspund, iată ce am de spus în legătură cu aceste mistere.
– Omul a fost creat întocmai ca un Univers, în aşa fel încât să oglindească Universul întreg, după voia Spiritului Divin. Maxima noastră este, ştii bine, „Ceea ce este sus este una cu ceea ce este jos”. Cu alte cuvinte, Omul – Microcosmos este una cu Macrocosmos-ul. Spiritul Divin însă este una cu tot ceea ce există, creat şi necreat, de unde putem deduce că Omul este o expresie a Spiritului Divin.
În acelaşi timp, Omul este înzestrat cu lumina acestui Spirit Divin, la fel ca toate lucrurile create, dar, fiindcă această lumină este prea puternică şi nu se poate manifesta nemijlocit în Om, ea este înfăşurată în mai multe învelişuri. Aceste învelişuri corespund diferitelor elemente structurale care compun Fiinţa Umană (Corpul Fizic, Corpul Astral, Corpul Animalic (pasional), Corpul Emoţional, Corpul Mental-Spiritual), şi care învelesc lumina Spiritului Divin.
Fiindcă cei mai mulţi oameni se nasc inconştienţi de această arhitectură a fiinţei lor, ei sunt aşadar inconştienţi de natura lor reală. Omul însă a fost creat de către Spiritul Divin din dragoste pentru creaţie, iar Omul este creaţia sa cea mai de preţ, pentru că este compus atât dintr-o substanţă muritoare, cât şi dintr-una nemuritoare. Astfel, Omului îi este predestinat a-şi dobândi propria nemurire prin munca şi efortul propriu.
Ţelul existenţei umane este aceea de a deveni asemenea Zeilor, asemenea Spiritului Divin.
Omul însă nu se naşte cu această cunoaştere, tocmai pentru că lipsa sa îi permite să se cerceteze pe sine şi să afle întreaga creaţie, pentru ca prin acest efort continuu de cunoaştere să îşi perfecteze natura interioară, asemenea procesului alchimic prin care plumbul se transformă în Aur.
– În cele din urmă, ţelul Omului este acela de a se cunoaşte pe sine, Asclepios, pentru a putea recunoaşte în sine lumina Spiritului Divin, care, odată cunoscută, îi permite Omului să îşi depăşească natura muritoare şi să devină asemenea zeilor, fără de moarte.
Aceste Arte, aşadar, nu sunt decât instrumente pe care am fost însărcinat să le pun la dispoziţia Omului, pentru a-i uşura calea.
Tâlcul lor însă nu este în cunoaşterea propriu-zisă a materiei de studiu, ci în modul în care sunt practicate acestea. Căci, dacă ceea ce este sus este una cu ceea ce este jos, în aceeaşi măsură şi ceea ce este jos este una cu ceea ce este sus. Pornind de jos ne îndreptăm către sus, apoi ne întoarcem înapoi jos. Rostul Artelor este acela de a ne ajuta să construim Jos o oglindă a ceea ce se află Sus, pentru a putea privi în ea şi recunoaşte lumina din interior, dar aceasta se poate face numai cercetând şi cunoscând legile Unităţii şi principiile aplicative ale artelor.
Acesta este aşadar răspunsul pe care îl poţi da oamenilor, Asclepios, atunci când te vor întreba în legătură cu aceste taine.

Dar întrebarea ta, care ar fi?

Când ești pregătit, intră-n joc și trimite-ne răspunsul tău la revista at astrele.ro. Cele mai interesante întrebări vor fi publicate într-o ediție viitoare a revistei.

DIANA SPINEAN,
Redactor-șef & Președinte AAR

diana-spinean4


Despre renașterea astrologiei în România, cu Firicel Ciarnău și Mihaela Dicu. Interviu realizat de Chris Brennan

$
0
0

Interviu de excepție realizat de astrologul american Chris Brennan cu Mihaela Dicu și Firicel Ciarnău, doi dintre fondatorii Asociației Astrologilor din România (AAR).

Chris Brennan, gazda celebrului Podcast Astrologic, a vizitat România în această vară, invitat de AAR la Astro-Festivalul de la Craiova, din 8 și 9 iunie 2019. Curios despre evoluția astrologiei în România, Chris a intervievat doi dintre fondatorii AAR, Mihaela Dicu și Firicel Ciarnău.

Interviul a fost publicat în episodul 219 al Podcastului și poate fi urmărit în variantă video (vezi mai jos) și audio. Traducerea și titrarea în limba engleză au fost asigurate de Carmina Adelina Amza și Adrian Tărcan, doi tineri astrologi români participanți la Astro-Festival, intervievați și ei de Chris în episodul 213 al Podcastului.

Am călătorit în România între 6 și 10 iunie 2019 pentru a participa și a vorbi în cadrul unei conferințe găzduite de Asociația Astrologilor din România. (…)

Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat pe parcursul vizitei mele a fost despre recenta renaștere a astrologiei în România.

La începutul secolului XX, cam pe vremea în care astrologia renăștea în alte țări vestice, în România fuseseră publicate câteva cărți de astrologie, activitate care și-a găsit sfârșitul într-un mod abrupt în momentul în care țara a fost ocupată de comuniști, după Al Doilea Război Mondial.

Uniunea Sovietică promova ateismul, iar religia a fost interzisă. Astrologia ajunsese să fie proscrisă în țări ocupate sau influențate de sovietici deoarece era văzută ca o formă de divinație, o superstiție sau o pseudoștiință.

Oprimarea astrologiei în România a luat o formă mai extremă și nu doar că practicarea ei a fost interzisă, dar cărțile de astrologie au fost confiscate și arse.

În ciuda situației, astrologi ca Firicel și Mihaela au început să învețe astrologie în secret.

În 1989 a avut loc Revoluția și Regimul Comunist a fost răsturnat. Dintr-odată astrologia a fost din nou permisă, putând fi studiată și practicată în mod deschis.

Mihaela Dicu și Firicel Ciarnău fac parte din prima generație de astrologi care au putut să practice liberi astrologia, și au ajutat la promovarea și renașterea acesteia în România, după Revoluție.

Firicel și-a îndreptat eforturile spre a face astrologia recunoscută ca ocupație de către Guvern, și amândoi au pus umărul la crearea Asociației Astrologilor din România, în 2004, care anual găzduiește două conferințe.

Am ținut să-i intervievez pe amândoi pentru a ajuta la documentarea acestei istorii recente.

Astrologia trece prin diverse faze de acceptare în societate, iar din când în când este oprimată, așa că e important să-i ținem minte și să-i recunoaștem pe cei care au ajutat-o să supraviețuiască în momente grele.
(…)

CHRIS BRENNAN

Articolul Despre renașterea astrologiei în România, cu Firicel Ciarnău și Mihaela Dicu. Interviu realizat de Chris Brennan apare prima dată în Astrele.

The Practice of Astrology Trough the Eyes of John Frawley [video]

Interviu radiofonic pe teme de astrologie, cu Mihaela Dicu

$
0
0

Textul de mai jos este transcrierea înregistrării interviului pe care l-am acordat în direct postului de radio România Tineret, pe data de 8 mai 2003, în cadrul emisiunii “Internauţii – Clubul ştiinţifico fantasticilor”. Tema emisiunii: “Viitorul ce va să vie – fantastic, sau greu de imaginat?!” – realizator Ruxandra Petrescu.

Radio România Tineret: Ca să fim foarte fermi – este astrologia şi altceva (subliniat) decât previziunile pe care le vedem zilnic în mass media?

Mihaela Dicu: Hai să vedem mai întâi ce este astrologia. Eu aş zice cam aşa – că astrologia este un sistem de interpretare a anumitor semnale din macrocosmos, menit să încerce a descifra microcosmosul. Se pare că în univers totul se interconectează. De la reflexoterapie sau genetică, şi până la teoria sincronicităţii lui Jung, sunt multe dovezi că în lume lucrurile sunt legate între ele prin fire nevăzute.

Bun. Timp de mai bine de 4000 de ani, din vremurile Mesopotamiei antice şi până acum, astrologia a dezvoltat un sistem foarte complex de reguli, care aplicate corect, pot da informaţii fiabile aproape în orice domeniu. Spre exemplu, horoscopul personal al unui individ, care este irepetabil (la fel ca şi o amprentă digitală sau genetică), descrie în amănunt temperamentul şi psihologia individului, predispoziţiile lui patologice şi tendinţele de exprimare în diverse domenii: carieră, dragoste, bani, cămin, deschidere spirituală, prietenie, călătorii, studii etc.
 
Dar, în afară de astrologia natală, mai există şi alte ramuri ale astrologiei. Foarte interesante sunt, de exemplu, astrologia financiară, care se ocupă cu analiza pieţelor bursiere, sau astrologia mundană, care analizează tendinţele socio-politice sau evenimentele neprevăzute de mare anvergură, cum ar fi catastrofele, fie ele naturale sau nu.
 
Revenind la întrebarea ta, răspunsul este: da, astrologia este cu mult mai mult decât previziunile pe care le vedem zilnic în mass media. În plus, este un admirabil exerciţiu mental şi un instrument care te împinge continuu să te instruieşti în cele mai diverse domenii.

RRT: De ce este important pentru mine (de exemplu) să-mi cunosc ascendentul, să ştiu în ce zodie sunt sau cu ce zodie pot face “casa bună”?!

MD: Ca să te cunoşti mai bine şi să încerci să-ţi îmbunătăţeşti viaţa. 🙂

RRT: Spuneai că un horoscop personal se stabileşte în funcţie de mai multe variabile şi am să te rog să exemplifici.

MD: Horoscopul personal se întocmeşte având la bază data, ora şi locul naşterii. Ora şi coordonatele geografice ale locului naşterii sunt foarte importante.

RRT: Adică nu e totuna dacă te naşti la Bucureşti sau la New-York? Cu ce ţi se modifică horoscopul?

MD: Bineînţeles că nu e totuna. Chiar dacă o serie de caracteristici psiho-fizice rămân constante, fiindcă pentru o anume dată şi oră poziţiile planetelor sunt aceleaşi oriunde pe glob, apar şi multe modificări importante datorită schimbării Ascendentului şi caselor. În plus, destinul, sferele de interes şi modul de abordare a vieţii vor fi cu siguranţă altele.

RRT: Ce elemente se iau în considerare în întocmirea unui horoscop personal?!

MD: În funcţie de dată şi oră, pe baza efemeridelor se calculează amplasarea planetelor în semnele zodiacale. Când zic planete, mă gândesc nu numai la Soare (şi aici fac o paranteză: pentru simplificare, în astrologie se foloseşte termenul generic de „planete” inclusiv pentru Soare, care este o stea, şi pentru Lună, care este un satelit natural) – deci se stabileşte nu numai poziţia Soarelui, ci şi cea a Lunii, a lui Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto, plus poziţia unor repere fictive (cum ar fi apogeul lunar sau nodurile lunare), sau fizice, cum ar fi o serie de asteroizi.

Pe baza datei, orei şi a locului de naştere, se stabilesc Ascendentul şi aşa-numitele „case astrologice”, care desemnează, în fapt, sectoarele din viaţă în care se manifestă influenţele planetare.

Pe vremuri, îmi lua cca. 30-40 de minute ca să calculez şi să desenez o hartă astrologică. Acum, cu ajutorul calculatorului, ridici o temă în câteva secunde. Şi a propos de calculator: de când cu informatizarea masivă, studiile de cercetare în astrologie au luat un nou avânt, fiindcă acum se pot manevra baze de date uriaşe, se pot face statistici, comparaţii, se pot utiliza tehnici astrologice care necesită calcule foarte complicate etc.

RRT: Astrologia a evoluat mult în ultimii ani. Cu calculatorul, după cum spuneai, se pot accesa baze de data enorme. De ce nu am putea în acest caz să ne facem singuri horoscoape personale, să ne stabilim ascendenţii etc.? Putem face singuri acest lucru?

MD: Sigur că da. Dacă vrei, îţi dau şi o adresă, a unui site de astrologie elveţian, unde îţi poţi calcula tema natală on-line. Ai cu ce să scrii? Atunci, uite: www.astro.ch/

Sau, alta adresă, a unui sit astro american, de unde îţi poţi downloada un soft astro gratuit: www.magitech.com/astrolog/astrolog.htm

După cum vezi, cu calculul horoscopului personal nu e nici o dificultate. Problema e alta: ai obţinut poza, ce te faci cu interpretarea? Bine, ai putea să-mi replici că, aşa cum există softuri de calcul, există şi de interpretare. Şi aici ai dreptate. Dar, până una alta, maşina e maşină, nu discerne şi nu sintetizează, aşa că nu vei obţine decât o serie de paragrafe, multe contradictorii. Printre ele, poţi găsi şi multe lucruri utile, dar, dacă ai într-adevăr o problemă, mai bine apelează la un astrolog profesionist.

RRT: Cât de mult şi de ce contează ascendentul?

MD: În primul rând, să definim termenul – multă lume a auzit de Ascendent, dar nu ştie ce este. Aşadar, semnul AS, este semnul zodiacal care răsare în momentul naşterii, adică cel care se află la EST, în acel moment.

Spre exemplu, oamenii născuţi la răsărit, au AS în aceeaşi zodie cu Soarele, adică sunt Berbeci cu AS Berbec, Rac cu AS Rac, Scorpioni cu AS Scorpion, ş.a.m.d. De ce? Fiindcă Soarele se află la răsărit în zodia în curs. Iar zodia care răsare în momentul naşterii dă Ascendentul.

Tot aşa, un om născut în intervalul când apune Soarele, are Ascendentul în zodia aflată la 180 de grade faţă de semnul natal. De exemplu, un Rac născut la apus, are AS în Capricorn, un Berbec, în Balanţă, etc. De ce? Fiindcă în momentul naşterii Soarele, aflat în zodia curentă, se situează, cu zodie cu tot, la Vest. Iar peste drum de Vest, la 180 de grade, se află Estul, iar zodia aflată la Est în momentul naşterii dă Ascendentul.

În fine, Ascendentul e important fiindcă are o mare influenţă asupra temperamentului, caracterului şi fizicului individului.

În plus, pornind de la AS, „contabilizăm”, ca să zic aşa, casele astrologice. Ascendentul este totuna cu semnul casei I, care vorbeşte de persoană în sine; după aceea vine casa a II-a care vorbeşte despre bani, avere, bunuri mobile, apoi casa a III-a, care vorbeşte despre drumuri, comunicare, fraţi şi învăţătură (legată mai ales de gândirea practică şi concretă, căci gândirea abstractă şi speculativă este descrisă de altă casă). Şi tot aşa, există case care descriu tendinţele privind statutul social şi cariera, căsătoria, copiii, căminul şi părinţii, moartea etc.

RRT: Revenind acum la tema emisiunii noastre: viitorul. Mie mi se pare că aceste previziuni astrologice zilnice care apar în ziare, reviste etc. sunt făcute cam superficial. Adică, cum se poate şti de la o zi la alta ce se va întâmplă cu fiecare zodie?

MD: Previziunile generale zilnice au mai multe tare, din care citez câteva:

  • în primul rând, se raportează doar la poziţia natală a Soarelui, şi chiar şi aceea aproximativă, ori ai văzut că o temă personală are o grămadă de repere;
  • apoi, fiind zilnice, aceste predicţii ţin cont mai ales de mişcarea actuală a planetelor rapide, care dau în general efecte pasagere şi superficiale;
  • apoi, nu ţin cont de vârstă şi preocupări; aşa se ajunge la situaţii hilare, când unui pensionar i se prognozează o zi minunată pentru dragoste, sau o realizare în carieră.

E clar că nimic nu se compară cu o previziune făcută pentru o hartă personală.

Totuşi, publicul larg pare a fi destul de interesat de aceste previziuni. Poate ca simplu divertisment, poate ca o curiozitate naturală faţă de ceea ce va veni sau, şi asta este posibil, pentru că intuieşte că s-ar putea să fie ceva interesant şi cu astrologia asta. Iar astrologii compun astfel de prognoze, fiindcă piaţa o cere, iar ei sunt oameni şi trebuie să trăiască.

Totuşi, amatorilor de previziuni din mass media, le recomand să ia în considerare în ordinea importanţei: mai întâi previziunile generale anuale, apoi pe cele lunare, pe cele săptămânale şi să acorde o importanţă mai mică celor zilnice. Iar celor care îşi cunosc AS, să ia în considerare nu numai previziunile pentru semnul solar, ci şi pe cele pentru AS.

RRT: Care este viitorul astrologiei? Va pierde, va căpăta teren, îşi vor pierde oamenii interesul în acest sens sau dimpotrivă, o să se nască o adevărată modă – daca nu este deja?

MD: Astrologia practicată la modul serios şi responsabil este într-o evidentă expansiune pe plan mondial. Ultimii ani au adus un reviriment important. De exemplu, după ce, în urmă cu câteva sute de ani a fost exclusă din universităţile occidentale, astrologia dă semne că revine în instituţiile de învăţământ.

Astfel, în anul 2000, în statul Washington s-a înfiinţat Kepler University, prima facultate de astrologie acreditată de Guvernul USA. Are o durată de studiu cuprinsă între 3 şi 5 ani şi o programă extrem de complexă www.kepler.edu

Apoi, în aprilie 2001, Elizabet Teissier, fosta astroloagă a preşedintelui Francois Mitterand, şi-a luat doctoratul în sociologie la Sorbona, cu teza “Situaţia epistemologică a astrologiei prin prisma ambivalenţei fascinaţie-respingere în societăţile post-moderne”.

Altfel, astrologia profesionistă este utilă în cele mai diverse domenii. Se ştie bine că preşedinţii Roosvelt, Regan şi Mitternad, au avut consilieri astrologi. Că uzinele de automobile Ford Motor Company au apelat la studiile astrologice pentru îmbunătăţirea marketingului sau că la fondarea Internaţional Federation of Technical Analysts (care se ocupă de studiul pieţelor bursiere), Japonia a cerut şi a obţinut ca astrologia să fie inclusă şi ea printre mijloacele de analiză, sau că Suncorp Metway (cea mai mare companie de asigurări din Australia), a comandat studii statistice astrologice privind predispoziţiile către diverse accidente.

Aşadar, astrologia serioasă este pe drumul cel bun. Chiar şi în ţara noastră.

RRT: Tocmai despre asta voiam să te întreb. Noi cum stăm?
 
MD: Deocamdată, în România anului 2003 există:

  • astrologi care ţin cursuri de astrologie;
  • o şcoală de astrologie care predă cursuri la distanţă;
  • o revistă electronică, dedicată astrologilor, atât începători, cât şi profesionişti;
  • menționarea ocupației de astrolog în nomenclatorul de meserii;
  • o linie de discuţii înfiinţată în 2000, Acubens, care este foarte activă și care actualmente numără aproape 300 de membri – doritorii o pot căuta la yahoogroups.com.

RRT: Totul a fost foarte interesant. Îţi mulţumim că ai răspuns invitaţiei noastre şi te mai aşteptăm în studio şi cu altă ocazie.

mihaela-dicu

MIHAELA DICU,
Senior editor și președintă de onoare a AAR

Despre Mihaela

Articolul Interviu radiofonic pe teme de astrologie, cu Mihaela Dicu apare prima dată în Astrele.

Dan Ciubotaru, despre liber-arbitru și astrologie

$
0
0

Întrebarea: Dan, care este viziunea ta asupra liberului-arbitru și cum se împacă ea cu practica astrologică? Sau cum a influențat practica astrologică viziunea ta asupra liberului-arbitru?

Răspunsul:

Liberul-arbitru îl asociez cu un mușchi din corpul nostru. El deja este predefinit în sensul în care rolul nostru în această viață, tendințele principale sunt deja stabilite la momentul nașterii. Fiecare mușchi din corpul uman are un rol prestabilit și o structură bine pusă la punct. Modul în care îl folosim face diferența în viața noastră. Îl poți antrena, îl poți dezvolta sau îl poți ignora. Dar el este acolo și își face treaba așa cum știe. Cu ajutorul lui, poți ridica greutăți mai mari sau mai mici. Fiecare are un nivel de ”putere de ridicare” dată de mușchi și predefinită genetic. Dar noi putem lucra pentru a crește acest nivel și a deveni mai puternici sau îl putem atrofia nefolosindu-l. Așa văd eu că se întâmplă lucrurile și cu liberul-arbitru. Poți lucra pentru a-l crește, întări sau te poți lăsa în voia sorții. 

Liberul-arbitru poate exista doar în prezența predestinării. Destinul, soarta și cu liberul-arbitru sunt fațete ale aceleași monede. Ele nu pot exista separat. Ești liber în măsura în care destinul îți permite. Destinul există în măsura în care poți face alegeri. Libertatea absolută nu există. Cel puțin nu la nivel organic, uman. Noi avem nevoie de aer, apă și hrană. Este o condiție de bază a existenței noastre și care, automat, ne reduce din libertatea personală. Te poți considera liber dacă ai aer, apă și hrană. Prin urmare, când vorbim de liber-arbitru vorbim de grade de libertate și nu de valori absolute.

Pentru a dezvolta liberul-arbitru trebuie să începem prin a ne cunoaște – adică a învăța despre propriile noastre condiționări, fie ele organice, fie psihice, emoționale, mentale etc. Noi suntem născuți cu o anumită structură, pe care nu o putem schimba fundamental. Aceasta ne arată harta natală. Structura de bază. Dar, în cadrul acestei structuri, noi putem face o infinitate de permutări și modificări. După ce căpătăm o imagine mai clară a cine suntem, putem să ne descoperim potențialul și, astfel, putem căpăta un liber-arbitru mai puternic, mai activ. Cu cât devenim mai conștienți de ceea ce suntem, cu atât putem să ne îmbunătățim mai mult. Dar destinul, precondiționarea vor rămâne tot timpul acolo. Noi vom trăi ce avem de trăit, ceea ce indică harta natală. Diferența – și, aici, intervine liberul-arbitru – este dată de atitudinea față de ceea ce trăim. Liberul-arbitru este înțelegere profundă care îți modifică atitudinea și percepția vieții. El nu schimbă fundamental ce ai de trăit. Liberul-arbitru face diferența între ”a te trăi viața” și ”a-ți trăi viața”. 

Există expresia ”fac ce vrea mușchiu’ meu”, care ar indica acel liber-arbitru în care tu faci ce vrei. Dar și aici e o iluzie pentru că tu nu faci ce vrei cu adevărat ci ce vrea mușchiul tău. Adică poți fi liber în acțiunile tale în măsura în care puterea personală îți permite. În realitate, viața noastră este predefinită foarte clar – există acel destin implacabil. Liberul-arbitru te ajută să trăiești ce ai de trăit într-un mod mult mai echilibrat și sănătos.

În practica mea astrologică, plec de la condiționările hărții natale și încerc să găsesc modalități de a-ți ”întări mușchii” și a vedea cum poți trăi mai bine ceea ce ai de trăit. Totodată, nimeni nu-și depășește harta natală – cel puțin nu cât este în viață…

dan-ciubotaru

DAN CIUBOTARU,
președinte AAR (2008-2016), redactor Astrele

Despre Dan

Alți 14 astrologi cunoscuți și apreciați au răspuns la această întrebare a redacției Astrele despre liberul-arbitru. Citește și răspunsurile lor, aici: https://www.astrele.ro/2021/05/26/ce-cred-astrologii-despre-liberul-arbitru-15-raspunsuri-care-te-vor-pune-pe-ganduri/

Articolul Dan Ciubotaru, despre liber-arbitru și astrologie apare prima dată în Astrele.

Diana Spinean, despre liber-arbitru și astrologie

$
0
0

Întrebarea: Diana, care este viziunea ta asupra liberului-arbitru și cum se împacă ea cu practica astrologică?Sau cum a influențat practica astrologică viziunea ta asupra liberului-arbitru?

Răspunsul:

Până să ajung la astrologie, puțin mi-a păsat de liberul-arbitru. Îl luam ca pe un dat: oamenii sunt înzestrați cu liber-arbitru by default, e în constituția lor și… ce-i cu asta? E ca și cum mi-ai fi spus ”Hei, ai mâini!”. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult nici în primii ani după ce am început studiul astrologiei. Astrele predispun, omul dispune era mantra pe care o adoptasem fără să cârtesc. Până în ziua în care problema liberului-arbitru mi-a ridicat niște… probleme.

Dădusem peste o discuție online în care unii participanți susțineau că tocmai acest factor X îți permite să pășești în afara hărții, să-ți depășești harta. Atunci a început să mă intrige acest liber-arbitru care are superputerea de a transforma oricând cercul din fața mea, doldora de simboluri vechi de mii de ani, în zero barat. Eram cu atât mai nedumerită cu cât afirmația venea din partea unor astrologi. Era un nonsens! Dar perplexitatea m-a lovit în plin abia când i-am auzit pe alții afirmând că o configurație planetară poate însemna o infinitate de lucruri. Stai așa, dacă un aranjament de simboluri poate să însemne orice, atunci el nu înseamnă nimic! Ce facem noi aici, de fapt?! Și, uite așa, rotițele mi s-au pus în mișcare.

M-am întors la originile astrologiei ca să-mi dau șansa de a înțelege cu ce mă ocup. Și, pe măsură ce aprofundam studiul, observam cât de dependentă este astrologia de conceptul de soartă, de Logos ca principiu de organizare a universului, ca liant al acestuia. Credința într-o libertate absolută a omului iese din discuție odată ce pășim pe calea astrologiei. Fără predestinare, nu avem astrologie. Era logic din capul locului și, cu toate astea, am avut nevoie de provocări, timp și efort ca să asimilez doar atâta lucru.

Apoi, m-am confruntat cu problema cantitativă: câtă predestinare și câtă libertate. Sau cât liber-arbitru avem fiecare. Se spune că unii am avea mai mult, alții mai puțin. Am cântărit astfel lucrurile până am obosit și am dat cu balanța de pământ. Și, uite așa, am intrat într-o nouă fază, în care mi-am permis să gândesc că liberul-arbitru ar putea să nu existe. Moment istoric pentru mine. Și, ca un făcut, tot atunci am dat peste Liber arbitru – cartea lui Sam Harris, filosof și cercetător în neuroștiințe, care venea cu dovezi în sprijinul ideii că liberul-arbitru ar fi ditamai iluzia.

Un alt moment important a fost cel în care am descoperit ramura orară a astrologiei sau astrologia întrebărilor. Experiența asta m-a marcat pentru că, până atunci, nu crezusem că instrumentele oferite de astrologie pot fi atât de precise încât să poți spune unde se află un obiect pierdut sau în ce zi se va întâmpla un anumit eveniment. Astrologia îmi demonstra că suportă predicții cu un grad ridicat de acuratețe, uneori. De ce nu întotdeauna, rămâne un mister.

Așadar, mi-a demonstrat oare practica astrologiei că nu există liber-arbitru? Nu, dar nici nu mi-a confirmat că ar exista. Am văzut destule predicții reușite și tot atâtea predicții eșuate (să fi fost eroarea/limitele astrologului sau liberul-arbitru al clientului?) încât să rămân în formă, într-o stare de uimire și fascinație care să mă facă să exclam: fugi, bă, de-aci! Dar tocmai asta-i starea pentru care am rămas. Și pentru nesfârșitele întrebări: de ce putem să vedem, uneori, lucruri în avans? Care-i șpilul? Ca să le împlinim conștient? Ca să reușim să le acceptăm cu stoicism? Ca să le schimbăm? Și, dacă le schimbăm, de unde știm că nu ăsta era planul de la bun început? Ș.a.m.d.

O iluzie, un ideal necesar, o sfântă taină, un mecanism de nepătruns al sorții… Ce este liberul-arbitru, habar nu am! Doar mă simt recunoscătoare pentru faptul că astrologia mi-a ridicat la fileu această minge  și mă ține în mișcare. În ziua în care voi avea mai multe răspunsuri decât întrebări, voi ști că ceva n-a mers bine.

DIANA SPINEAN,
președinte AAR și redactor-șef Astrele

Despre Diana

Alți 14 astrologi cunoscuți și apreciați au răspuns la această întrebare a redacției Astrele despre liberul-arbitru. Citește și răspunsurile lor, aici: https://www.astrele.ro/2021/05/26/ce-cred-astrologii-despre-liberul-arbitru-15-raspunsuri-care-te-vor-pune-pe-ganduri/

Articolul Diana Spinean, despre liber-arbitru și astrologie apare prima dată în Astrele.

Viewing all 34 articles
Browse latest View live